De gespierde kerels die zich vol zelfvertrouwen aan een klimrek of trainingsapparaat optrekken. Super stoer natuurlijk, maar ook voor vrouwen is de chin up een meesterlijke rugoefening. Bij deze oefening trek je als het ware je eigen lichaamsgewicht omhoog, waarbij je meerdere spieren tegelijk aanpreekt. Het is een pittige oefening maar wel eentje die je zeker in je schema wilt hebben!

De Pull Up vs Chin Up

De chin up wordt nog wel eens verward met de Pull Up (breed optrekken). De Pull Up is nog iets zwaarder dan de Chin up, je biceps helpen minder mee in het uitvoeren van de oefening. De chin up wordt uitgevoerd met de handpalmen naar je toe. Hoe stoer is het als je deze oefening kan uitvoeren?

Ik moet toegeven deze oefening is zwaar, zeker als je hem perfect uitvoert met je armen helemaal uitgestrekt. De eerste keer dat ik een chin up besloot te proberen in de sportschool, sprong ik vol zelfvertrouwen in het rek. Met al mijn kracht trok ik mezelf op en liet ik me langzaam weer naar beneden gaan. En daar hing ik dan, ik kon met geen mogelijkheid weer naar boven. Het zweet brak me uit terwijl ik werd aangestaard door spierbundels die mij al iets te optimistisch in dat rek zagen klimmen. Oké, dit moet ik dus eerst oefenen.

Ik ben samen met mijn sportbuddy gaan oefenen, hij hielp om mijn onderbenen wat mee te tillen. Ook hebben ze bijna op iedere sportschool een assisted machine, ideaal om mee te beginnen. Inmiddels lukt het me zonder buddy of machine en is het heerlijk om met deze oefening te knallen.

Dus voor alle stoere vrouwen als je een deurpost, een klimrek of het apparaat in de sportschool ziet, ga erin hangen en blijf oefenen!

Meer lezen over effectieve workouts? Alle artikelen vind je hier.