Zelf hummus maken doe je zo!

Hummus staat waarschijnlijk op nummer 1 broodbeleg van elke vegan. Niet voor niets! Hummus is veelzijdig, romig en in 1001 varianten te vinden. Ook voor de niet-vegans is dit perfect smeersel voor als eens wat af wilt wisselen. Zelf hummus maken doe je dan ook in een handomdraai!

Sinds 1 maart ben ik bezig met een 40-dagen vegan challenge. Dit bevalt goed! Mijn ‘issues‘ met eten lijken als sneeuw voor de zon verdwenen te zijn. Al jaren ben ik – met ups en downs – bezig om wat meer controle te krijgen op mijn eetgewoontes en gedrag. Dit resulteerde in een behoorlijke disbalans, zoals jullie inmiddels al twee jaar hebben kunnen volgen via dit blog. Hoewel ik sinds juni 2016 eetbuienvrij ben, was er één specifiek dingetje waar ik nog mee bleef worstelen: de gezamenlijke lunch op het werk waarbij alles wat ik liever niet wil eten – zoals hagelslag maar vooral chocoladepasta – recht voor mijn neus staan. Niks ergs hoor, maar ik gaf toch wel snel toe. Ook niet erg, maar ik kon moeilijk stoppen: chocolade vraagt altijd naar meer. En dan kon ik zo vier sneetjes chocoladepasta eten nádat ik al mijn gewenste lunch (2 a 3 sneetjes brood met bijvoorbeeld Hüttenkase) al op had. Oeps! Dan tikt die lunch toch wel hard aan.

Creatief met broodbeleg!

Nu ik met deze vegan challenge bezig ben, vind ik het veel makkelijker om overal van af te blijven. Ik ben veel creatiever met mijn broodbeleg. De chocoladepasta loert nu ook niet, deze is tenslotte niet vegan. Met een heel andere mindset zit ik dus voortaan aan de lunchtafel. Mijn nieuwe grote vriend is hummus. En dan niet de naturel want die vind ik nog wat saai, maar wel de zongedroogde tomatenhummus, pompoenhummus, pittige hummus, ga zo maar door.

Hummus, hoemoes, hoummous, humus of humous?

Nou, het is eigenlijk حمص بطحينة. Hummus is oorspronkelijk afkomstig uit de Libanese keuken en is is een puree op basis van kikkererwten en, naast andere ingrediënten, de sesamzaadpasta tahin. Het is plantaardig en in Nederland makkelijk verkrijgbaar in steeds meer verschillende soorten smaken. Maar wist je ook dat het echt súper easy is om humus zelf te maken? Voor dit recept heb ik een zongedroogde tomaten variant gemaakt. Zelf hummus maken doe je zo:

Zelf hummus maken: recept

Ingrediënten

400 gr uitgelekte kikkererwten
2 el Tahin
Sap van een halve citroen (ik heb uit zo’n flesje gebruikt!)
Handjevol zongedroogde tomaten (ik hasis van olie gebruikt)
Peper en zout
Olijfolie

Bereidingswijze

Bereid je voor: meng alle ingrediënten tot een gladde pasta. Klaar!

Vind je de dip te dik, voeg dan wat extra olijfolie toe of een beetje water. Ik heb de olie van de zongedroogde tomaten gebruikt, om zo wat meer smaak. Vind je het nog wat flauw? Dan kun je hier nog wat kruiden aan toevoegen. In veel recepten kom ik bijvoorbeeld komijn tegen. Volgens mij hoort komijn er officieel ook in, maar ik vind dat zelf erg overheersen en daarom koos ik voor wat meer zongedroogde tomatensmaak. Je kunt ook de hummus bestrooien met wat paprikapoeder. Je kunt er ook bieten doorheen doen, etc. Er zijn 1001 soorten hummus te bedenken.

Zelf hummus maken doe je zo zijkant

En nu jij!

Welke varianten van de hummus heb jij wel eens gemaakt of ga je eens proberen? Sinds ik zo’n fan ben, ben ik benieuwd naar de verschillende creaties!

Enjoy 🙂

X Ana

 

Heb je de smaak te pakken? Probeer dan ook eens zelf bloemkoolrijst te maken. Minstens so easy!

 

 

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

  • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
  • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
  • Zowel voor beginners als voor gevorderden
  • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
  • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more