We kunnen tegenwoordig niet meer om superfoods, smoothies en vele andere ‘gezonde’ voedingsmiddelen heen. In dit artikel wil ik het graag hebben over het concept “gezond eten”. Want wat is gezond eten nou precies? De ene zweert bij kokosolie en amandelmelk en de ander is ervan overtuigd dat het slecht voor je is. Op followfitgirls.com zijn de nodige discussies ontstaan naar aanleiding van verschillende artikelen over voeding. Ook in mijn dagelijkse leven ontstaan er vaak discussies. Ik maak het vaak genoeg mee dat iemand aan mij vraagt: “Huh mag je dat wel eten? Dat is toch ongezond?” Tja, ik MAG alles eten, alleen vaak KIES ik vaak om het niét te eten. Daar zit het verschil. Plus, je weet helemaal niet wat ik de rest van de dag eet dus waarom zou je iets als ongezond bestempelen?

Er is geen ‘gezond’ of ‘ongezond’ eten

Mijn perceptie is dat men graag in hokjes denkt en labels plakt op vrijwel alles, dus ook op eten: “Chips is ongezond en crackers met avocado is gezond” of “Nutella is ongezond en pindakaas is gezond”. Ik geloof heus wel dat bepaalde voedingsmiddelen écht slecht voor je zijn maar we moeten naar het grotere plaatje kijken en ook de frequentie en de hoeveelheid meenemen. Als je alleen maar crackers met avocado of pindakaas eet omdat men zegt dat het “gezond” is, dan kan ik je vertellen dat het echt niet zo gezond is hoor! Er is ook nog de eeuwenoude discussie over olie. Welke olie is gezond voor je EN welke niet? Iedereen claimt weer wat anders. Het is wel zo dat een aantal oliesoorten een betere keus zijn dan andere maar ongeacht welke soort je kiest, het zal nooit ‘gezond’ zijn als je meer neemt dan dat je lichaam nodig heeft.

Balans!

The magic word waar wij ons op moeten focussen is ‘BALANS’. Waar het in feite bij gezond eten om gaat is het totale voedingspatroon en niet om één of een aantal voedingsmiddelen. Je kunt de hele dag leuk worteltjes en komkommer eten maar dan krijg je echt niet alles binnen wat je lichaam nodig heeft. “Gezond eten” is in feite een goede balans creëren in je voedingspatroon. We moeten dus met z’n allen af van “dit of dat is gezond of ongezond”. Zolang je een gebalanceerd voedingspatroon hebt, kan een crackertje met Nutella of wat chips echt geen kwaad!

balance

Een personal trainer zei ooit tegen mij: “Je lichaam is net een open haard. Als je de juiste houtsoort en hoeveelheid blijft toedienen (gebalanceerd voedingspatroon) wat de haard nodig heeft, dan zal het goed blijven branden en is het veel meer bestendig tegen een natte krant (cheatmeal). Als je de open haard de verkeerde houtsoort of te weinig hout toedient (slecht eetpatroon) dan blijft de vlam zwakjes en komt zo’n natte krant veel harder aan met als gevolg dat het vuur kan worden gedoofd (aankomen, minder definitie, minder energie).”

