Regelmatig krijgen we de vraag wat wij nou fijne sportkleding vinden. Het is natuurlijk heel persoonlijk wat je fijn vindt of wat niet. Toch heb ik wel een paar tips voor je zodat je weet waar je op moet letten als je sportkleding gaat kopen.
1: Welke sport ga je beoefenen?
Het lijkt een open deur: als je gaat zwemmen dan heb je een badpak aan en als je gaat hardlopen waarschijnlijk niet 😉 Het verschil tussen de sporten is minder groot wanneer het gaat om hardlopen, krachttraining of bootcamp. Toch kan het heel waardevol zijn om juist ook in die situaties stil te staan bij de kleding die je draagt.
Hardlopen
Een fijne hardloopbroek heeft een zakje – het liefst met rits – waar je je sleutels in kwijt kunt. Ook is het fijn als een hardloopbroek wat steviger is, zodat alles (lees: billen / borsten / love handles) op z’n plek blijft zitten. Met een hoge taille voorkom je dat je broek afzakt tijdens het rennen.
Wat betreft bovenkleding is het belangrijk dat je borsten de juiste steun hebben en dat het niet schuurt. Draag ook de juiste bh-maat. Schuren kan veroorzaakt worden doordat kleding die strak hoort te zitten toch te los zit (sport bh bijvoorbeeld) of het materiaal. Katoen schuurt bijvoorbeeld als een malle. Daarnaast neemt katoen ook nog eens veel vocht op waardoor je shirt nat blijft. Maar ook bepaalde sporttops kunnen schaafwonden veroorzaken als ze niet bedoeld zijn om mee te gaan hardlopen.
Krachttraining
Ook hierbij is de hoogte van de broek belangrijk. Je wilt natuurlijk niet een zichtbare bouwvakkersbilspleet hebben als je staat te dead liften. Zorg ook dat je in de paskamer een keer bukt om te kijken of de broek niet doorschijnt! Qua bovenkleding komt het hier iets minder nauw. Zorg wel dat je shirt of topje lang genoeg is zodat je buik niet onbedoeld zichtbaar is als je je armen optilt.
Bootcamp
Bij bootcamp is het beetje een combinatie van bovengenoemde. Wel handig als het donkerdere kleding is, aangezien het waarschijnlijk erg vies gaat worden en je de sportkleding niet te heet wilt wassen.
2: Koop de sportkleding in de juiste maat
Als ik het zo benoem, dan lijkt het allemaal te simpel voor woorden maar toch… laat je niet verleiden om toch een maatje kleiner te nemen dan je eigenlijk hebt (in de hoop dat deze dan na een paar keer sporten beter zit). Te kleine kleding is niet flatteus. Het zit meestal strak, dus je ziet alles. Het voelt soms wel alsof je vacuüm wordt gezogen waardoor je je soms heel slank voelt maar het rolletje komt er dan meestal toch aan de bovenkant overheen zonder dat je dat altijd door hebt (yep, ik spreek helaas uit eigen ervaring). Bovendien schijnt te strakke kleding eerder door! Met name als je bukt. Ook kan te strakke kleding gaan schuren.
Te grote kleding is ook niet handig. Je wilt niet dat kleding afzakt. Ook een te groot shirt of top is niet handig als je in de downward facing dog staat, want je ziet niets meer. Een t-shirt dat net te groot is kan daarnaast ook gaan schuren, zoals ik hierboven al heb omschreven.
Wees dus niet bang om je eigen maat te pakken, ook als dit een maatje meer is! “Leuke kleding is er alleen in kleine maten” is ook echt geen excuus!
3: Budget
Ik ben van mening dat fijne sportkleding niet per se duur hoeft te zijn. Er zijn genoeg winkels te bedenken waar je tegenwoordig prima betaalbare sportkleding kunt kopen. Tóch wil ik er bij vermelden dat de kleding waar ik net wat meer aan uitgegeven heb – in de meeste gevallen – kwalitatief beter bleek. Deze kleding pluist niet; blijft in model en verkleurt niet. Maar hé, misschien is het geen oorzaak gevolg maar ben ik met die kleding net wat zuiniger om gegaan 😉
Ik hoop dat je iets hebt aan mijn tips! Ben ik iets vergeten? Laat het me hieronder in de reacties weten!
Beginnende hardloper? 5x de beste hardloopessentials