What The Health – Dit is wat ik van de documentaire vond

Een paar weken geleden was de documentaire What The Health veel in het nieuws. Op positieve en minder positieve manieren. Dat krijg je altijd als je een kritisch bent over onderwerpen die ‘normaal’ worden gevonden door het grootste deel van de mensen. Omdat het een onderwerp is wat mij heel erg interesseert, besloot ik om de documentaire als een echte recensent te bekijken en alle ‘feiten’ die worden gegeven in deze blogpost te bespreken, zodat iedereen zijn of haar eigen interpretatie daar aan kan geven. Voor ik begin moet ik gezegd hebben dat ik als vegetariër en soon to be vegan een grotere waarde hecht aan de ‘feiten’ die in deze documentaire worden gegeven. Vleeseters zullen eerder vraagtekens stellen bij deze onderwerpen.

What the health?

Even een kleine samenvatting: What The Health is de tweede documentaire van Kip Andersen, die eerde Cowspiracy heeft gemaakt. In Cowspiracy gaat het voornamelijk over de effecten die de vleesindustrie op het milieu heeft terwijl What The Health ingaat op de gezondheidsrisico’s die het consumeren van vlees met zich mee brengt, zoals obesitas. But without further ado, let’s start!  Ik zal het hieronder per onderwerp bespreken.

 

Ziektes

Tweederde van de (Amerikaanse) volwassenen is te zwaar. Dit verschijnsel begint al bij kinderen vanaf 10 jaar. Het is algemeen bekend dat het consumeren van ‘verkeerd’ eten de kans op obesitas en diabetes verhoogd. Als kinderen op jonge leeftijd diabetes krijgen wordt de levensverwachting volgens deze documentaire met 19 jaar verlaagd. De rol van vlees wordt in deze documentaire nogmaals belicht. Er wordt gesteld dat het eten van 1 portie vlees per dat de kans op diabetes met 51% verhoogd. Naast obesitas en diabetes worden de ziekten kanker en dementie ook aan het eten van vlees gekoppeld. Bewerkt vlees zou kankerverwekkend zijn en dementie wordt veroorzaakt door verstopte vaatjes in de hersenen die volgens deze documentaire worden veroorzaakt door het eten van dierlijke producten.

Vlees en vis

Veel van ons weten dat veel rood vlees eten slecht is voor de gezondheid. Kip wordt daarentegen gezien als de gezondste optie om vlees te eten. Nu blijkt volgens de documentaire dat kip wordt volgespoten met zout zodat het vlees groter wordt en er meer verkocht kan worden. Te veel zout is slecht voor ons lichaam, net zoals te veel van alles slecht is. Hetzelfde geldt voor vis. Dit wordt ook gezien als een gezonde optie maar veel mensen weten niet dat vis van nature kwik bevat. Het eten hiervan is in kleine porties niet bijzonder schadelijk maar wat we vaak niet weten of vergeten is dat een kleine vis wordt gegeten door een grote vis enzovoort enzovoort. Hierdoor bevat een grote vis, die wij op ons bord krijgen, een hoger en gevaarlijker aantal kwik en andere pesticiden die vissen van nature bevatten of binnenkrijgen door de vervuiling van de zeeën en oceanen.

Zuivel

Zuivel bevat volgens de documentaire slechte stoffen zoals dioxine en caseïne eiwit. Dit laatste eiwit gaat naar hetzelfde stukje in de hersenen als heroïne. Hierdoor is het eten van kaas verslavend. Als je een tijdje geen kaas eet, krijg je cravings en grijp je weer naar een stukje kaas in welke vorm dan ook. Daarnaast komt er bij de verwerking van zuivel vaak pus van abcessen van de koe in de melk terecht. Er bestaat (in Amerika in ieder geval) zelfs een maximaal aantal pus dat een pak melk mag bevatten.

Overig

De farmaceutische industrie komt ook aan bod in deze documentaire. Deze industrie gaat in de praktijk alleen over geld verdienen en niet om het genezen van ziekten. Immers, als alle ziekten worden genezen, dan is er geen geld meer te verdienen. Hier wordt er vooral ingezet op het voorkomen van de dood maar niet op het genezen van de ziekten. Hierdoor moeten de mensen die ziek zijn hun hele leven pillen slikken waardoor er veel geld wordt verdiend. Daarnaast worden artsen niet opgeleid in voeding. Het eten van bepaalde voedingsbronnen kunnen voor de ene persoon heel goed werken maar de ander juist ziek maken. Als artsen hier beter in opgeleid worden kunnen veel ziekten voorkomen worden door alleen een ander voedingspatroon aan te bieden.

Een veel gestelde vraag, die ik ook geregeld krijg, is dat je als vegetariër of vegan niet genoeg eiwitten binnen krijgt. Dit onderwerp wordt heel handig aangekaart in deze documentaire. Eiwitten komen namelijk van planten, die krijg je als niet-vlees eter genoeg binnen. Zelfs meer dan een vleeseter!

What the health? Dit is wat ik er van vond

De documentaire What The Health heeft weer een grote indruk op mij gemaakt. Ondanks de vele documentaires die ik al heb gekeken (lees er hier meer over) werd ik nogmaals op de feiten gedrukt en kwam ik achter nog meer opmerkelijke dingen.  Wat mij het meest is bijgebleven is de vergelijking met de tabaksindustrie. Jaren geleden vond iedereen het normaal om te roken, werden er reclames gemaakt en overal aangeprezen om te roken. Totdat er onderzoek naar werd gedaan en er werd ontdekt dat het heel schadelijk is voor de gezondheid. Ik hoop dat dit in de toekomst ook zal gelden voor de vleesindustrie en dat we, net zoals op sigarettenpakjes, een waarschuwingslabel op vlees krijgen.

Daarnaast heeft het voorkomen in plaats van genezen mij ook aan het denken gezet. Waarom zou je jezelf vol gooien met pillen voor de rest van je leven als je het met een ander voedingspatroon ook kan oplossen. Ik snap dat het niet geldt voor alle ziekten maar als een paar mensen al geholpen kunnen worden op deze manier, dan stem ik voor!

Last but not least.. we hebben vlees helemaal niet nodig. Door de evolutie zijn we het erover eens dat we een herbivoor zijn. Daar zijn we ook voor ingericht, met platte tanden, een lang darmstelsel en een maag met (relatief) weinig zuren. Als je de mens en een carnivoor naast elkaar zet dan zie je zoveel verschil dat je je afvraagt waarom we überhaupt vlees eten.

Ik wil nog wel even duidelijk hebben gemaakt dat dit mijn kijk is op deze documentaire en ik niemand op zijn of haar tenen wil stappen of mijn mening wil opdringen. Iedereen is anders en maakt andere keuzes, ook op het gebied van voeding. Ik hoop wel dat ik mensen kan inspireren met deze informatie. Kijk vooral What The Health om je eigen mening te vormen. Ik ben heel benieuwd wat jullie er van vinden. Laat het me weten in de reacties!

Liefs,

Eva

HELLO NEW YOU
4 WEEK WORKOUT PLAN

Jouw GRATIS 4 Week Workout Plan:

  • een e-book met duidelijke uitleg van de oefeningen.
  • alle circuit trainingen duren dertig minuten.
  • krijg meer energie en verminder je stress!
  • bijkomend voordeel: je wordt fitter en gaat beter in je vel zitten.

"*" indicates required fields

Voornaam*

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

  • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
  • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
  • Zowel voor beginners als voor gevorderden
  • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
  • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more