Zweten. We doen het allemaal. Als we ons letterlijk in het zweet werken in de sportschool, maar ook als we het warm hebben. Niet altijd even fijn, maar wel heel gezond. Deze blog vertelt je waarom zweten goed voor je is.

De een zweet nu eenmaal meer dan de ander. Zweten is heel normaal, maar toch vinden veel vrouwen het ongemakkelijk. Laatst sprak ik een meisje in de sportschool die aangaf vooral in de ochtend te sporten. Dat deed ze omdat het dan rustig was, want ze schaamde zich altijd omdat ze zo zweette en een hoofd zo rood als een tomaat kreeg. En zij is vast niet de enige die er zo over denkt. En dit bracht me op het idee om eens te onderzoeken waarom we nou zweten en waarom dit juist niet iets is om je voor te schamen.

Waarom zweten we?

Een menselijk lichaam heeft ongeveer een temperatuur van 37 graden. Als onze lichaamstemperatuur hoger is voelen we ons al snel ziek. Het is dus belangrijk dat ons lichaam op de juiste temperatuur blijft. Wanneer we intensief bewegen of het warm hebben, geeft ons lichaam de warme af aan de buitenlucht. De warme wordt verdampt en komt naar buiten via onze zweetklieren in de huid. Deze zweetklieren zitten voornamelijk onder de oksels, maar ook op ons voorhoofd en onze handpalmen en voeten. Zweet bestaat voornamelijk uit water. Er komen ook opgeloste zouten en bepaalde zuren voor in zweet.

zweten

Het verschilt per persoon

Niet iedereen transpireert evenveel. Lichaamsgrootte kan een groot verschil maken in hoeveel je transpireert. Kleinere mensen zweten over het algemeen minder. Daarnaast zweten mannen doorgaans meer dan vrouwen. Conditie speelt ook nog een rol in hoeveel je zweet. Hoe vaker je sport, hoe meer je zweet over het algemeen. Je lichaam dan gewend aan de inspanning en heeft een betere warmteregulatie ontwikkeld. Vaak wordt gedacht dat mensen met een slechte conditie meer zweten, maar dat is dus niet altijd het geval. Veel transpireren is dus geen graadmeter of iemand een goede training heeft gehad en goed zijn best heeft gedaan. De ene persoon heeft meer zweetklieren dan de ander. Daarom kan jij bijvoorbeeld heel veel zweten en je vriendin niet, terwijl jullie dezelfde training hebben gedaan.

Tijdens het sporten

Als je tijdens het sporten toch veel zweet en dit een beetje onder controle wilt hebben kun je vochtregulerende sportleding dragen. Neem een handdoek mee en draag eventueel zweetbandjes. Maar probeer je gewoonweg niet te druk te maken dat je transpireert, wetende dat het heel normaal is en je er geen verandering in kunt brengen. Na het sporten stap je toch onder de douche en merk je er toch niks meer van 😉

Je lichaam verliest wel een hoop vocht, dus het is belangrijk om dit aan te vullen. Zorg dat je voldoende drinkt, zeker na een training of op warme dagen.

Lees ook: Hoe water drinken je kan helpen bij afvallen