Vooral voor de beginners zal de squat nog niet echt in het vaste schema zitten denk ik. Toch zou ik hem voorlopig lekker toevoegen! Hieronder kun je een lezen waarom je deze oefening beter
niet kan skippen…!

# 1 : Uiterlijk

Ja, misschien een beetje oppervlakkig, maar zeker niet onbelangrijk. Jullie kennen allemaal de voor en na foto’s die op het internet rondslingeren. En het stomme is; het is vaak ontzettend waar. Met squats kun je echt enorm verschil kweken met hoe je billen en benen er uit zien. Het lijkt aan de buitenkant namelijk net alsof alles in zijn geheel wordt gelift en ronder is. Dingen als cellulite worden ook vaak minder door squats. De doorbloeding wordt beter en je spreekt veel spiergroepen tegelijk aan. Dus voor mensen met een zittend beroep zullen baat hebben bij squats. Je kan natuurlijk altijd een squat challange doen en voor jezelf eens kijken hoe het na een maand is. Wel een belangrijk ding; je moet gezond blijven eten en veel water blijven drinken. Het is net zoals met alles wat je traint; je gaat er weinig van zien en voelen als je troep blijft eten.
Denk aan eiwitten als voeding voor je spieren.

uitvoering squat
Zo doe je een squat!

# 2 : Metabolisme

In je benen zitten de grootste spiergroepen en verbrand je dus relatief het meeste in rust. Je traint met squats veel spieren tegelijk en bijvoorbeeld ook balans. Daardoor train je veel meer spieren dan je bij een “geïsoleerde” oefening zou doen. Je kan squats met en zonder gewichten doen, als je zwaarder gaat trainen, ga je natuurlijk meer spieren aanspreken en zul je in rust relatief ook meer verbranden.

# 3 : Integreer de beweging in je dagelijks leven

Als je de squat beweging een beetje eigen hebt gemaakt, kun je dit ook gebruiken bij spullen tillen en bijvoorbeeld bukken. Veel mensen zijn gewend dit vanuit hun rug te doen, maar dat is echt niet goed. Wanneer je meer squats gaat trainen heb je grote kans dat je die beweging dus gaat overnemen in je dagelijks leven. En als je het niet uit jezelf doet; maak jezelf er dan bewust van! Billen trainen en je rug ontzien? Win-win 🙂

# 4 : Snelle manier calorieen verbranden

per minuut zit je op zo’n 14 calorieën. Dat is niet mis! En je verbrandt door deze oefening ook nog als je rust. Zie metabolisme. Als je zoveel calorieën kunt verbranden met een oefening zou ik deze zeker niet overslaan bij je volgende bezoek aan de sportschool of gewoon thuis als je even staat te niksen … !

# 5 : Flexibiliteit

Je traint met squats natuurlijk heel veel spieren, maar je hebt ook een hele dosis aan balans nodig om de oefening goed te doen. Dat zorgt ervoor dat je gewrichten goed gesmeerd blijven en je heel veel spieren en gewrichten tegelijk traint. En er zijn natuurlijk heel veel verschillende soorten squats, waardoor je ook nog eens extra scherp blijft als je een beetje afwisselt:

 

squats

Voor als je de smaak te pakken hebt gekregen of je wil toch iets meer focus op squats gaan leggen komende tijd, ik daag je uit deze week een challange te doen!

 

squats

Simpel, concreet en goed te doen! Met ronde billen het nieuwe jaar in!
Ik hoop dat iedereen super feestdagen heeft gehad en in het nieuwe jaar maken we weer nieuwe doelen en blijven we lekker gezond eten en veel trainen. Niet zo veel anders dan anders dus… 😉

 

Lees ook: Hoe doe je een squat? Lees deze tips