Strakke billen, zichtbare buikspieren en een superslank lichaam. Dat is wat we allemaal willen, toch? Tuurlijk, ik juich het alleen maar toe dat heel veel meiden tegenwoordig met hun gezondheid bezig zijn. Maar soms lijkt het wel alsof er net even teveel nadruk ligt op het verlagen van het vetpercentage. Terwijl we ons eigenlijk zouden moeten focussen op onze gezondheid, toch?

Wat is jouw gewenste vetpercentage? En weet jij wat je allemaal moet doen om jouw gewenste vetpercentage te bereiken? En belangrijker nog, wat je er allemaal voor op moet geven? Er komt echt veel meer bij kijken dan alleen een strak voedings- en trainingsschema. Laten we eens kijken wat je er allemaal voor moet doen, zodat jij voor jezelf kunt bepalen waar je naartoe wil werken.

Misverstanden

Er zijn nogal wat misverstanden in de fitnesswereld. Twee veel voorkomende zijn de volgende:

  1. Als ik fit wil worden moet ik me houden aan een strak, eenzijdig voedingsschema en moet ik pijn lijden en afzien in de sportschool
  2. Als ik eenmaal fit ben, kan ik dat laatste beetje vet er snel en gemakkelijk aftrainen, door slechts een paar kleine aanpassingen in mijn voedings- en trainingsschema door te voeren. Dan zijn die buikspieren zo zichtbaar!

Deze uitspraken zijn geen van beiden waar. Wil je alleen maar ‘in shape’ komen en je fit voelen, dan kom je er in de meeste gevallen met een aantal kleine aanpassingen wel. Het is niet nodig om jouw gehele levensstijl om te gooien. Wil je echter superstrak worden, inclusief zichtbare buikspieren en een laag vetpercentage? Dan moet je daar heel veel voor doen en nog meer voor laten.

gezond vetpercentage

Te laag

Waarom ben jij begonnen met het werken aan een fit en gezond lichaam? Waarschijnlijk omdat je een betere gezondheid en meer energie wilde hebben. Beter in je vel zitten, dat was waarschijnlijk één van jouw doelen. Als het goed is ben je er inmiddels achter dat je inderdaad meer energie hebt en ja, ook jouw gezondheid is vooruitgegaan. Voor sommigen komt er een punt dat ze geen genoegen meer nemen met een ‘fit’ lichaam, ze willen zichtbare buikspieren en een laag vetpercentage. Maar realiseer je dat dit juist weer energie gaat kosten. En kom je onder een bepaald vetpercentage, bij vrouwen ongeveer 16%, dan is jouw lichaam daar meestal niet zo blij mee. Dit heb ik laatst zelf aan den lijve ondervonden. Mijn vetpercentage zat bij de laatste meting op 16,5%. Een getal om trots op te zijn, dat zeker, maar ik voelde me niet meer zo sterk als voorheen en mijn energieniveau lag ook een stuk lager. Daarom ben ik nu weer iets meer gaan eten. Dat is wel even wennen, want ik voel met meteen niet meer zo superstrak, maar als ik goed naar mijn lichaam luister merk ik dat ik me hier beter bij voel. Ik heb minder pijntjes en blessures en meer energie. Dat is voor mij meer waard dan een getalletje op een papiertje…

Verschillende niveaus

Afvallen en/of fit worden is geen rocket science. Eigenlijk is het heel simpel. Wil je jouw lichaam veranderen, dan zal je jouw gedrag moeten veranderen. Minder energie innemen dan je verbruikt. Hoe strakker je wordt, hoe meer van jouw gedrag je zal moeten veranderen om verdere veranderingen in jouw lichaam aan te kunnen brengen.

Goed nieuws, als je nog jong bent en geen ziektes of aandoeningen hebt die je beperken, dan is de stap van overgewicht naar een gezond vetpercentage in de meeste gevallen niet zo groot. Door kleine, simpele aanpassingen aan te brengen in jouw leefstijl kom je een heel eind. Denk aan meer water drinken in plaats van frisdrank en alcohol, minder toetjes en fastfood eten, een appel in plaats van een koekje, voldoende groente eten en regelmatig bewegen. Ik zeg niet dat het makkelijk is, want elke verandering vraagt om een flinke dosis doorzettingsvermogen. Zeker als het om gewoontes gaat die je al jarenlang gewend bent. Maar als je deze kleine aanpassingen consequent doorvoert dan ga je hoe dan ook resultaten zien.

