“Leven in het moment”, “Kracht van het nu”: Door vaker bewust je aandacht te richten op het hier en nu, verhoog je de kwaliteit van je leven. Althans, dat zegt men. Het klinkt alleen zo vaag, “Leven in het hier & nu”. Waar te beginnen? Moet ik dan niet eerst een meditatie kussen en een gong aanschaffen, en een cursus volgen en vooral eerst even de tijd en rust vinden? Nee. Men neme: een paar longen en een neus en ziedaar: je kunt meteen beginnen met Leven in het moment. Lees verder hoe en waarom..

Vergelijk je gedachten met een wild paard, dan kun je ademhaling vergelijken met de teugels. Er gaat een wereld voor je open wanneer je beseft hoezeer bewuste ademhaling invloed heeft op je geest. Ook al zit je hoofd vol met zorgen, stress of negativiteit, door middel van simpele ademhalingsoefeningen en meditatie kun je het drukkende gevoel verlichten. Hoe je dat doet? Door met behulp van je ademhaling je aandacht naar het hier en nu te brengen.  En geloof me, daar is echt níks zweverigs aan. Want wat is er nu banaler dan ademhalen?

AANDACHT: DE GEESTELIJKE KETTLEBELL WORKOUT

Maar waarom biedt het ‘hier & nu’ dan zo’n baken van rust en verlichting vraag je je misschien af? Simpel: wanneer je niet in het ‘hier & nu’ bent met je aandacht, dan is je aandacht dus bij een gedachte. Het overgrote merendeel van gedachtes hebben niet betrekking op datgene wat je op dat moment aan het doen bent maar over iets dat al is gebeurd, of iets dat nog gaat gebeuren. Dit soort gedachten zijn vaak mijmerend en repetitief van aard en vooral heel onpraktisch: je kunt er niets mee. Maar ze hebben wel effect op je! Je gedachten en mindset bepalen namelijk welke emoties jij voelt.

Wil je je anders/beter voelen? Dan zul je actief aan de slag moeten met het sturen van je gedachten en mindset, net als een spier die je sterker maakt door deze gericht te trainen. Alleen heb je nu niet een fysieke tool nodig zoals bijvoorbeeld een kettlebell maar wel het geestelijke equivalent daarvan: je aandacht. Met je aandacht stuur je je gedachtes en bewustzijn, en train je dus je vermogen om jezelf te ontkoppelen van de eindeloze stroom aan gedachtes die op hun beurt allerlei gevoelens en acties ontketenen.

DOWN TO BUSINESS

Goed, dan nu: Hoe houd je je aandacht bij het hier en nu? Heel eenvoudig. Als je merkt dat je gedachten afdwalen naar straks of wat is geweest, richt je dan op je ademhaling:
Ik raad je aan een rustige plek op te zoeken, te gaan zitten (staan mag ook) en je te focussen op je ademhaling en niks anders. Er bestaan tal van ademhalingstechnieken, de volgende van Dr. Andrew Weil is speciaal voor ontspanning en heet de 4-7-8 Breathing Trick. Zeker voor de beginnende ‘bewuste ademhaler’ is deze erg fijn omdat je moet tellen. Om die reden is er minder ruimte voor allerlei bijgedachten.

Adem volledig uit door je mond, met geluid.

  1. Sluit je mond en adem rustig met 4 tellen door je neus in.
  2. Houd je adem in voor 7 tellen.
  3. Adem in 8 tellen volledig uit door je mond, met geluid.

Dit is één adem. Herhaal de cyclus nog drie keer zodat je in totaal vier ademhalingen voltooid hebt.

Let op: Zoals het de taak van je hart is om te kloppen, is het de taak van je hersenen om te denken. Het gaat er dus niet om dat je je gedachten tracht te forceren of stop te zetten want dat leidt enkel tot frustratie. Waarschijnlijk ben je daar niet naar opzoek. Dus laat je gedachten lekker ongebreideld maar breng wel steeds aandacht terug naar je ademhaling. Elke keer als je merkt dat je weer op je gedachtenstroom aan het cruisen bent, breng je je aandacht zachtjes weer terug naar je ademhaling. ‘Zachtjes’ is hier het sleutelwoord. Steeds opnieuw, steeds zachtjes. Alleen dit al is een uitmuntende oefening in het beheersen van je aandacht en bewustzijn en…eigenlijk waar meditatie grotendeels op neerkomt!

feelings-come-and-go

HOU HET SIMPEL MAAR VARIEER!

Er bestaan allerlei ademhalingstechnieken met een breed scala aan effecten tot gevolg. Over het algemeen kan gesteld worden dat gerichte ademhaling leidt tot meer helderheid, kalmte, focus en geduld. Maar het is beter om voor aanvang van een gerichte ademhalingsoefening al deze doelen even achterwege te laten en als enige doel te stellen: ademen. Keep it simple dus.

Inderdaad, vaak is de pay off van een enkele sessie maar tijdelijk. Voordat je het weet betrap je jezelf weer op gedachten en emoties die je zojuist nog weggebonjourd had. Maarja, hebben niet de meeste nuttig acties slechts tijdelijk effect?  Dat maken nuttige acties niet minder de moeite waard: Als je jezelf niet zo fris vind ruiken, ga je douchen in de wetenschap dat je vroeg of laat (misschien diezelfde dag nog) opnieuw aan de beurt bent. Maar laat je daarom die douche maar zitten? Nee toch? Met dezelfde praktisch aanpak kun je in een handomdraai ook psychisch ongemak te lijf gaan.

Wil je ontspanning en stilte opwekken of kun je juist fikse energyboost gebruiken (denk aan de namiddag dip of wanneer de wekker te vroeg gaat dan je zou willen) ?  Je adem is the way to go!
Tip: Het internet staat bol van allerlei ademhalingstechnieken (ook hele subtiele die je gewoon ongemerkt in het bijzijn van anderen kunt doen) dus je kunt meteen aan de slag. Experimenteer er lekker op los:  zo leer je al snel welke variaties voor jou het beste werken in verschillende situaties.

“The ability to redirect your thoughts and to not dwell on them is what meditation is all about it…Productivity is not the goal, nor is enlightenment. The goal is to sit down and breathe.” – Scott McDowell

“Feelings come and go like clouds in a windy sky. Conscious breathing is my anchor.” – Thich Nhat Hanh