De laatste tijd kwamen ze steeds voorbij op Facebook: afslankringen. Een paar plastic ringen met een magneet erop, die je om je dikke tenen moet dragen en waardoor je zou afvallen. Dat klinkt fantastisch! Lekker door blijven eten en intussen slapend slank worden. Wie wil dat nou niet?

Stiekem wist ik natuurlijk ook wel dat het klinkklare onzin was, maar toch was ik er benieuwd naar.

Even googelen leverde een hoop hits op. Ik vond wat reviews, maar geen van allen waren ze positief. Alleen de gebruikerservaringen op de websites waar je de afslankringen kunt bestellen zijn stuk voor stuk positief. Zouden die ervaringen allemaal zijn verzonnen? Of zouden er daadwerkelijk mensen zijn die wel echt zijn afgevallen met deze ringen?

Google vertelde me ook, dat de afslankringen bij verschillende webshops te koop zijn, en de prijzen verschillen echt enorm! Zo vond ik ze bij een webshop voor maar liefst EUR24,95. Maar bij een andere webshop zag ik ze voor EUR6,95 en Miniinthebox en Alieexpres verkopen ze voor minder dan een euro per set. Nou, voor een euro kon ik me er nog wel aan wagen vond ik. Dus ik bestelde een paar afslankringen.

afslankringen_2 (6)

Mijn ervaring

Ze werden netjes in een bubbelenvelop geleverd. Zonder gebruiksaanwijzing of wat dan ook. Gewoon een envelop met die dingen erin. Het zijn soepele siliconen ringen, met een magneet erop.  Op de verpakking stond wel een gebruiksaanwijzing, tenminste dat neem ik aan, maar mijn Chinees is niet goed genoeg om te snappen wat er nou op dat kartonnetje stond. Wederom even googelen dus, hoe je die dingen nou precies moet gebruiken.

afslankringen_2 (2)

Om beide dikke tenen doe je een ring, met het magneetje aan de onderkant. Daarna ga je gewoon verder met je dagelijkse bezigheden, en hou je de ringen continu om. Ik kon niet vinden of je er mee kunt douchen, maar voor een euro nam ik de gok en hield ze dag en nacht om. Ik moet eerlijk zeggen, echt lekker zitten ze niet. En als ik ging hardlopen, sporten of gewoon wat langer moest lopen, deed ik ze af. Ik had natuurlijk geen zin in blaren.

afslankringen_2 (3)

Hoe werkt het nou precies?

Blijkbaar stimuleren de magneten op de ringen de acupressuurpunten op je dikke tenen, waardoor je de eetlust zou terugdringen, de stofwisseling zou verhogen en de bloedsomloop zou verbeteren. Wow, wat een effect voor zulke eenvoudige dingen! Je begrijpt dat ik nogal sceptisch was.

afslankringen_2 (4)

Ik heb de ringen een weekje gedragen, niet 24 uur per dag, daar zitten ze gewoon niet comfortabel genoeg voor. Met, zoals ik eigenlijk al had verwacht, nul komma nul resultaat. Geen gewichtsverlies, geen verlies in centimeters, alleen een euro armer. Gelukkig maar dat ik niet de ringen van 25 euro had besteld!

Conclusie: trap er niet in! Afvallen en vet verliezen gaat je echt alleen lukken als je een negatieve energiebalans weet te creëren. Dus meer energie verbranden dan je binnenkrijgt. Dus eet je 2000 kcal per dag, dan zul je er meer dan 2000 moeten verbranden om te kunnen afvallen. En eerlijk is eerlijk, als we met een paar plastic ringen van een euro zouden kunnen afvallen, dan zou er toch niemand meer te zwaar zijn?

Ik ben weer een illusie armer, ik zet mijn laptop maar uit en ga lekker een eind hardlopen. Zonder die stomme ringen om mijn tenen.