Water drinken is goed voor je, ik denk dat ik je daarmee niks nieuws vertel. Ons lichaam bestaat voor maar liefst 75% uit water! Je hebt water nodig om voedingsstoffen op te nemen, om afvalstoffen te verwerken en allerlei andere processen in je lichaam om in leven te blijven. Om te bepalen hoeveel water je per dag zou moeten drinken kun je de volgende berekening doen:

Je lichaamsgewicht x 0,44 gedeeld door 10. Voor mij is dat dus (60 x 0,44) / 10 = 2,64 liter per dag.

Ik haal dat gemakkelijk. Zeker op een werkdag, want dan heb ik al voor 10 uur een liter kruidenthee op.

Om te zorgen dat je voldoende drinkt, is het handig om een fles te vullen met water en deze gedurende de dag meerdere keren leeg te drinken. Gebruik je flesjes van een halve liter? Dan moet je er dus op een dag minimaal 5 leegdrinken. Het Nederlandse kraanwater is van supergoede kwaliteit. Het is dus echt niet nodig om flessen water te kopen. Je kunt prima zelf flessen vullen en deze meenemen naar je werk, naar school, of waar je dan ook naartoe gaat.

Er zijn heel veel leuke hervulbare flessen te koop, maar waarom zou je zo’n fles verkiezen boven een plastic flesje van de Lidl wat je daarna keer op keer hervult?

plastic flesjes ongezond

Is het gezond om plastic flesjes te hervullen?

De laatste tijd lees ik in de media vaak dat plastic hervullen inet goed voor je is, vanwege de stof Bisphenol-A (BPA) die wordt gebruikt bij de productie van verschillende soorten kunststof en schadelijk zou zijn voor de gezondheid.

Wat is BPA? Bisphenol-A is een chemische stof, die je terugvindt in onder andere voedselverpakkingen en conservenblikken (in het plastic wat aan de binnenkant van het blik zit). Vroeger werd het ook gebruikt in de fabricage van babyflesjes, maar dat is inmiddels verboden in de EU vanwege de hormoonverstorende eigenschappen van deze stof. Vooral in Canada en de VS is BPA een omstreden stof.  BPA zit in ontzettend veel producten, maar ik beperk me in dit artikel tot (water)flessen, omdat we deze massaal hergebruiken, en omdat we ze gebruiken voor consumptie en zo wellicht BPA binnenkrijgen. BPA blijkt namelijk te “lekken” in het eten of drinken wat wordt bewaard in de plastic verpakking. Vooral bij verhitting komt het vrij (dus ook als je een flesje water in een warme auto laat liggen!).

Waarom is BPA slecht voor de gezondheid?

BPA vertoont veel gelijkenissen met het vrouwelijk hormoon oestrogeen. Een teveel aan dit hormoon zorgt voor verlies van spiermassa en voor de opslag van vet. Het zou zelfs kunnen leiden tot gedragsverandering en wordt in verband gebracht met kanker, hart- en vaatziekten en diabetes. In dit onderzoek  las ik dat BPA de kans op een miskraam met 80% verhoogt!

Er is heel veel onderzoek gedaan naar deze stof, maar niet iedereen is het met elkaar eens. Volgens sommige onderzoeken is het alleen schadelijk in grote hoeveelheden, maar andere onderzoeken geven weer aan dat het ook in kleine hoeveelheden al schadelijk kan zijn.

Hoe kun je BPA vermijden?

Je kunt het moeilijk helemaal vermijden, omdat het in zo ontzettend veel producten zit. Je kunmt het wel beperken, door bijvoorbeeld geen plastic verpakkingen te verhitten/verwarmen, water uit de kraan in een glas te drinken in plaats van uit een waterkoeler, en in plaats van plastic flesjes voor RVS of glas te kiezen.

Hoe weet je of het plastic BPA bevat? En welke plasticsoorten zijn er?

Op een plastic verpakking zie je vaak een driehoek staan, bestaande uit 3 pijlen met een nummer in het midden (kijk maar eens op de onderkant van je plastic flesje). Deze driehoek is de code die aangeeft wat voor soort plastic het is. Heruit kun je afleiden of het een slechte of een minder slechte verpakking is.

plastic flesjes ongezond BPA

Code 1, Polyethylene Terephtalate (PET): dit type wordt het meest gebruikt voor de productie van drinkflessen, verpakkingen van schoonmaakmiddelen, saladeverpakkingen en verpakkingen van andere voedingsmiddelen. Zolang dit plastic niet wordt verwarmd, lekken er geen schadelijke stoffen in je voedsel. Deze soort bevat geen BPA. Dus als er code 1 op je fles staat, is deze veilig om te hervullen. Let er wel op, dat deze soort gevaarlijke chemicaliën kan gaan lekken zodra het beschadigt. Dus niet te vaak hervullen die flesjes.

