Een tijdje geleden heb ik de film That Sugar Movie gezien en ik moet eerlijk zeggen dat ik hier aardig van geschrokken ben. De meeste mensen hebben namelijk echt geen idee hoeveel suiker ze op een dag binnenkrijg en nog erger; wat het met je lichaam doet. Dus ik besloot alle informatie extra goed op te slaan, zodat ik er een blog over kon schrijven en antwoord kon geven op de vraag: wat doet suiker met je lichaam?
Verschillende soorten suikers
Je hebt verschillende soorten suiker, zoals sucrose, glucose, fructose, enzovoort. Niet alle suikers zijn slecht, maar het gaat erom hoe je lichaam deze suikers verwerkt. Sucrose is in principe gewoon een ander voor voor tafelsuiker. Dus het suikerklontje voor in de thee, maar ook de basterdsuiker. Dit zijn geen gezonde suikers. Sucrose bestaat uit glucose en fructose samen. Fructose zijn fruitsuikers, wat ook in fruit zit. Fruit eten is dus niet direct ongezond, omdat er in fruit maar relatief weinig fruitsuiker zit. En dan heb je glucose. Dit zijn druivensuikers en dit zijn de suikers die je lichaam nodig hebt. Dit is een energiebron voor het lichaam en zorgt ervoor dat je insuline aanmaakt. Door de aanmaak van insuline krijgen je hersenen een seintje dat je genoeg hebt gehad.
En in heel veel voedingsmiddelen zit fructose. Dit is de reden dat veel voeding zoet smaakt. Het wordt simpelweg aan bijna elk voedingsmiddel toegevoegd, terwijl mensen denken dat ze iets gezonds eten. Er was een hype waarin alles vetarm moest zijn. En wat gebeurde er? Alle producten werden laag in vet, maar er moest dus iets anders aan toegevoegd worden en ja je raad het al, suiker.
Waarom is het dan zo slecht?
Glucose wordt direct opgenomen in het bloed voor energie. Deze suikers zijn dus een belangrijke energiebron. Maar fructose wordt direct omgezet in vet. Door fructose houden vetcellen het vet vast, in plaats van het te verbranden. Insuline zorgt ervoor dat suikers worden opgenomen in het bloed. Daarom spuit iedereen met suikerziekte insuline.
Naast de vetcellen heeft fructose ook invloed op de hersenen. Nadat je deze suikers hebt gegeten, reageren je hersenen direct. Je voelt je energiek, blij en opgewekt. Maar daarna komt de bekende suikerdip. Je bent niet meer zo energiek en snel afgeleid.
Hoeveel suiker krijgen we binnen?
De hoofdpersoon van de documentaire at helemaal geen geraffineerde suiker meer. Voor het onderzoek moest hij de hoeveel suikers binnenkrijg wat iemand gemiddeld binnenkrijgt op een dag. En dat was schrikken, namelijk gemiddeld 40 suikerklontjes per dag! Als je denkt aan een ‘gezond’ ontbijt, namelijk yoghurt met muesli en een glas appelsap, krijg je ook al 20: ja je leest het goed, 20 theelepels suiker binnen. Ook werd een een smoothie gedronken. Gezond zul je denken. En over het algemeen is fruit gezond, maar in sommige smoothies zit zoveel fruit dat je ook automatisch veel suiker binnenkrijgt. Daarnaast maakte hij een verse appelsap in de sapcentrifuge. Als je een normale appel eet geven de vezels in de appel aan dat je vol zit. Door de appels te persen (en er gaan gemiddeld 4 appels in een glas appelsap) blijven alleen de suikers over, maar gaat de rest verloren. Dit is voor een keer niet erg, maar zorg dus dat je dit niet dagelijks doet.
De calorieën kwestie
Wil wie afvallen, moet minder calorieën binnenkrijgen dan dat je verbruikt. Een gram suiker bevat 4kcal. Een gram vet 9kcal. Het lijkt dus logisch om vet te vermijden. Maar het is belangrijk om te onthouden dat de kcal van suiker iets heel anders met je lichaam doen dan de kcal van vet. De hoofdpersoon in de documentaire kreeg gemiddeld 2300 kcal binnen. Waarvan ongeveer 40% bestond uit gezonde vetten, 20% uit groente en 20% vlees en vis. Nu had hij de gezonde vetten vervangen voor suiker. Ook nu kwam hij op een gemiddeld uit van 2300 kcal per dag. En wat bleek? Na 60 dagen was hij ruim 8,5 kilo aangekomen en hij had 10 centimeter meer buikvet! Ook was zijn leverfunctie een stuk verslechterd.
De conclusie
Wees bewust van suikers. Als ezelsbruggetje kun je onthouden dat je bijna alle middelste paden in de supermarkt moet vermijden. Daar liggen de slechte producten. En probeer je niet blind te staren op calorieën of vetten. Suiker is misschien wel de grootste boosdoener om aan te komen en buikvet te creëren. Maar eet vooral af en toe dat lekkere stuk taart of dat koekje. Gezond eten moet natuurlijk wel leuk blijven 🙂
Meer info? Check dan de documentaire! Het is echt de moeite waard.