Vandaag hebben we een aantal hardloop tips voor beginners. Heb jij als voornemen voor 2015 om te gaan hardlopen maar vind je dit toch best lastig? Lees snel verder!

1. Koop de perfecte sportschoenen.
Iedereen heeft andere voeten, waardoor het uiterst belangrijk is om de juiste sportschoenen te kopen. Ze mogen dan wel niet heel goedkoop zijn, maar daar tegenover staat dat je geen sportschool kosten hebt. Ga naar een sportwinkel waar jij bekend bent en laat je goed adviseren. Het online kopen van sportschoenen is dan ook niet heel erg aan te raden.

2. Maak een schema.
Omdat je lichaam als beginner nog niet heel veel gewend is, is het verstandig om een schema op te stellen waarmee je langzaam je conditie opbouwt. Hoe je aan zo’n schema komt? Het internet staat er vol mee, dus even googelen en je hebt er één.

3. Stel een doel op.
Het is belangrijk om voor jezelf een doel vast te stellen, bijvoorbeeld ik wil 15 minuten kunnen hardlopen. Sommige mensen hebben een grotere uitdaging nodig, bijvoorbeeld 5 kilometer hardlopen of aan een marathon meedoen. Denk er wel aan dat je een doel opstelt welke haalbaar is, anders word je alleen maar teleurgesteld. Het zal je een goed gevoel geven wanneer je dit doel hebt behaald en daarna kan je een stap verder gaan.

4. Begin altijd met een warming-up.
Om de kans op blessures en spierpijn te verkleinen is het belangrijk om altijd te beginnen met een  goeie warming-up. Loop niet te hard van stapel, maar begin met bijvoorbeeld 5 minuten lopen of stretch oefeningen. Ook op het internet vind je super veel inspiratie voor verschillende soorten warming-ups.

5. Blijf goed ademen.
Je zal wel denken: natuurlijk blijf ik ademen! Maar het gaat juist om de manier waarop je ademt. Dit is erg belangrijk tijdens het hard lopen. Je moet constant langzaam door je neus inademen en door je mond uitademen. Hierdoor zul je veel meer zuurstof binnen krijgen, wat je als beginneling vooral hard nodig hebt.