De juiste balans vinden is lastig en dat weet ik uit ervaring. Een gezonde levensstijl is fijn, want je voelt je er lekker door én je ziet er ‘lekker’ uit maar het moet wel leuk blijven. Het doorslaan naar een obsessie is natuurlijk absoluut niet de bedoeling en ik heb vroeger zelf ervaren dat je die grens vrij gemakkelijk overgaat.

Een gezonde levensstijl is bovendien veel makkelijker vol te houden als je ervan gaat houden en dat betekent dat je ook lief voor jezelf moet zijn. Bij die ene off dag hoort gewoon een stuk chocola en tijdens dat diner moet jij net zo goed kunnen genieten van al het lekkers, net als je tafelgenoten. En dan zonder schuldgevoels en spijt nadien natuurlijk. Tijd voor wat tips van mijn kant om die juiste balans te vinden én te houden!

Calorieën tellen

Voor sommigen werkt dit heel goed en feit blijft natuurlijk dat het de manier is om te zorgen dat je minder calorieën binnenkrijgt want meten is weten. Maar persoonlijk vind ik dit geen prettige manier van werken en mocht je van jezelf weten dat je neigt naar het obsessieve, is calorieën tellen misschien niet zo’n best idee. Als je gewoon gezond met mate eet en je een beetje kennis hebt van wat je eet, kun je het tellen prima achterwege laten. Heb je ook niet de neiging om steeds net iets onder het aantal calorieën van die dag daarvoor uit te komen.

juiste balans

Je omgeving

Waarschijnlijk hoor je regelmatig opmerking vanuit je omgeving dat je écht niet hoeft af te vallen en waarom je toch zo gezond eet en veel sport terwijl je helemaal niet dik bent. Best irritant inderdaad, want jij voelt je nu eenmaal prettig bij een gezonde levensstijl dus deze opmerkingen kunnen rechtstreeks naar de prullenbak. Degene die écht dichtbij je staan begrijpen je (hoogstwaarschijnlijk) wel en zij zullen je dan ook steunen en waarschuwen wanneer je er te veel mee bezig bent. Hier zou ik meer waarde aan hechten.

Een beetje van dit, een beetje van dat

Tegenwoordig eet ik bijna alles wat ik lekker vind. Dit kan naar mijn idee ook prima, zolang je maar maat weet te houden. In het weekend vind ik een verse croissant heerlijk en op een zomerse dag gaat er echt wel een ijsje in. Ik zorg alleen wel dat ik de volgende maaltijd iets minder zodat het niet uit de hand loopt. Of gewoon een extra rondje ga hardlopen, helemaal op die zomerse dag! 😉

Heb jij nog goede tips? Laat het me weten!