Ik ben echt een liefhebber van broccoli. Deze hoort samen met rode bieten, rode kool, bloemkool en spinazie in het rijtje van mijn lievelingsgroenten. Nu had ik vorige week een hele slechte week en steeds ontzettend veel zin in comfort food en chocola! Nou ja eigenlijk heb ik altijd wel zin in chocola maar geef ik er soms minder aan toe. Je kent dit vast wel? Als ik dan een week heb gehad waarin ik aardig wat comfort food heb gegeten wil ik de week erna super gezond eten en bedenk ik recepten die gezonder zijn. Ik heb een heerlijk recept voor broccoli soep gemaakt. En ga dit recept natuurlijk weer met jullie delen. Ook heb ik van oud spelt brood nog soldaatjes erbij gemaakt. Zo noemde wij dit vroeger altijd, tegenwoordig is het woord voor soldaatjes gewoon croutons;-) Maar eerst deel ik nog even de voordelen van broccoli met jullie.
Voordelen van Broccoli
Broccoli is een super gezonde groente die ook nog eens super veel voordelen heeft. Broccoli bevat veel vezels, calcium en vitamine C & K. Dit is goed voor een goede spijsvertering, celreparatie en celbescherming. Ook beweert men dat broccoli zelfs beschermen kan tegen het ontstaan van kanker. De vitamine in broccoli ondersteunt een gezond immuunsysteem. Calcium zorgt voor een goede botstructuur. Ook is broccoli rijk aan omega-3 aminozuren en isothiocyanten, die ontstekingen en allergische reacties kunnen verminderen. Verder bevat broccoli anti-oxidanten die het lichaam helpen om van schadelijke stoffen af te komen.
Broccoli soep
Wat heb je nodig
1 stronk broccoli
500 ml (light) kookroom
water
handje gehakte bieslook
2 teentjes knoflook
paar sneetjes spelt brood
olie
peper en zout
Hoe gaan we het maken
Snij de broccoli in stukken, we nemen de stronk ook mee want deze zit namelijk ook vol vitaminen, en doe dit in een pan. Giet hier de room op en vul de pan bij met water tot de broccoli net onder staat. Voeg vast een snufje zout toe en zet op middelhoog vuur. Laat het geheel koken tot de broccoli gaar is. Pas op met de temperatuur, want room heeft de neiging over te gaan koken. Ondertussen snij je de sneetjes brood in vierkante blokjes. Meng een scheutje olie met de knoflook en ook een snufje zout in een keukenmachine of blender tot je een egale olie hebt. Meng hier je blokjes brood door. Vervolgens spreid je ze uit op een, met bakpapier beklede, bakplaat en zet in de oven op 170 graden voor ongeveer 10 minuten. Halverwege even een keertje omscheppen ;). Als je soldaatjes klaar zijn, is ook je soep klaar om gepureerd te worden. Ikzelf vind dit het makkelijkst met een staafmixer, maar een blender of keukenmachine werkt ook prima. Meng hierna de bieslook erdoor heen en maak af op smaak met peper en zout. Bon apetit!
Klik hier voor nog meer heerlijke recepten