Ik ben de laatste die vindt dat je niet moet eten als je trek hebt. Maar helaas eten we allemaal wel eens terwijl het niet nodig is. Dat koekje of die chocoladereep lonkt naar je, je wilt het niet eten maar toch doe je het. Deze trucs kunnen je helpen om lekkere trek te weerstaan.

Hanteer een gezonde leefstijl

Zorg voor genoeg slaap. Als je goed uitgerust bent heb je minder behoefte aan slecht eten. Hetzelfde geldt voor stress. Veel mensen die gestrest zijn neigen naar slechte (eet)gewoontes. Verder kan regelmatig bewegen je helpen om slechte voeding te weerstaan. Door te bewegen maak je endorfine aan waardoor je minder behoefte kan hebben aan slecht eten.

Bekijk je voedingspatroon

Suiker is verslavend. Hoe minder suiker je eet, hoe minder zin je krijgt in zoetigheid na verloop van tijd. Daarnaast is het belangrijk om te kijken of je wel voldoende calorieen en voedingsstoffen binnenkrijgt. Varieer je genoeg in je voeding? Dit kan een effect hebben op je behoefte in slecht eten, terwijl je lichaam eigenlijk vraagt om bepaalde voedingsstoffen.

lekkere trek weerstaan

Bepaal je behoefte

Bepaal je of je echt trek hebt of dat je gewoon zin hebt in iets lekkers. Probeer voor jezelf te achterhalen hoe het voelt wanneer je echt trek hebt. Op deze manier ben je bewust(er) bezig wat en wanneer je iets in je lichaam stopt. Verder kun je ook beter inschatten op welke momenten je zin hebt in iets lekkers. Zelf heb ik altijd in iets vets als ik brak ben (wie niet) en zoet wanneer ik mijn maandelijkse periode heb. Hoe beter je jouw lekkere trek herkent, hoe beter je hiermee om kunt gaan.

Wacht even met eten

Het punt hierboven kun je onder andere checken door even te wachten met eten. Door een paar minuten te wachten ben je minder impulsief en meer bewust of het eten wat je daarna gaat eten.

Kies een bewust tussendoortje

Als je echt lekkere trek hebt en het niet kunt weerstaan, neem dan een gezonde snack. Zin aan een lekker toetje? Neem wat kwark met vers fruit en wat honing. Zin aan chocola? Neem dan een stukje pure chocola. Of maak eens bananenbrood of een eiwitreep. Dan eet je een lekker tussendoortje en krijg je eiwitten binnen.

Zoek afleiding

Zin in eten? Houd je lichaam voor de gek en leid jezelf af. Eet een kauwgom, drink een glas water of lees je mail. Wat ook goed kan helpen is om aan geuren te ruiken, zoals een douchegel of lavendelolie.

Soms moet je ook gewoon aan lekkere trek toegeven. Als je de hele week gezond eet is het goed om je lichaam af en toe te laten ‘schrikken’ door iets slechts te eten. Je lichaam wordt dan weer extra aan het werk gezet om dit te verbranden. Lees hier hoe je effectief om kunt gaan met een cheat meal. Door af en toe te zondigen geniet ik des te meer en kan ik daarna weer juist gezond en verantwoord eten.

Bron: Shredz.com