De meeste mensen vinden het prettig om af en toe even lekker te sporten. Er zijn mensen die soms te weinig discipline hebben en zichzelf een schop onder de kont moeten geven. Aan de andere kant zijn er mensen die een overdosis aan discipline hebben en soms even in de handremmen moeten knijpen. Tot welke groep behoor jij? In beide gevallen kan het fijn zijn om hier alert op te blijven. Voldoende bewegen en sporten heeft veel voordelen. Dat hoef je de meeste mensen niet uit te leggen. Toch betekent teveel sporten niet per se dat het beter is. Op een gegeven moment zit er een daling in de lijn en zul je bij nog meer sporten juist meer negatieve gevolgen ervaren.

Teveel sporten kan duiden op een obsessie. Ik noem het liever geen verslaving, maar indirect ben je wel degelijk verslaafd, namelijk aan het stofje endorfine. Dit stofje komt vrij wanneer je sport. Echter hoe meer je sport hoe meer endorfine je nodig hebt. Wanneer sport een obsessie wordt, is het van belang om te kijken waar dit vandaan komt. Sport jij om af te vallen? Sport je om conditie of kracht op te bouwen? Sport je omdat je het simpelweg heel erg leuk vindt en er plezier aan beleeft? Of sport je voor je zelfvertrouwen en om je fit te voelen? Natuurlijk zijn er veel redenen om te sporten en kunnen er ook meerdere zijn die voor jou gelden.

quotecompare
Wanneer je obsessief bezig bent met sporten, is het goed om te kijken wat er zou gebeuren wanneer je een dagje niet kan sporten. Dan bedoel ik niet een ingelaste rustdag. Wat gebeurt er wanneer je onverwachts niet kan of mag sporten? Raak je in paniek? Dan is dat geen goed teken. Plan je alles om je sportschema of kun je er flexibel mee omgaan? Zeg je (sociale) afspraken en etentjes af om je trainingen te doen? Al deze vragen kunnen je helpen om te ontdekken en in kaart te brengen waarom je sport en of dit voor jou wel gezond en effectief is.

Een aantal jaren geleden was mijn eigen sport- en eetpatroon uit balans. Ik gebruikte zowel eten als sporten als een vorm van controle. Door krampachtig aan het sporten en eten vast te houden, had ik dit onder controle en kon ik me hier fijn op focussen. Echter werd het dermate obsessief dat ik er echt met hulp los van moest komen.

Gelukkig kan ik nu weer eten en sporten vanuit plezier en niet omdat het moet van mezelf of juist niet mag van mezelf. De focus op een gezond en fit lichaam is er nog wel. Hoe moeilijk is het om dit los te laten? Echter is er iets heel belangrijks veranderd. Ik hang mijn geluk niet meer op aan mijn gewicht, buik- en bilspieren of slanke benen. Mijn geluk vind ik binnen in mijzelf in plaats van aan mijn buitenkant. Dat maakt dat ik nu weer balans heb gevonden in sporten en gezond eten.

geluk
Dat stofje endorfine heb ik nog wel nodig. Daarnaast is sporten voor mij een grote hobby, ontspanning en uitlaatklep. Door te sporten voel ik me altijd beter. Wanneer ik een rotdag heb, maar ook wanneer ik al een topdag heb. Het maakt me blij en ik voel me energiek. Ik kan nu op het goede moment aanvoelen wanneer ik een verkeerde beweegreden gebruik. Door hier alert op te blijven, hoef ik niet bang te zijn om weer obsessief te worden met sporten (en eten).

Waarom sport jij? Laat het weten in de comments!
bron afbeeldingen: www.weheartit.com & www.365dagensuccesvol.nl