Toen wij ons onlangs aan jullie voorstelden, kregen we de terechte opmerking dat er nog een fitmama ontbrak. En omdat wij ons heel goed kunnen voorstellen dat het voor vrouwen een behoorlijke uitdaging is om én moeder te zijn én een fitmama, besteden we hier graag aandacht aan. Ik ging op zoek naar een mama die in beide bijzonder goed lijkt te zijn en stelde haar dé hamvraag: ”Hoe doe je dat???” Dus luister en huiver lieve moeders (in spe), want Nilla van Loenen van Stunning Mam is naast mama van de tweejarige James ook nog eens bioresonantie therapeut, babymassage docente, blogger, bootcampinstructeur én acupuncturist in spe.

Hoelang duurde het na je bevalling voor je weer aan het sporten sloeg en je de zwangerschapskilo’s kwijt was?

Voor mijn zwangerschap fitnesste ik op hoog niveau. Ik was 5 a 6 dagen te vinden in de sportschool. Ik deed dit met heel veel plezier. Toen ik zwanger was besefte ik me dat mijn levensstijl zou gaan veranderen. Tijdens mijn zwangerschap heb ik veel last gehad van mijn bekken waardoor ik weinig aan beweging kon doen, daarom verheugde ik me extra op de tijd na de bevalling. Ik was van plan om een paar weken na mijn bevalling weer lekker fanatiek aan de slag te gaan.

Het tegendeel was waar. Wanneer je moeder bent geworden zijn andere dingen ineens veel belangrijker. Dit kan je moeilijk uitleggen maar de moeders onder ons zullen dit helemaal herkennen. Mijn zoontje en gezin staan op nummer 1. Ik heb rustig de tijd genomen om aan het moederschap te wennen en al mijn aandacht gestoken in de kleine man. Pas na 1 jaar was ik mentaal weer helemaal klaar om te gaan sporten, toen ging de knop om!

Tijdens mijn zwangerschap heb ik geen gekke vreetbuien gehad en at ik niet anders dan normaal, hierdoor ben ik heel weinig aangekomen tijdens mijn zwangerschap. Het sporten was voor mij niet nodig om kilo’s kwijt te raken maar meer om weer strakker in je vel te zitten. Want ieder vrouwenlichaam veranderd door een zwangerschap/bevalling en het zal nooit meer precies zo zijn als voor je zwangerschap. Ik heb geleerd deze veranderingen aan je lichaam te accepteren en daar trots op te zijn. Daarnaast helpt sporten wel degelijk om weer een strak lijf te krijgen en hoef je het er dus niet bij te laten zitten wanneer je moeder bent geworden.

fitmama

Je werkt parttime, bent moeder, studeert én onderhoudt een blog; wanneer (en hoe) sport je dan?

Dat vroeg ik mijzelf in het begin inderdaad ook af, hoe ga ik dit in hemelsnaam doen?!? Er zijn verschillende mogelijkheden, ik heb ervoor gekozen om alles thuis te doen. We hebben een kamer ingericht in het huis met gewichten en andere sportattributen, waar ik lekker mijn gang kan gaan. Mijn voorkeur gaat sterk uit naar korte trainingen van ongeveer een halfuur, dit doe ik dan 3 tot 4 keer in de week. Ik heb voor mijzelf verschillende fitness programma’s gemaakt en maak ook gebruik van de bikini body guide van Kayla Itsines, een echte aanrader voor mama’s! Ik sport wanneer mijn zoontje zijn middagdutje doet of op de peuterspeelzaal zit.

Eten James en je man braaf mee met je gezonde maaltijden?

Extreem ‘clean-eating’ doe ik niet, wel maak ik alles vers en probeer ik tijdens de lunch een eiwitrijke maaltijd te nuttigen, zoals een wrap met veel groente en gekookte kip. In de avond eten we met zijn allen samen en eet iedereen hetzelfde. Dit wil niet zeggen dat wij iedere avond aan de kip, rijst en broccoli zitten maar ook een lekkere pasta of hutspot is van harte welkom. Gezonde voeding is zeker belangrijk maar je moet ook blijven genieten en niet doorslaan in het clean-eating. Geluk is mij meer waard dan een sixpack.

Wat is volgens jou het grote struikelblok op het gebied van een healthy lifestyle als moeder en heb je een oplossing?

Ik denk dat het grote struikelblok is, dat moeders vinden dat ze het te druk hebben. Het huishouden doen, voor de kinderen zorgen, werken en dan dat beetje vrije tijd wat ze over hebben liever besteden aan ‘leuke’ dingen. En dit is natuurlijk volkomen te begrijpen. Ik heb ook niet altijd zin om te sporten maar zet me hier wel overheen. Wanneer ik dan eenmaal bezig ben vind ik het hartstikke lekker om te doen. Door gezonde voeding en voldoende beweging zit je beter in je vel en heb je meer energie om leuke dingen met je kinderen te doen!

Of ik een oplossing heb? Nee, helaas. Ieder persoon is anders en de  een heeft meer doorzettingsvermogen dan de ander. Uiteindelijk weet iedere moeder hoe belangrijk bewegen en gezonde voeding voor je is, maar is het aan hen zelf om hier aandacht aan te besteden.

Is er nog iets wat je alle fitte mama’s mee wilt geven?

Wees gelukkig met jezelf en blijf genieten van die kleine geluksmomentjes. Zorg voor een goede balans tussen je gezinsleven en je persoonlijke leven.

En voor de moeders dit fitter willen worden; een halfuurtje sporten 3 keer in de week?! ..dat past toch in ieder schema, hoe druk je ook bent! En tot slot, vergeet nooit dat jij het voorbeeld bent voor je kind(eren) en als moeder wil je niks liever dan een gezond en gelukkig kind!

Liefs,

Nilla

Volg Nilla ook op haar blog, Instagram of Facebook voor meer inspiratie!