Vrienden en bekenden vinden het vaak een rare hobby en kijken me maar vreemd aan wanneer ik zeg dat ik graag hardloop. Sterker nog: ik zou niet meer zonder willen. Wat er dan precies zo fijn is aan jezelf uitputten en een eind ‘doelloos’ (want zo ziet men het kennelijk) rennen? Luister en huiver:

1. Because I can

Omdat het kan? Ja, omdat het kan. Dat we lichamelijk gezien in staat zijn én dat we de vrijheid hebben om te kunnen rennen is voor ons misschien vanzelfsprekend, maar dat is het voor zoveel mensen niet. Dat is een van de redenen dat ik van (hard)lopen hou, gewoon omdat ik de mogelijkheid heb.

2. Om in shape te blijven

Ja als je van lekker eten houdt, moet je ook het nodige bewegen om zogezegd ‘in shape’ te blijven. En tuurlijk heb je niet altijd evenveel zin, maar wetende dat ik dan weer meer lekkers tot mij kan nemen, doet mij de deur écht wel uit gaan.

waarom ik van hardlopen hou

3. Je hoofd leegmaken

Het mag een groot wonder heten als ik eenmaal rust heb gevonden in mijn hoofd. Ik ben nu eenmaal een piekeraar en heb een bijzonder groot talent voor (over)analyseren. Rennen helpt mij mijn hoofd leeg te maken en het is een van de momenten op een dag dat ik, ook al is het dan bewegend, tot rust kom.

4. Het gevoel ná die tijd

Allemaal leuk en aardig, maar wat misschien nog wel fijner is dan jezelf in het zweet werken is het moment na die tijd. Een douche voelt veel lekkerder wanneer je kilometers hebt gemaakt en geloof mij; de bank bevalt ook tien keer beter na een workout.

5. De buitenlucht

Als kind bracht ik al mijn dag het allerliefst buiten door. Ongeacht het weer. En dat is eigenlijk nooit verdwenen, want nog steeds ben ik dol op de natuur, op de zon maar ook op de regen en wind. Na een dag binnen te hebben gezeten is het extra fijn om buiten te rennen.

Lees ook: Hardlopen bij verschillende weersomstandigheden