Iedere keer als ik op internet zoek naar een lekker recept, komt zoete aardappel friet negen van de tien keer boven aan de lijst. Ze zien er alleen al zó lekker uit, dat ik ze wel moet proberen.
De zoete aardappel, of ook wel ‘bataat,’ is eigenlijk de wortel van een slingerplant en komt oorspronkelijk uit mexico. Er zijn veel soorten, van wit/geel tot diep oranje/rood. Ze zijn rijk aan vitamines, mineralen en bevatten veel gezonde voedinsvezels (complexe koolhydraten) waardoor je lang verzadigd blijft. Ze hebben een zoete, maar ook kruidige smaak. Dat klinkt goed. Als je ze thuis op een donkere plek bewaart ca 15 graden, kun je ze ruim een week goed houden. Nooit in de koeling doen: daar kunnen ze echt niet tegen en schimmelen ze je koeling uit.
Er zijn veel variaties te maken met de zoete aardappel, toch blijven de frietjes in mijn hoofd hangen. Ik ben heel nieuwsgierig hoe ze smaken! Aan de slag! Het is ook echt een zeer monkey-proof recept. Iedereen kan dit 😉
Ik heb 2 grote bataten gekocht. Het is heel lastig om te zeggen hoe veel je precies nodig hebt, ik zou 2 grote bataten doen voor 2 personen. 3 of 4 kleine voor 2 personen. In die richting. Het lijkt misschien een beetje veel voor je gevoel, maar geloof het of niet, ze krimpen ietsje.
Verwarm je oven voor op 200 graden en leg een bakplaat klaar met bakpapier.
Schil de bataten en snijd ze in friet achtige reepjes. Wat je zelf lekker vind; de één vind dun geweldig en de ander wil een soort belgisch patatje er van maken. Als de zoete aardappels zijn omgetoverd tot patatjes, spoel ze even met koud water af en doe ze in een bakje.
Voeg een beetje olie (ik gebruik kokosolie) toe aan de bak en eventueel wat kruiden. Ik heb en beetje paprikapoeder en zout gebruikt.
Verspreid nu de patatjes over de bakplaat.
Mocht je hele dunne reepjes hebben gesneden heb je aan ongeveer 35 min bakken genoeg, heb je voor de dikkere variant gekozen; bak 40 a 45 min. Houd het goed in de gaten. Ik raad aan om halverwege de frietjes even om te draaien zodat ze aan alle kanten goed kunnen bakken.
Voilà! En ze zijn echt ongelooflijk lekker! Echt een aanrader voor een gezond bijgerechtje of als snack!
X
Manon