Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het tellen van calorieën eigenlijk wel als je af wilt vallen? Wij zochten het voor je uit en delen hier onze bevindingen.
Wat is een calorie?
Een calorie is een eenheid waarin we energie aangeven. Het is de hoeveelheid energie die nodig is om 1 gram water met 1 graden Celsius te verwarmen.
Ons lichaam heeft energie nodig om te functioneren. Het is nodig om o.a. adem te halen, voor de hartslag, de spieren, om te denken, de spijsvertering en het herstel van de cellen. Ons voedsel levert ons die energie. De hoeveelheid calorieën die ons voedsel levert meten we in kilocalorieën (kcal).
Als we net zoveel eten als ons lichaam aan energie nodig heeft dan blijven we precies op gewicht. Als we meer eten dan ons lichaam direct aan energie nodig heeft dan wordt deze extra energie opgeslagen in de vorm van lichaamsvet. Voor het geval er slechte tijden aanbreken. Als we af willen vallen dan moeten we minder gaan eten dan we nodig hebben. Het lichaam zal dan de vetreserves aanspreken zodat we afvallen.
Je BMR
Het tellen van calorieën kan alleen nuttig zijn als je weet wat je BMR is. BMR staat voor Basal Metabolic Rate; je basale stofwisseling snelheid. Dit is de hoeveelheid calorieën die je in rust verbrand. Deze hangt af van je geslacht, leeftijd, lengte en gewicht. De kan je berekenen met online calculators. Je hebt dan nog een opslag voor de mate waarin je actief bent en sport. Je weet dan precies hoeveel calorieën je lichaam nodig heeft. Door minder calorieën te gaan eten, zou je volgends de theorie, moeten afvallen.
Werkt het?
Het tellen van calorieën is iets wat al decennia lang als strategie gebruikt wordt, bij het afvallen. Er zijn dan ook al tal van onderzoeken naar verricht. Uit deze onderzoeken blijkt dat het tellen van calorieën werkt. Er zijn echter wel valkuilen waarin het tellen van calorieën niet kan werken. Om je te behouden voor deze valkuilen zullen we deze hier opnoemen.
Insuline
Niet ieder calorie heeft hetzelfde effect op het lichaam. Als je kijkt naar de diëten die het beste werken dan valt op dat dit diëten zijn waarbij de bloedsuikerspiegel zoveel mogelijk stabiel gehouden wordt. Als je koolhydraten (suikers) eet dan komt er glucose in je bloed, je bloedsuikerspiegel stijgt. Je lichaam reageert hierop door het hormoon insuline aan te maken. Dankzij dit hormoon kan je lichaam de glucose uit het bloed opnemen en in de cellen opslaan. Hierdoor daalt de bloedsuikerspiegel weer naar normale waarden. Hoe meer koolhydraten, of suikers, je eet hoe meer de bloedsuikerspiegel stijgt en hoe meer insuline nodig zal zijn. Aan het hormoon insuline kleeft echter een belangrijk nadeel. Dit hormoon is er voor verantwoordelijk dat je lichaam vet gaat opslaan. Afvallen is daarom vooral een kwestie van de bloedsuikerspiegel zoveel mogelijk stabiel houden zodat er niet teveel insuline aangemaakt hoeft te worden.
Om deze reden kan je beter niet teveel suiker eten of teveel geraffineerde koolhydraten. Geraffineerde koolhydraten zijn koolhydraatbronnen die bewerkt zijn. Een voorbeeld is meel wat van graan gemaakt is. Door deze bewerking kunnen deze koolhydraten snel omgezet worden in glucose waarna de bloedsuikerspiegel snel stijgt.
Vet heeft geen enkele invloed op de bloedsuikerspiegel. Hierdoor is het effect van vet voedsel heel anders dan het effect van suikerrijk voedsel. Hierin schuilt een gevaar van simpelweg calorieën telen. Je zult er voor moeten waken dat je niet teveel suiker of geraffineerde koolhydraten in 1x eet. Het makkelijkste kan je dit bereiken door te zorgen voor een gezonde mix van koolhydraten, vetten en eiwitten in je voeding. Kies daarbij voor onbewerkt voedsel zodat je zeker weet dat je geen suiker of bewerkte koolhydraten binnen krijgt.
Verzadiging
De ene calorie geeft meer verzadiging dan de andere. Je kunt stellen dat koolhydraten weinig verzadiging geven en vetten en eiwitten juist voor een verzadigd gevoel zorgen. Koolhydraten hebben zelfs een hoge dooreetfactor. Als je iets koolhydraatrijks eet dan wil je vaak alleen maar meer en meer. Terwijl je met vetrijke of eiwitrijke voeding eerder genoeg zult hebben. Omdat eiwitrijke en vetrijke voeding ook nog eens lastiger te verteren is, hou je langer een vol gevoel. Eet je minder koolhydraten en meer vetten en eiwitten dan wordt het dus makkelijker om minder calorieën te eten.
Eet veel groente
Wil je afvallen door je calorieën te tellen dan gaat deze truc je zeker helpen: het eten van veel groenten. Groente zijn namelijk caloriearm. Dit terwijl ze je lichaam wel een vol gevoel geven. Dit is te danken aan de vele vezels in groenten. Ook deze zijn lastig te verteren waardoor deze lang in de maag en dunne darm blijven. Zo heb je minder snel weer trek in iets.
Het meest caloriearm zijn de groene bladgroenten zoals spinazie, boerenkool, andijvie, sla, paksoi en snijbiet. Deze leveren je lichaam tevens een grote hoeveelheid vitamines en mineralen. Dit is belangrijk als je aan het afvallen bent. Als je gaat afvallen dan eet je minder, het is dan extra belangrijk dat de dingen die je eet voedzaam zijn.
Het beste doe je rustig aan met de groenten die onder de grond groeien. Deze zijn rijk aan zetmeel (koolhydraten) en bevatten meer calorieën. Voorbeelden zijn aardappelen, rode bieten, pastinaak en wortels.
Het is voor je gezondheid ook goed om fruit te blijven eten als je af wilt vallen. Bepaalde soorten fruit bevatten maar weinig natuurlijke suikers en calorieën. Dit zijn alle soorten bessen en grapefruits zoals sinaasappel, citroen en limoen. Bananen zijn het meest calorierijk.
Houd jij het aantal calorieën dat je op een dag eet bij?
Nu ben ik wel heel benieuwd of jij het aantal calorieën dat je per dag eet ook bijhoudt? Laat je het me weten in een reactie hieronder?
Zelf heb ik het jarenlang gedaan maar eerlijk gezegd werd ik er alleen maar heel onrustig van. Nu eet ik op gevoeg wat me ontzettend veel meer rust geeft.
Liefs Lianne
Ben je benieuwd hoe mijn sport- en eetroutine er nu uitziet? Kijk zo: Sport- en eetdagboek op een thuiswerkdag.