Om in shape te blijven, eet ik zo gezond mogelijk. Natuurlijk kan ik een schaaltje knapperige frietjes niet weerstaan, als ik uiteten ga dus zeg nooit nooit 😉 Totdat ik van het bestaan van deze zoete pieper afwist. Wat is dat lekker! Vandaag vertel ik jullie over deze nieuwe verslaving. Het is niet alleen heel gezond, maar je kunt er ook super veel mee variëren! Zo kun je er bijvoorbeeld frietjes van maken, gebruiken in soepen, salades maar ook in muffins.
Zoete aardappel feitjes
De zoete aardappel wordt ook wel Bataat genoemd en komt oorspronkelijk uit Mexico. Het is een exotische vrucht die onder de grond groeit. Het is dus van origine geen familie van de aardappel.
Er zitten veel vitamines in (A,C en B6), maar ook mineralen zoals calcium, foliumzuur en kalium. Het bevat weinig vetten en de antioxidanten in de zoete aardappel zouden een gunstige werking hebben bij het voorkomen van ziektes. Ze bevatten zelfs 1,5 keer meer antioxidanten dan bijvoorbeeld blauwe bessen. Ook beschermt het antioxidant betacaroteen je huid tegen U.V. schade die huidveroudering veroorzaakt. Een echte beautyfood dus!
Als je wilt afvallen eet dan ook wat meer van deze pieper. De grote hoeveelheid voedingsvezels die erin zitten zorgen voor een trage verbranding van koolhydraten waardoor je langer een vol gevoel houdt en meer energie hebt.
Maar hoe komt de zoete aardappel zo zoet?
De zoete aardappel bevat raffinose die in de koolhydraten voorkomt, dit beschermt de aardappel ook tegen kou en droogte. De ene pieper is de andere niet en bevat weer een andere hoeveelheid raffinose. Zo kan het dus dat de ene zoeter smaakt dat de andere. Hieronder lees je mijn favoriete recepten met zoete aardappel.  Het zijn perfecte after-workout maaltijden. Dan staan je lichaamscellen open voor voedingstoffen en herstel je met een gezonde maaltijd snel van je inspanning. Zo voel je je super healthy, fit en snel weer vol energie!
ZOETE AARDAPPEL STAMPOT
Dit heb je nodig (voor 2 personen):
– 3 zoete aardappels
– 75 gram rucola
– 100 gram parmezaanse kaas
– 30 gram pijnboompitten
– 10 zwarte olijven
Zo maak je het:
– Schil de aardappelen en snijd ze in grove stukken. Breng wat water met een snuf zout aan de kook en kook de aardappelen zo’n 20 minuten tot ze zacht zijn.
– Terwijl de piepers staan te pruttelen, snijd je de olijven in plakjes en schaaf je met een kaasschaaf de Parmezaanse kaas in plakjes.
– Rooster in een droog koekenpannetje de pijnboompitten goudbruin.
– Zodra de aardappels zacht zijn giet je ze af, maar bewaar je wel een scheutje van het kookvocht.
– Prak de aardappelen fijn en maak smeuïg met een scheutje kookvocht en een scheutje olijfolie. Breng op smaak met wat verse peper en zout.
– Meng nu de rucola, Parmezaanse kaas en olijven door de gestampte aardappelen.
– Maak af met de geroosterde pijnboompitten.
Bron: www.chickslovefood.nl
SUPERFOOD-FRIET
Dit heb je nodig (voor 2 personen):
- 2 grote zoete aardappelen
- 2 el kokosolie
- 1 tl paprika poeder
- 1tl zee zout
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Snijd de aardappels in lange repen en week ze 30 min in koud water. Zo verwijder je het zetmeel en worden je frieten knapperig
- Spoel de frieten een paar keer om en droog af met een thee doek
- Smelt de kokosolie op laag vuur. Doe de frieten in een kom en giet de kokosolie erover. Meng het goed
- Leg de frieten verspreid op een bakplaat. Strooi het zeezout erover.
- Zet de plaat 30-35 min in de oven. Hussel de frietjes halverwege zodat alle kanten goed gebakken worden.
- Strooi er eventueel nog wat paprikapoeder over.
Tip: Laatst heb ik van mijn zus een frietplaat gekregen voor in de oven. Er zitten kleine gaatjes in waardoor ze sneller en aan alle kanten gebakken worden. Ideaal! Hij is gewoon bij de Albert Heijn te koop.
Bron: Superfood receptenboek van Jesse van der Velden & Annemieke de Kroon
SWEET MUFFINS
Dit receptje kwam ik net tegen en wil ik natuurlijk ook even met jullie delen.
Deze ga ik binnenkort een keer proberen! Jullie ook?
Dit heb je nodig:Â (voor 18 muffins)
- 1 middelgrote zoete aardappel
- 4 eieren
- 250 ml ongezoete amandelmelk
- 2 eetlepels kokosolie
- 125 ml kopje pure ahornsiroop
- 500 gram bruine rijstmeel
- 2 eetlepels wijnsteenzuur bakpoeder
- ½ theelepel zeezout
- 1 eetlepel gemalen kaneel
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1/8 theelepel gemalen kruidnagel
- 1/8 theelepel gemalen nootmuskaat
- 1 eetlepel anijszaden
- 2 handjes cacao nibs
- 2 eetlepel kokosbloesemsuiker
- 2 theelepel vanillepoeder
Â
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Spoel de aardappel schoon en kook ‘m het in een pannetje met water. Als de aardappel gaar is, schraap je de schil eraf en prak ‘m in een grote mengkom. Voeg de eieren, amandelmelk, kokosolie en ahornsiroop toe en klop alles door elkaar tot een gladde massa. Doe de rest van de ingrediënten – behalve de kokosbloememsuiker – toe en roer alles goed door elkaar. Giet het muffinbeslag voor ¾ in de vormpjes, besprenkel met wat kokosbloesemsuiker en zet ze in het midden in de oven. Bak voor 35 á 40 minuten. Kijk af en toe even en haal ze eruit zodra de bovenkant donker is.
Bron: www.renskroes.com