Eén van de belangrijkste redenen om de sportschool in te duiken en op onze voeding te letten, is omdat we willen afvallen. En alsof dat nog niet moeilijk genoeg is, gaat het er vaak ook nog eens op de verkeerde plekken af. Het resultaat? Inderdaad, een mooier getalletje op de weegschaal. Maar nog steeds niet het spiegelbeeld waar je blij van wordt. Die buikspieren laten zich mooi niet zien. Hoe zorg je er nu voor dat je niet alleen in gewicht afvalt, maar ook nog eens strakkere contouren creëert? Het antwoord vind je in dit artikel!

#1 Focus op vetverbranding

Het eerste dat je moet begrijpen is dat afvallen in gewicht iets anders is dan vet verbranden. De weegschaal zegt niets over de samenstelling van jouw lichaam en kan dus zeer misleidend zijn. Ik ken mensen die superdun zijn, maar qua vetpercentage nog net niet in de categorie ‘obese’ vallen. Ook de bekende methodes als bijvoorbeeld het berekenen van je BMI houden hier geen rekening mee. Door de focus te verleggen van de weegschaal naar de spiegel, kun je veel beter zien wat er nu precies gebeurt met jouw lichaam. Nu dat duidelijk is zal ik bij de volgende punten zo goed mogelijk proberen uit te leggen hóe je dan vervolgens het beste te werk kunt gaan.

#2 Voeding

Of je nu wil afvallen of aankomen, het begint bij de juiste voeding. Het wel of niet behalen van jouw doelen is hier voor 60 tot 70 procent van afhankelijk. Wil je afvallen, dan dien je in de eerste plaats een calorietekort te creëren. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor een goede verhouding tussen eiwitten, koolhydraten en vetten. Er zijn methodes om jouw precieze energiebehoefte te berekenen, maar daarvoor verwijs ik je het liefste door naar een voedingsdeskundige. Dat is een kleine investering, maar het resultaat zal het dubbel en dwars waard zijn! Zij kunnen je helpen een persoonlijk voedingsschema op te stellen dat precies op jouw lichaam en doelen afgestemd is.

20140810_095452-1

#3 Krachttraining!

Waar voeding de belangrijkste factor is voor het afvallen in gewicht, zorgt krachttraining ervoor dat je mooie strakke contouren krijgt. En deze worden weer zichtbaar met behulp van de juiste voeding. Zo zijn training en voeding onlosmakelijk met elkaar verbonden en heeft de één altijd invloed op de ander. Het is een misverstand dat je van veel cardio meer afvalt dan van krachttraining. Natuurlijk, je verbrandt veel calorieën met een uurtje spinnen of hardlopen, maar om te voorkomen dat de vooruitgang snel stagneer zal je continu een stapje verder moeten gaan om een nieuwe trainingsprikkel te creëren. In het geval van cardio betekent dit dat je al snel aan de anderhalf uur zit, vervolgens twee uur en ga zo maar door. Op een gegeven moment houdt het een keertje op. Bij krachttraining kun je echter steeds weer een nieuwe prikkel creëren door het gewicht iets te verhogen en door om de paar weken jouw trainingsschema te veranderen. Nog een groot voordeel van krachttraining: het verhoogt jouw energieverbruik in rust. Spieren willen zichzelf in stand houden en vragen dus meer energie gedurende de hele dag.

IMG_9542

#4 Intervaltraining

Om extra calorieën te verbranden kun je kiezen voor HIIT, oftewel High Intensity Interval Training. Intensieve oefeningen, met zeer korte rust tussen de sets in. HIIT bestaat vaak uit een combinatie van oefeningen met een gewicht, bijvoorbeeld een kettlebell, en oefeningen met het eigen lichaamsgewicht. Maar je kunt het ook toepassen bij het hardlopen, fietsen en zelfs op de roeimachine in de sportschool. De intensiviteit zorgt voor een maximale vetverbranding in een korte tijd. Nog een leuk bijkomstigheidje: het verhoogt de explosieve kracht!

Helaas, plaatselijk vet verbranden gaat niet. Wil je zichtbare buikspieren, dan zal je jouw algehele vetpercentage moeten verlagen. Met behulp van deze tips gaat dat zeker lukken. Daarnaast kun je natuurlijk wél gerichte oefeningen doen om jouw buikspieren te trainen. Bijvoorbeeld door mee te doen aan de Februari Fitgirl Challenge! Of kijk in Marlou’s post over haar favoriete buikspieroefeningen. Heb je vragen of wil je ergens iets meer over weten? Laat dan even een reactie achter.