Voor velen zal het een herkenbaar probleem zijn: wanneer je begint met afvallen gaat het hard met de kilo’s, maar op een gegeven moment lijkt het stil te staan. De progressie die je in het begin boekte lijkt ineens ver te zoeken en je motivatie dreigt af te nemen. De laatste kilo’s zijn duidelijk een stuk hardnekkiger dan de eerste. Hoe kun je tóch deze laatste kilo’s kwijtraken?

1. Een gewichtje (of twee) meer

Wees niet te voorzichtig met de gewichten in de sportschool. Als je al een tijdje bezig bent met hetzelfde gewicht, kun je gerust voor wat zwaardere gaan. Blijven steken op hetzelfde gewicht zorgt op den duur niet meer voor gewichtsverlies of spiertoename.

2. Ga voor vet

Het woordje ‘vet’ heeft een slechte naam gekregen. En dat is ook niet gek aangezien we van alle kanten te horen krijgen hoe slecht is. Maar dit geldt niet voor alle vetten! Velen ontwijken ook gezonde vetten tijdens het afvallen, maar juist het eten van bijvoorbeeld avocado’s, zalm, olijfolie en noten (ode aan de omega-3-vetzuren!) werken effectief bij het kwijtraken van kilo’s.

3. Verander van workouts

Een veelgemaakte fout is het aanhouden van dezelfde oefeningen. Je zult merken dat je uithoudingsvermogen verbeterd en je deze oefeningen steeds beter volhoudt, maar je valt er niet meer mee af doordat je te eenzijdig traint. Dit heeft helaas geen effect op je kracht of spiergroei dus is het tijd voor verandering als jij verandering wilt zien.

4. Slaap!

Dit wordt jullie favoriete tip, geloof mij. Uit onderzoek is gebleken dat mensen met slaaptekort ongemerkt gemiddeld 549 calorieën extra tot zich nemen op een dag. Naast alle andere gezondheidsvoordelen is er nu dus nog een extra reden om te gaan voor een goede nachtrust.

5. Een personal trainer

Natuurlijk is dit niet voor iedereen weggelegd, maar mocht je de middelen hebben, kan het huren van een personal trainer wonderen doen om die laatste paar kilo’s kwijt te raken. Hij (of zij) weet precies waar het jou nog aan ontbreekt qua workouts en zo leer je op een effectieve manier trainen.