Waarom lukt het de één wel om zijn of haar doelen te behalen en lijkt het voor anderen onmogelijk? We kennen allemaal wel iemand bij wie alles altijd vanzelf lijkt te gaan. Terwijl een ander vol enthousiasme ergens aan begint, maar er al snel achterkomt dat het toch echt niet zo makkelijk is en het gewenste resultaat uitblijft. Hoe komt dat toch? Natuurlijk is de één van nature een stuk meer gedisciplineerd dan de ander. Maar ook als jij tot die tweede categorie behoort, kun je ervoor zorgen dat die lang gekoesterde wens van een fit en gezond lichaam nu eindelijk eens in vervulling gaat. Hoe? Ik vertel het je!

#1 Begin NU!

Dát we iets willen veranderen hebben we vaak snel beslist. Ook wat er dan precies moet veranderen kunnen we zelf in de meeste gevallen prima vertellen. Maar wanneer begin je er dan vervolgens mee? Om de een of andere reden is er altijd een drempel om veranderingen door te voeren. Denk maar eens aan de goede voornemens op 1 januari van het nieuwe jaar! Natuurlijk is het alleen maar goed dat je iets wil veranderen. Maar feit is dat hoe langer je wacht, hoe kleiner de kans wordt dat je de verandering ook echt gaat vasthouden. Wil je iets te veranderen? Begin er dan meteen mee! Niet volgende week, niet morgen, maar nu. Waarom zou je het nog langer uitstellen als je toch al weet dat je het wil gaan doen? Wachten op de perfecte omstandigheden heeft geen zin. Het perfecte moment komt namelijk nooit.

perfect moment

#2 Doelen stellen

Visualiseer het doel dat je voor ogen hebt en beschrijf dit doel zo goed en concreet mogelijk. Maak het doel specifiek en meetbaar. Dus niet: ik wil afvallen of ik wil meer spieren ontwikkelen, maar bijvoorbeeld: op 1 januari 2016 ben ik 5 kilo afgevallen. Op die manier kun je het efficiëntst naar dat doel toewerken. Weet je wat het eindpunt is, dan kun je jouw trainingen daar op afstemmen en een voedingsplan opstellen. Bepaal voor jezelf ook kleinere ‘subdoelen’ die bijdragen aan het bepalen van jouw einddoel, maar die wat sneller te realiseren zijn. Zo blijf je gemotiveerd. Formuleer ook deze doelen zo specifiek mogelijk. Dus in plaats van: minder snoep eten, kun je beter zeggen: ik wil deze week minimaal vijf keer fruit eten in plaats van snoep.

#3 No excuses!

Maak jij je er wel eens schuldig aan? Eerlijk zeggen! Ik ben moe, ik heb geen tijd, ik heb geen zin, het regent, het is nog zo vroeg, het is zo druk op het werk… dit zijn allemaal voorbeelden van excuses om goed te praten waarom we niet gaan trainen. Tuurlijk, op het moment zelf vind je het misschien heel even fijn om die ene training over te slaan. Maar de volgende keer is er weer ‘die ene training’ en zo sla je over de langere termijn gezien meer trainingen over dan je lief zijn. Stop dus met die smoesjes en ga gewoon naar de sportschool! Plan die workouts, schrijf ze in je agenda en kom in beweging! Welke kans is groter, dat je spijt krijgt dat je wel bent gaan sporten, of dat je niet bent gaan sporten…?

excuses

#4 Ontwikkel gezonde gewoontes

Wil je het geheim weten van een gezond leven? Dat is het jezelf aanleren van gezonde gewoontes. Eet gezond, sport regelmatig, dat wil zeggen een paar keer per week, en beweeg ook buiten de sportschool. Pak eens de fiets in plaats van de auto, ga een stukje wandelen in plaats van op de bank neer te ploffen met een filmpje en slaap iedere nacht 7 tot 8 uur. Als je je zulke gezonde gewoontes eigen maakt, dan is er echt wel eens ruimte voor een biertje, een patatje, of een stuk taart op die verjaardag. Ga uit van de 80/20 regel. Eet en leef je voor 80% gezond, dan kun je in de overige 20% van de gevallen met een gerust hart kiezen voor een wat minder gezond alternatief of een iets minder intensieve training als jouw lichaam aangeeft dat het een beetje rust kan gebruiken.

#5 Focus op het positieve

Eén van de meest waardevolle eigenschappen van succesvolle mensen is het vermogen om in alles iets positiefs te zien. Ook jij kunt dit leren. Vraag jezelf in elke situatie: “Wat is hier goed aan?” of “Wat heb ik hiervan geleerd?” Bijna elke situatie heeft ook een voordeel. Zelfs als iets totaal mislukt is, dan weet je in ieder geval wat er niet werkt. Dat is waardevolle informatie, want nu kun je van strategie veranderen. Als het niet meteen mislukt was, had je er misschien pas veel later achtergekomen dat je niet erg doelgericht bezig was.

#6 Wees niet bang om buiten je comfort zone te gaan

We hebben hem allemaal, die comfort zone. Het is een veilige plek, het is er vertrouwd. Je weet precies wat er gaat gebeuren, maar dat is dus ook precies het probleem: als je blijft doen wat je altijd al gedaan hebt, weet je ook zeker dat je dezelfde resultaten zal blijven behalen. Verandering kan eng zijn, maar een stapje buiten die vertrouwde comfort zone levert je altijd iets waardevols op. Daag jezelf elke dag uit om iets nieuws te doen, al is het maar iets kleins, en je zal merken dat je zelfverzekerder en onafhankelijker wordt. Er gaat een wereld voor je open!

comfort zone

#7 Geniet van succes!

Wanneer je naar een bepaald doel aan het toewerken bent, kun je vaak niet wachten totdat je het bereikt hebt. Daardoor kun je kleinere successen wel eens over het hoofd zien. Daarom zijn die kleinere subdoelen ook zo belangrijk. Ze helpen je te genieten van het gehele proces. Voor het eerst onder een bepaald gewicht of vetpercentage gekomen? Goed gedaan! Voor het eerst een chin up gemaakt, of 20 push ups gedaan? Wees er trots op! Neem de tijd om stil te staan bij de kleinere momentjes. Want ook al ben je nog niet waar je uiteindelijk naartoe wil, kijk eens hoever je al gekomen bent! Wat kan je nu al meer dan toen je begon? Wat heb je al allemaal geleerd? Vergeet niet dat het een langdurig proces is dat veel toewijding vergt.

Helaas is er geen kant en klaar recept voor succes. Iedereen is anders en wat voor de een werkt hoeft voor de ander niet per se ook te werken. Toch zullen deze zeven eigenschappen je helpen om steeds een stapje dichter bij dat doel te komen en het uiteindelijk ook te behalen. Zijn er andere dingen waar je tegenaan loopt, heb je vragen, of wil je gewoon even iets kwijt? Laat het me weten in een reactie hieronder. Ik doe mijn best om al jullie vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

 

Liefs, Ursula