Ooit had ik een collega die elke dag een appel meenam naar kantoor, en het stickertje wat op zijn appel zat elke dag weer op zijn bureaulegger plakte. En wie heeft er nou nog nooit zo’n stickertje op zijn voorhoofd geplakt? Maar waarom zitten die stickertjes nou eigenlijk op fruit? Zijn ze voor de sier? Of zijn ze bedoeld om aan te geven wat voor fruit het is? Of hebben ze nog een andere betekenis? Ik zocht het uit.
Ik ging op zoek bij de supermarkt en maakte foto’s van de verschillende stickertjes die ik zag. Het viel me op dat op de meeste stickertjes een cijfercode staat. Deze codes worden al sinds 1990 gebruikt en geven aan hoe het fruit is geteeld.
De cijfercode noem je de PLU-code, met deze code kan de prijs van het fruit worden opgezocht (Price Look Up). Er zijn 3 varianten van deze PLU-code, die overal ter wereld hetzelfde zijn. Dus koop jij een appel op Aruba, dan betekent de PLU-code op die appel hetzelfde als die op je oerhollandse appel.
De drie varianten geven aan hoe het fruit geteeld is. Er is een code voor conventioneel geteeld fruit, een voor organisch geteeld fruit en een code voor genetisch gemodificeerd fruit.
Hoe zit dat nou precies?
Conventioneel geteeld fruit: Conventioneel betekent “normaal”, dit is dus het fruit wat op de meest gangbare manier is geteeld, waarbij gebruik wordt gemaakt van pesticiden. Dit fruit wordt voorzien van een sticker met een viercijferige code, die begint met een 3 of een 4. De overige cijfers geven aan wat voor soort fruit het is.
Biologisch geteeld fruit: Bij biologische teelt staat respect voor de natuur centraal. Er wordt geprobeerd de natuur zo weinig mogelijk schade toe te brengen. Bij deze manier van telen wordt geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen of chemische bemesting. Dit fruit krijgt een vijfcijferige code die begint met een 9.
Genetisch gemodificeerd fruit: Genetisch gemodificeerd betekent dat de eigenschappen van in dit geval het fruit worden veranderd. Dit gebeurt door DNA uit te wisselen. Wetenschappers halen DNA met goede eigenschappen (bijvoorbeeld resistentie tegen een bepaalde ziekte of schimmel) uit een gewas, en voegen dat DNA toe aan het DNA van een ander gewas. Zo kan bijvoorbeeld een appelboom ongevoelig gemaakt worden voor bepaalde ziektes. De code voor dit fruit bestaat uit vijf cijfers en begint met een 8.
Omdat veel mensen genetisch gemodificeerd fruit willen ontwijken, wordt er toch vaak een code beginnend met een 4 op geplakt.
Wat betekent dit in de praktijk?
Ik ging boodschappen doen en keek wat voor PLU-codes ik in de supermarkt tegenkwam. Ik werd overigens wel vreemd aangekeken toen ik van alle appels en peren foto’s stond te maken, maar that’s blogger’s life ;).
Ik ging eerst naar Lidl. Daar vond ik een paar soorten appels met alleen de soortnaam erop (Elstar, Granny Smith, enz). Verder vond ik alleen stickertjes met een PLU-code beginnend met een 4. Geen biologisch fruit en ook geen genetisch gemanipuleerd fruit bij Lidl dus. Op de peren stond PLU 39. Ok conventioneel geteeld dus.
Daarna door naar Jan Linders. Ook daar vond ik appels met alleen de soortnaam. Ook vond ik bananen zonder code, maar met een gezellig stickertje. Ik vond er ook peren met een stickertje. Ook hier weer alleen PLU-nummers startend met een 4.
Ik vind conventioneel geteeld fruit prima, maar als je bijvoorbeeld de schil van een sinaasappel of citroen wilt gebruiken, dan kun je beter kiezen voor een biologisch geteelde. De schil van een conventioneel geteelde zit vol bestrijdingsmiddelen.
Biologisch fruit vind je bij de natuurvoedingswinkel (die hebben wij geen in de buurt, dus ik kon geen foto’s gaan maken) en ook Albert Heijn verkoopt steeds meer biologisch fruit en groenten.
Genetisch gemanipuleerd fruit ben ik niet tegengekomen, maar zoals ik eerder al zei, wordt daar toch vaak code 4 gebruikt. En hoe zit het dan met alle fruit zonder sticker?
Leuk zo’n stickertje, maar eigenlijk zegt het alsnog niet heel erg veel dus.
Last van een winterdip? Hier vind je tips wat je tegen de vermoeidheid kunt doen.