Code 2, High density polyethylene (HDPE): dit type wordt vooral gebruikt voor 2 liter melkflessen, boterkuipjes, plastic waarin ontbijtgranen zijn verpakt en boodschappentassen. Ook dit plastic levert een laag gezondheidsrisico, maar ook hier geldt dat je het beter niet kunt verwarmen.

Code 3, Polyvinyl chloride (PVC): hiervan worden bijvoorbeeld douchegordijnen, wasmiddelflessen, shampooflessen, en kaas- en vleesverpakkingen gemaakt. Dit soort plastic is slecht voor de gezondeheid, omdat er schadelijke chemicalien vrijkomen die in het voedsel kunnen lekken. Als je code 3 ziet op een verpakking, kun je deze het beste vermijden.

Code 4, Low density polyethylene (LDPE): dit soort vind je in broodverpakkingen, boterhamzakjes, deksels van verpakkingen en knijpflessen. Plastic met code 4 of over het algemeen niet schadelijk voor de gezondheid, maar ook hier geldt dat het niet opgewarmd moet worden. Toch wordt afgeraden dit te kopen, omdat het minder vaak wordt gerecycled dan de andere soorten plastic en het daardoor slechter voor het milieu is.

Code 5, Polyproyplene (PP): deze soort bevat geen weekmakers en hiervan worden bijvoorbeeld rietjes, medicijnpotjes, luiers en dopjes gemaakt. Net als code 1, 2 en 4 is dit soort plastic niet schadelijk voor de gezondheid, zolang het niet wordt verwarmd. Deze vorm van plastic kan goed gerecycled worden.  

Code 6, Polystyrene (EPS): van deze vorm van plastic worden bijvoorbeeld wegwerpborden, -bekers, -bestek, piepschuim en cd hoesjes gemaakt. Deze vorm zou je echt moeten vermijden, vanwege de schadelijke chemicaliën. Recyclen wordt weinig gedaan, omdat dit moeilijk en relatief duur is.

Code 7, Overige soorten plastic: Code 7 vind je op bijvoorbeeld coating aan de binnenkant van conservenblikken, flessen voor watercontainers, sommige zonnebrillen en nylon. Plastic met code 7 bevat BPA en moet je dus vermijden. Je kunt overigens best een zonnebril van plastic met code 7 opzetten, maar beter geen voedingsmiddelen nemen die verpakt zijn in plastic met code 7.

Dus: check de code op de plastic verpakking en vermijd code 3, 6 en 7!

Ik heb even de proef op de som genomen en mijn Contigo waterfles en een plastic bakje waarin in mijn eten bewaar (en opwarm) geïnspecteerd. Op de waterfles vind ik geen code, maar staat wel BPA free. Oke, dat is dus goed. Op het bakje staat de code 5. Die is ook veilig, zolang ik het niet verwarm. Voortaan dus maar niet meer in de magnetron zetten! Binnenkort maar eens even mijn plastic-lade (ja die heb ik…) doorspitten en alle slechte bakjes weggooien.

Wat is het alternatief?

Je hoeft plastic niet helemaal te verbannen uit je keukenkastjes en sporttas, maar het is verstandig om te letten op het soort plastic en je kunt in een aantal gevallen ook kiezen voor alternatieven.

plastic flesjes ongezond

Dit is echt mijn all time favourite bidon. Er zit geen dopje op wat je open moet trekken, maar toch is hij lekvrij. Deze bidon is te koop bij verschillende sportwinkels en uiteraard in verschillende kleuren. Ik maak hem regelmatig schoon, maar koop ook zo nu en dan een nieuwe en dan gooi ik de oude weg.

Bidons: In plaats van een Spa-flesje te vullen en mee te nemen naar de sportschool, kun je beter kiezen voor een ander soort (plastic) fles. Zo heb ik er zelf een van Contigo, maar heb ik ook een Bobble Sport en een Nike bidon. Let erop dat je ze regelmatig schoonmaakt.

Deze flessen van Join The Pipe zijn ook superleuk. Als je er zo een aanschaft, steun je het goede doel (schoon drinkwater projecten in ontwikkelingslanden). Het leuke aan deze flessen is dat je ermee kunt bouwen. Het idee hierachter is, dat het streven is een zo lang mogelijke waterleiding aan te leggen en zo iedereen te voorzien van schoon drinkwater. Want wat voor ons zo vanzelfsprekend is, is dat helemaal niet in de derdewereldlanden.

plastic flesjes ongezond

Er zijn ook leuke flessen van bijvoorbeeld glas of RVS. Ik vind dat zelf alleen wat lastiger met meenemen, omdat ze kapot vallen of wat zwaarder zijn.

Deze glazen vind ik erg leuk, er zit een silicone hoes omheen zodat ze niet kapot vallen. De RVS flessen daaronder vind ik ook heel mooi, ik vind die doppen alleen altijd wat lastig tijdens het sporten. Dan krijg ik die niet snel genoeg open en dicht.

Let jij op het materiaal van je (plastic) fles?

plastic flesjes ongezond

 

BPA_6