Wokken is enorm populair. En dat is niet voor niets! Het is snel, mager, makkelijk en supergezond door het gebruik van verse, pure ingrediënten. Door de korte woktijd verliezen de verse groenten bovendien bijna geen voedingsstoffen. Alleen maar voordelen! Toch…?

Niet helemaal. Natuurlijk, van bovenstaande kenmerken is geen woord gelogen. Maar wat eet je bij jouw wokgerecht vaak? Noedels. Koolhydraatrijke, calorierijke, voedingsstofarme noedels. Hoe maak je dit nu gezonder? Bij brood kies je gewoon voor volkorenbrood, bij pasta voor volkorenpasta, bij rijst voor zilvervliesrijst en de doodgewone Hollandse aardappel kun je zo nu en dan vervangen door de zoete aardappel. Maar van volkorennoedels heb ik nog nooit gehoord! En hoewel zilvervliesrijst ook prima smaakt bij wokgerechten, heb ik soms ineens enorme trek in bami. Ik onderzocht welke verschillende soorten noedels er op de markt zijn en welke het gezondst is.

Mie

mie

Mie is een Chinese noedel die vooral voor bami gebruikt wordt. De ingrediënten zijn tarwebloem, du­rum en tar­weg­ries­meel.

Voedingswaarden per 100 gram:

  • kCal: 360
  • eiwit: 12 gram
  • koolhydraten: 74 gram
  • vet: 1,5 gram
  • voedingsvezels: 2,6 gram

Voordeel van deze noedels is dat er geen kunstmatige hulpstoffen in zijn verwerkt. Het nadeel is in mijn ogen dat er maar weinig nuttige voedingsstoffen in zitten. Op zich een prima koolhydraatbron, maar ik kies altijd liever voor een variant met wat meer vezels.

Mihoen

Mihoen wordt gemaakt van rijstmeel, zonder verder toevoegingen.

Voedingswaarden:

 

  • kCal: 370
  • eiwit: 7 gram
  • koolhydraten: 83 gram
  • vet: 0,8 gram
  • voedingsvezels: 0 gram

Hoewel deze noedelsoort magerder is dan mie, zitten er ook een stuk minder eiwitten in. Mihoen bevat zelfs meer koolhydraten en helemaal geen vezels. Niet iets waar ik voor zou kiezen!

Eiernoedels

Eiernoedels (of eiermie) worden gemaakt van tarwebloem, ei en in sommige gevallen zout. Door de toevoeging van ei zijn ze vaak wat geler van kleur dan de overige soorten.

Voedingswaarden:

 

  • kCal: 360
  • eiwit: 15 gram
  • koolhydraten: 71 gram
  • vet: 1 gram
  • voedingsvezels: 2,5 gram

Het eerste dat mij opvalt is dat deze soort de meeste eiwitten bevat. Ze bevatten iets minder koolhydraten, maar wel dezelfde hoeveelheid vezels als gewone mie. Tot nu toe scoren de eiernoedels het beste!

Udon noedels

Udon noedels zijn vrij zachte noedels van tarwebloem, water, zout en in sommige gevallen aardappelzetmeel. Oorspronkelijk werden ze van volkorenmeel gemaakt, maar helaas kan ik in de Nederlandse supermarkten maar weinig varianten vinden die hieraan voldoen.

Voedingswaarden:

  • kCal: 349
  • eiwit: 12 gram
  • koolhydraten: 73 gram
  • vet: 1 gram
  • voedingsvezels: 2 gram

De voedingswaarden van deze noedels verschillen nauwelijks van de verhoudingen van gewone mie. Er zitten iets minder vezels en vetten in, maar dat verschil is nihil. Ook hiervoor geldt dus dat het een prima koolhydraatbron is zonder kunstmatige toevoegingen, maar mijn voorkeur zou toch uitgaan naar een vezelrijker alternatief.

Kelp noedels

kelp

Goed, we hebben nu noedels getest die gemaakt worden van tarwe en rijst. Maar er is nóg een ingrediënt om noedels van te maken, namelijk zeewier. Wat? Ja. Zeewier. Kelp noedels zijn zoals de naam doet vermoeden gemaakt van kelp, een zeealgensoort.

Voedingswaarden:

  • kCal: 11
  • eiwit: 0 gram
  • koolhydraten: 1 gram
  • vet: 0 gram
  • voedingsvezels: 1 gram

Het grootste voordeel van deze noedels is dat ze bijna geen calorieën en nagenoeg geen koolhydraten bevatten. Een heel goed alternatief dus als je om welke reden dan ook je calorie-inname laag wilt houden. Ook hier zijn geen kunstmatige hulpstoffen gebruikt.

Soba noedels

Soba noedels worden gemaakt van boekweit. Soms in combinatie met tarwemeel. Daarom verschillende voedingswaarden per variant, houd hier rekening mee als je ze koopt. Onderstaande voedingswaarden zijn gebaseerd op Soba noedels met 100% boekweitmeel.

Voedingswaarden:

  • kCal: 353
  • eiwit: 13 gram
  • koolhydraten: 72 gram
  • vet: 3 gram
  • voedingsvezels: 5,9 gram

Deze noedels bevatten iets minder eiwitten en iets meer vetten dan eiermie, maar tot nu toe de meeste vezels. Een prima alternatief voor gewone mie!

Conclusie

Als ik bovenstaande verhoudingen tegenover elkaar zet, kies ik het liefste voor soba noedels. Maar dan wel een variant met een hoog boekweitgehalte. Op de tweede plaats komen wat mij betreft de eiernoedels. Hier zitten nog steeds veel koolhydraten in, maar ik heb gemerkt dat mijn lichaam het beste reageert op een voedingspatroon met voldoende koolhydraten. Wat voor mij werkt hoeft voor jou natuurlijk niet te werken. Wil je veel vet of gewicht verliezen, of voel jij je het beste bij een koolhydraatarm voedingspatroon, dan bieden de kelp noedels voor jou vast en zeker uitkomst! Of nog makkelijker: gebruik een spiraalsnijder om zelf noedels te maken van een courgette.

Eet jij wel eens noedels? Voor welke variant kies jij dan?

Liefs Ursula