Wil je jouw vetpercentage verder gaan verlagen, dan zal je enkele grotere aanpassingen moeten gaan doorvoeren. Dat betekent dat je er meer tijd, energie en moeite in zal moeten stoppen. Wil je als vrouw bijvoorbeeld van een vetpercentage van 24% naar 20%, dan horen daar de volgende dingen bij:

  • Meer dagelijkse beweging en minimaal twee keer per week een intensieve training
  • Meer groente en magere, eiwitrijke voeding eten
  • Minder bewerkte voeding eten
  • Het plannen van maaltijden
  • Tijd maken voor rust en herstel van jouw lichaam
  • Leren wanneer je echt honger hebt en wanneer je vol begint te raken
  • Alcohol en calorierijke dranken beperken
  • Geen maaltijden overslaan

De meeste zullen deze veranderingen de moeite waard vinden. Het resultaat weegt op tegen de inspanning en je zal je uiteindelijk beter voelen. Sommigen willen echter nog een stapje verder gaan en naar een vetpercentage van 16% of lager toe trainen. De zogenaamde ‘bodyfitness’ look. Realiseer je wel dat bodybuilders in hun contestprep extreem weinig eten en trainen terwijl ze daar eigenlijk geen energie voor hebben. Dat is ook de reden dat zij ‘off-season’ weer even iets meer eten en ook gewoon een gezond laagje vet op hun lichaam hebben. Het is niet gezond om voor een lange periode zo’n laag vetpercentage te hebben. Wil je toch de uitdaging aangaan en kijken hoever je kunt komen, neem dan het volgende in overweging:

  • Je moet altijd jouw eigen eten maken en de verschillende ingrediënten tot op de laatste gram afwegen
  • Die voeding is best wel eenzijdig; magere, eiwitrijke producten, gestoomde groenten, aardappels of rijst, geen sausjes, enz.
  • Je sleept overal tupperware bakjes mee naartoe, zodat je op het juiste moment kunt eten
  • Uit eten gaan is er voor jou niet meer bij
  • Je moet je houden aan een strikt trainingsschema en elke dag trainen
  • Geen off-days, geen cheatmeals, niet smokkelen!
  • Op tijd naar bed, ook als je een feestje hebt
  • Je bent de hele dag moe en hebt continu honger
  • Jouw hele leven draait om eten maken, eten, trainen, slapen en herstel

Dus vergeet een sociaal leven, een leuke relatie, tijd voor je gezin, school en waarschijnlijk functioneer je ook niet meer optimaal op jouw werk.

Kortom, heel, heel, heel erg strak zijn heeft niet veel meer te maken met gezond zijn. Begrijp me niet verkeerd, ik heb heel veel respect voor meiden die zo’n laag vetpercentage hebben weten te bereiken. Superknap dat zij er zoveel voor hebben kunnen laten. En ik wil ook niet beweren dat ze ongezond zijn, je doet jouw lichaam er alleen geen plezier mee als je continu zo weinig eet en zoveel traint.

Jouw lichaam, jouw keuze

De keuze is helemaal aan jou. Wil je de uitdaging aangaan en naar een zo laag mogelijk vetpercentage toe trainen, super! Als je begrijpt wat het inhoudt en je bereid bent offers te brengen dan gaat het je zeker lukken. Maar weet waar je aan begint en geef je lichaam ook weer de kans om te herstellen. Ben je niet bereid om er zoveel voor op te offeren, dan is dat ook prima. Fit zijn heeft niets te maken met jouw vetpercentage, maar met jouw leefstijl. En hoe jij je voelt in jouw lichaam.

Is het nog niet helemaal duidelijk, bekijk dan deze infographic van Precision Nutrition. Hierin staat precies uitgelegd wat de voor- en nadelen zijn van verschillende vetpercentages. Ook vind je er wat je moet doen om een bepaald vetpercentage te bereiken.

Waar ligt bij jullie de nadruk op? Op het bereiken van een gewicht of vetpercentage, of op iets anders? Laat het me weten in een reactie hieronder.