Review: Trainen met de Fitbit Flex

Mijn Fitbit en ik zijn al ruim een jaar onafscheidelijk. Maar wat is het precies? Dit is wat Fitbit zelf zegt over hun Fitbit Flex, het model dat ik draag: This slim, stylish device is with you all the time. During the day, it tracks steps, distance, and calories burned. At night, it tracks your sleep quality and wakes you silently in the morning. Just check out the lights to see how you stack up against your personal goal. It’s the motivation you need to get out and be more active.

Fitbit Flex

 

Wat doet hij?

Kort gezegd is het een stappenteller. Dat is ook het hoofddoel waarom ik hem draag. Maar Fitbit kan nog meer. Zo meet hij of je ’s nachts wakker wordt, aan de hand van je bewegingen geeft hij ’s ochtends een overzicht van hoeveel je hebt bewogen. Je moet hem daarvoor wel in de slaapstand zetten als je gaat slapen door er 5 keer op te tikken, en als je wakker wordt tik je er weer 5 keer op om hem weer in de actieve stand te zetten. Dat vergeet ik eigenlijk altijd, waardoor ik geen slaapoverzichtjes heb. Wel handig vind ik de stille wekker. Dan begint de armband te trillen, waardoor je partner er niet wakker van wordt en je niet meteen met een hoop herrie de dag begint. Ik ben een slechte wakker-worder, dus ik zet mijn iPhone wekker ook nog hoor.

Ook kun je hem gebruiken om je gewicht te monitoren. Je kunt dagelijks (of zo vaak je dat zelf nodig vindt) je gewicht invoeren. Als je bij je vaste gegevens invult wat je streefgewicht is, geeft Fitbit aan hoe ver je nog van je streefgewicht verwijderd bent.

Om je calorieënverbuik bij te houden, kun je dagelijks invoeren wat je eet. Ik vind dit persoonlijk vrij omslachtig en ik heb het geduld niet om werkelijk alles wat ik eet in te voeren. Maar doe je dit wel, dan rekent hij voor je uit hoeveel calorieën je die dag hebt binnengekregen en hoeveel je er hebt verbrand, en of je dus op de goede weg bent. Hij geeft ook aan hoeveel calorieën je die dag nog mag hebben. Omdat je je leeftijd, lengte en gewicht hebt ingevoerd, geeft Fitbit aan hoeveel calorieën je dan per dag zou moeten innemen om tot je streefgewicht te komen. Hoe meer je beweegt, hoe meer je kunt eten en drinken. Deze functie gebruik ik zelf ook niet, omdat ik mijn eten niet invoer. Ik vind het wel altijd leuk om te zien hoeveel calorieën ik heb verbrand door de stappen die ik zet.

Verder zit er nog de drinkfunctie op. Daarmee kun je bijhouden hoeveel je hebt gedronken. Ik drink normaal gesproken veel (op kantoor drink ik 2 liter thee en 1 liter water per dag, en dan drink ik thuis ook nog water en thee, en tijdens het sporten nog meer water). Ik weet dat veel mensen moeite hebben om voldoende te drinken, en dan is dit wel een handige functie.

Alles wat je doet, kun je bijhouden op een app die je op je telefoon installeert. Ook op de site (www.fitbit.com) kun je je vorderingen bijhouden. Ook zitten er kleine lampjes op de Fitbit, die oplichten wanneer je er 2 keer op tikt. Hoe meer lampjes aan zijn, hoe dichter je bij je doel bent.

Fitbit Flex

Screenshot van de Fitbit app op mijn iphone, zoals je ziet had ik om 16:47 bijna 14.000 stappen gezet.

Fitbit Flex

In het doorschijnende deel in het midden zitten de lampjes. Ik draag hem altijd ondersteboven, omdat ik hem dan minder aanwezig vind.

Fitbit Flex Review – En, wat vind ik er van?

Oke, ik draag dus dagelijks een armband die naast het meten van stappen, ook mijn slaap kan bijhouden, mijn dagelijkse calorie inname, mijn vocht inname en mijn sport activiteiten, en het enige dat ik gebruik is het aantal stappen. Is hij zijn geld dan wel waard? Ik vind van wel. Ik gebruik hem al ruim een jaar dagelijks, en maak er nog steeds elke dag een wedstrijdje met mezelf van, om over mijn doel heen te gaan. Standaard staat hij op 10.000 stappen, maar ik heb mijn dagelijks doel op 12.000 stappen gezet. Dit haal ik bijna elke dag wel. Het is nog elke dag een leuk moment als het armbandje begint te trillen, wat betekent dat ik mijn doel weer heb gehaald. Het stimuleert me ook echt om bijvoorbeeld na het eten nog even te gaan wandelen, om toch te gaan hardlopen als ik eigenlijk geen zin had, en om te voet boodschappen te gaan doen. Vooral tijdens onze vakantie naar Sicilië afgelopen zomer, was het toch wel erg leuk om dagelijks te zien dat we 20.000 stappen of zelfs meer hadden gezet. We hebben zelfs een dag 30.000 stappen gezet, wat neerkomt op zo’n 20 kilometer. Dus een extra pizza die dag kon geen kwaad!

Maar zo’n leuke gadget heeft natuurlijk ook nadelen. Voor mij is het wel een nadeel dat hij nogal aanwezig is. Het is toch een plastic band die je elke dag draagt. Verder is mijn band al twee keer stuk gegaan. Ik heb de roze band gekocht, maar die vond ik toch wat opvallend en heb een zwarte gekocht. Deze ging na een paar maanden dragen kapot. Ik heb Fitbit gemaild en kreeg een nieuwe toegestuurd. Deze heb ik maar twee maanden gedragen en toen ging ook die band stuk. Ik heb wederom gemaild en kreeg weer snel een nieuwe geleverd, prima service dus. Het zou leuk zijn als er bandjes verkrijgbaar zouden zijn die eruit zien als een sieraad, dan zou ik hem met nog meer plezier dragen.

Inmiddels zijn deze activity trackers heel populair aan het worden. Zo is er de Nike Fuelband, de Jawbone Up, de Garmin Vivofit, de Polar Loop, de Sony Smartband en ga zo maar door. Ook Fitbit heeft inmiddels nieuwe banden gelanceerd, met meer functies. Ik ben ook wel erg benieuwd naar die andere banden maar ik wacht rustig af tot er een merk verschijnt met vrouwelijke bandjes in zilver en goud, die eruit zien als een sieraad.

Dragen jullie een activity tracker, of zou je er een dragen? Laat het hieronder weten in de comments! 

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

  • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
  • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
  • Zowel voor beginners als voor gevorderden
  • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
  • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more