balance1

Mannen hebben 2500 kcal nodig en vrouwen 2000 kcal

Wat ik ook veel om me heen zie is dat men graag generaliseert. Hoe vaak hoor je wel niet van verschillende mensen die van alles en nog wat claimen over calorieën en hoeveel je nodig hebt? Ik hoorde laatst een gesprek in de trein waarbij twee vriendinnetjes een ander vriendinnetje tegenover hen aan het bekritiseren waren omdat ze ‘slechts’ 1500 kcal per dag eet. “Je hebt per dag echt 2000 kcal nodig hoor!” riep een van de twee meisjes. In mijn hoofd was ik al een betoog aan het houden maar ik hield me toch maar in. We moeten ophouden met generaliseren. Ja, het klopt dat op heel veel verpakkingen van voedingsmiddelen staat dat mannen 2500 kcal per dag nodig hebben en vrouwen 2000 kcal maar dit is slechts een richtlijn of een gemiddelde. Als het aan mij ligt halen ze die tekst van alle verpakkingen af. Wat je namelijk op een dag nodig hebt aan calorieën en voedingsstoffen is afhankelijk van relatief veel factoren. Dat valt eigenlijk niet te generaliseren. Hoe oud ben je? Hoeveel weeg je? Hoe lang ben je? Wat zijn de omtrekken van je lichaam? Heb je een zittende baan of ben je erg actief met werk? Sport je veel of ben je eerder een Netflixer op de bank? Heb je wellicht een bepaalde ziekte? Ben je ergens allergisch voor? Wat zijn je doelen? Voordat we roepen of iemand gezond of ongezond bezig is, moeten we die andere persoon eigenlijk kennen.

Hoe zorg je voor een gebalanceerd voedingspatroon?

Wat een gebalanceerd voedingspatroon is, is voor iedereen anders want iedereen heeft een andere behoefte aan voedingsstoffen. maar hieronder is een mini-guide om je een handje op weg te helpen:

  1. Luister naar je lichaam

Ik schrijf dit punt niet voor niets als eerste. Ja, we kunnen van alles lezen uit boekjes en leren van professionals maar feit blijft dat alleen jij jouw eigen lichaam kent. Luister dus ook goed naar jouw lichaam. Wat kan jouw lichaam wel en niet aan? Welke eetgewoontes zijn prettig voor je? Je lichaam vertelt je vanzelf wel wat goed en niet goed voelt.

  1. Eet gevarieerd en de juiste hoeveelheden

Elke dag iets anders op je bord is niet alleen lekkerder, het is ook veel gezonder. Voedingsmiddelen bevatten eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen in verschillende hoeveelheden. Er bestaat geen voedingsmiddel dat alle voedingsstoffen levert die je nodig hebt. Om gezond te kunnen eten is variatie essentieel. Door veel afwisseling in je voedingspatroon te hebben, voel je je al snel fitter.

  1. Zorg voor een goede basis

Je kunt bijvoorbeeld de nieuwe Schijf van Vijf nemen als basis (groenten, fruit, noten en vlees). Je kunt ook lezen wat ik al eerder heb geschreven over verschillende voedingsmiddelen die samen een goede basis vormen, in een artikel over meal preppen. Klik hier om het te lezen

breakfast-juice-fruit-cereal-bowl

  1. Eet verse producten

Het is natuurlijk niet altijd mogelijk maar probeer voorverpakt eten in blik en kant-en-klare maaltijden uit de supermarkt te vermijden. Deze producten zijn vaak bewerkt, zitten boordevol e-nummers en onnodig veel suiker en andere stoffen in. Maak bijvoorbeeld je eigen pastasaus in plaats van het in een potje te kopen. Keep it fresh, keep it real!

  1. Sla je ontbijt nooit over

Ontbijten is goed voor je lichaam, je geeft immers jezelf een boost voor de dag. Vind je het moeilijk om meteen te eten als je net wakker bent? Neem dan je ontbijt mee en eet het een uurtje later bijvoorbeeld.

Gezond eten betekent dus niet nooit meer snoepen of snacken. Door slim te plannen hou je genoeg ruimte over voor een goede cheatmeal. Ga je vanavond uiteten? Eet dan een lichtere lunch. Heb je een feestje dit weekend? Drink dan doordeweeks een wijntje minder met het avondeten. De volgende keer als je van plan bent om iemand wijs te maken of diegene “die Twix wel zou moeten eten, want dat is toch ongezond?” bedenk dan dat het om het totale voedingspatroon gaat!

In een volgend artikel zal ik dieper ingaan op hoe je een gebalanceerd en gezond voedingspatroon samen kan stellen, dus stay tuned! Volg me op Instagram voor motivatie: @chocolateisyummy_bbg !