Eindelijk! Het is vakantie. Dat betekent dat je even helemaal niets hoeft. Persoonlijk vind ik dat zo gemakkelijk nog niet. Stil zitten is niks voor mij. Ik kan zeker genieten van de rust tijdens een vakantie, maar ik kan nog veel meer genieten wanneer ik een fijne balans heb tussen actieve en passieve bezigheden. Mijn perfecte vakantiedag begint dus ook met een klein rondje hardlopen: ook wanneer ik in het buitenland ben! In dit artikel deel ik 5 tips voor hardlopen tijdens je vakantie.

1. Begin rustig

Wanneer je op je vakantie bestemming bent aangekomen, hoef je echt niet meteen te beginnen met rennen. Het is heel belangrijk om eerst rustig te wennen aan je nieuwe omgeving. In de meeste gevallen is het een stuk warmer op je bestemming dan in Nederland. Dit betekent dat je lichaam hier aan moet wennen. Bovendien is de ondergrond vaak anders en het kan zijn dat de weggetjes waarop je loopt niet geheel vlak zijn. Aan deze factoren zul je ook moeten wennen. Start dus met een klein rondje en het liefst niet op de eerste dag.

2. Pas je tijdstip aan

Wanneer je in een warm land vakantie viert, is het niet verstandig om in de brandende zon te gaan rennen. Let op dat het ook om 11:00 in de ochtend al 30°C+ kan zijn. Als je niet goed tegen de warmte kan, zou ik je aanraden om voor 08:00 in de ochtend te starten met je loopje. In de avond kan hardlopen ook heerlijk zijn. Persoonlijk vind ik dit veel lastiger te combineren met het diner en dergelijke. Vergeet je nooit in te smeren wanneer je gaat hardlopen!

tips voor hardlopen

3. Drink!

In de zomer is het altijd belangrijk om voldoende te drinken, maar zeker wanneer je gaat hardlopen: drink extra om uitdroging te voorkomen.

4. Veiligheid

Denk aan je eigen veiligheid! Spreek met je reisgeno(o)t(en) af waar je heen gaat lopen. Laat ook weten hoe lang je ongeveer van plan bent om weg te blijven. Neem je telefoon mee tijdens het rennen. Dit is ook handig wanneer je de weg niet meer weet. Bovendien is het verstandig om wat geld mee te nemen, een creditcard of een id-kaart. Zorg er in ieder geval voor dat je te identificeren bent en dat je altijd terug naar je verblijf kunt komen.

tips voor hardlopen

5. Geniet

Verwacht niet teveel van jezelf. Het is en blijft je vakantie dus probeer te genieten van de mooie omgeving of het lekkere weer. Je hoeft echt niet persoonlijke records te verbeteren of een snelle tijd neer te zetten. Geniet en beleef er plezier aan! Dat is het meest belangrijk.

Fijne vakantie!

Zin in een frisse maaltijdsalade? Bekijk dit recept eens. Gegarandeerd smakelijk eten!