Voedingssupplementen worden door de een als overbodig gezien en een ander zweert erbij. Net als bij voeding en sporten (en alles in het leven eigenlijk) is dit voor iedereen persoonlijk afwegen waar jij je prettig bij voelt. Vanaf dat ik klein was lag er dagelijks een visoliecapsule op mijn bord bij het avondeten en ja, nog steeds neem ik braaf mijn pilletje. De reden? Gewoon omdat ik mij er goed bij voel en omdat het naar mijn idee zeker een positieve invloed heeft op je lichaam en gezondheid. Een voedingssupplement kan soms een aanvulling zijn op je voeding, maar belangrijk is om te weten dat het niet gezien kan worden als opvulling. Het is geen excuus voor ongezonde voeding. Tijd voor wat meer toelichting denk ik en daarom vandaag een overzichtje van een aantal populaire voedingssupplementen.

Omega 3

Te beginnen bij de welbekende omega 3 supplement. Deze staat ook wel bekend als visolie omdat dit de belangrijkste bron is van omega 3. Dit kun je uiteraard ook binnen krijgen als je drie keer in de week vette vis eet, maar omdat dit voor mij niet haalbaar is slik ik visolie. Het verlaagt je cholesterol en is daarnaast goed voor je hart, gewrichten, huid, haar, hersenenen, stemming en concentratie.

voedingssupplementen

Vitamine D

In de wintermaanden slik ik vitamine D als supplement. Het zorgt voor het behouden van je spierkracht, extra energie, sterke botten en dat je weerstand op peil blijft. In de zomer maakt je lichaam zelf vitamine D aan met behulp van de zon en UV-stralen, maar in de winter kan het verstandig zijn om vitamine D te slikken als je last hebt van vermoeidheid of de welbekende winterdip. Vitamine D zit trouwens ook in dierlijke voedingsmiddelen als vette vis en margarine.

Glucosamine

Een iets minder bekende supplement is glucosamine. Glucosamine wordt gebruikt bij gewrichtspijn en als middel tegen artrose, het wordt ook wel gezien als alternatief van de pijnstiller. Naast dat het zorgt voor soepele gewrichten is het ook erg goed voor je huid. Ook hiervoor geldt dat je lichaam zelf ook glucosamine produceert, maar dit kan wederom worden aangevuld met een voedingssupplement.

Magnesium

Wanneer je een gezond en gevarieerd voedingspatroon hebt, komt een magnesiumtekort eigenlijk zelden voor. Toch zijn er uitzondering, als je heel veel sport, (lichamelijk) intensief werkt hebt of medicijnen slikt die de opname van magnesium verslechteren bijvoorbeeld. De klachten bij een tekort variëren van migraine tot spierkrampen, zenuwachtigheid en koude handen en voeten. Een arts kan een magnesiumtekort simpel vaststellen door bloed- en celwaarde te testen.

In de sportschool gelden regels én ongeschreven regels. En die laatste vind je hier.