Welke hardloopschoenen kies je?

Jullie hebben vast al ontdekt dat hardlopen een hobby van me is. Ik doe het heel graag en als het meezit ga ik 2 keer per week een eindje rennen. Ik vind het ook heel leuk om aan hardloopevenementen mee te doen, bij voorkeur 10 of 15 km, maar een halve marathon vind ik ook leuk voor een keer. Het is echter niet allemaal vanzelf gegaan. Sterker nog, de eerste keer dat ik ging hardlopen kwam ik hooguit 1 kilometer vooruit en besloot ik dat ik hardlopen vreselijk vond. Toch ben ik er weer mee begonnen en al snel merkte ik vooruitgang. Ik werd sneller en kon langere afstanden lopen. Ik vond het tijd om eens een paar goede hardloopschoenen aan te laten meten.

hardloopschoenen_4

En toen kreeg ik twee knieblessures. Wat? Ja, maar liefst allebei mijn knieën waren na een paar keer lopen geblesseerd. Omdat mijn conditie al best goed was, ben ik een van de eerste keren meteen 15 km gaan lopen. Niet slim natuurlijk. Na die 15 km zakte ik door mijn knieën en kon ik bijna niet meer lopen, laat staan de trap op en af komen! Ik ben naar de fysio gegaan met mijn hardloopschoenen en die vertelde me dat ik was gaan lopen op schoenen die bedoeld waren voor voeten die overproneren. Dat betekent dat je met je voeten wat naar binnen zakt, iets wat vooral bij vrouwen veel voorkomt. Ik heb de schoenen laten aanmeten bij een sportzaak waar ik op een glasplat moest gaan staan. Zo werd er een scan van mijn voeten gemaakt. Ik heb wel een beetje platvoeten, dus op de scan zag je dat de binnenkant van mijn voet de grond raakte. Daaruit kwam vervolgens de analyse dat ik zou overproneren. Hardloopschoenen die dat corrigeren hebben een harder gedeelte in de zool, waardoor wordt voorkomen dat je met je voeten naar binnen zakt. Maar aangezien ik alleen maar platvoeten heb, en niet met mijn hele voet naar binnen zak (ene beweging die in je enkel wordt gemaakt) pasten die schoenen dus niet bij mijn voeten. De aanhechting van de spieren aan de buitenkant van mijn knie schuurde daardoor steeds over het bot, waardoor ik die blessures kreeg. Na een paar maanden probeerde ik voorzichtig weer te gaan hardlopen (uiteraard met de juiste schoenen), maar telkens voelde ik die pijn weer na een paar kilometer. Pas na een jaar kon ik het hardlopen weer echt oppakken.

Ik wil het daarom vandaag hebben over het belang van goede hardloopschoenen, en hoe je dan het beste je nieuwe hardloopschoenen kunt uitkiezen.

hardloopschoenen_5

Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je hardloopschoenen gaat aanschaffen:

De afwikkeling van je voet/je looppatroon

Dit is de belangrijkste eigenschap waar je rekening mee moet houden. Er zijn 3 looppatronen, afgeleid van de manier waarop je je voeten neerzet: – Overproneren: dan kantel je je voeten dus wat naar binnen, waardoor er extra gewicht op de binnenkant van de voet komt. Daardoor worden de knieën en heupen extra belast. Je ziet dit aan de manier waarop je zolen slijten, namelijk vooral aan de binnenkant van je hak en onder de bal van je voet. – Onderproneren: dit is het tegenovergestelde van overproneren. Je kantelt je voeten dan juist naar buiten en zet extra druk op de buitenkant van de voeten. Aan de zolen zie je dat ze slijten aan de buitenkant, meestal is de hak dan erg schuin afgesleten. Mensen die onderproneren krijgen vaak last van blessures aan de knieën, enkels en scheenbenen. – Neutraal: het woord zegt het al, je zet je voet nagenoeg recht neer. Je zolen slijten dan in een soort S-vorm: van de buitenkant van de hak naar de binnenkant van de teen.

Hoe kom je er achter wat jouw looppatroon is? Ik raad je aan om naar een goede hardloopwinkel te gaan. Zelf ga ik graag naar Run2Day, omdat zij me altijd de juiste schoenen hebben aangemeten. Daar moet je een stukje rennen en dat wordt gefilmd en vervolgens in slow motion afgespeeld. Zo zien ze precies hoe jouw afwikkeling is. Dan krijg je schoenen die volgens jouw looppatroon bij je zouden moeten passen en ga je daar ook mee rennen voor het filmpje. Zo kan de verkoper bepalen of je looppatroon er goed uitziet met de gekozen schoenen.

Het is ook slim om je oude schoenen mee te nemen, zodat ze aan de slijtage van de zolen kunnen zien wat je looppatroon is.

overpronation-1

De maat

Ga er niet blind vanuit dat je schoenmaat ook de maat is die je in je hardloopschoenen nodig hebt. Zo heb ik zelf schoenmaat 38, maar heb ik hardloopschoenen in maat 39 en zelfs 40. Tijdens het hardlopen zetten je voeten uit, en heb je dus net een iets grotere schoen nodig. Er wordt geadviseerd om een halve centimeter ruimte te hebben tussen je teen en de neus van de schoen. Het beste kun je aan het eind van de dag, of na het hardlopen, je nieuwe hardloopschoenen gaan kopen en draag bij het passen de sokken die je ook gaat dragen tijdens het hardlopen. Ga ook altijd even lopen met de schoenen, pas ze niet alleen zittend. Zodra je gaat staan, schuiven je voeten nog een beetje naar voren en als je gaat (hard)lopen nog meer. Je voeten zijn dan wat opgezet en je voorkomt dan dat je te kleine schoenen koopt. Let op even op de breedte. Van een te smalle schoen krijg je blaren, maar bij een te brede schoen zullen je voeten te veel gaan schuiven in je schoenen.

Je sokken

Ik heb zelf snel last van blaren en pijnlijke voeten. Daarom draag ik het liefst speciale hardloopsokken. Die zijn op een bepaalde manier geweven, waardoor ze op bepaalde plekken wat extra steun geven. Het materiaal is meestal synthetisch, want katoen wordt door zweten nat, waardoor je weer sneller blaren krijgt. Ook zijn deze sokken meestal naadloos, wat een hoop irritatie voorkomt. Deze sokken kun je kopen bij de hardloopwinkel of bij een sportwinkel. Meestal wordt op de verpakking vermeld voor welke sporten de sokken geschikt zijn.

Waar kun je nog meer op letten?

Hoe lang je met een paar hardloopschoenen kunt doen bijvoorbeeld. Hardloopschoenen gaan ongeveer 1.000-1.200 km mee. Als je 20 km per week loopt kun je er dus ongeveer een jaar mee doen. Als je na 2 jaar nog niet aan de 1.200 km zit kun je ze ook beter vervangen, omdat het rubber gaat slijten. De lucht in het rubber gaat eruit, waardoor de demping vermindert. Let er ook op dat je schoenen 48 uur nodig hebben om “bij te komen” van je run. Het vocht moet verdampen en de schoen moet weer terug in model trekken. Als je dus elke dag of om de dag loopt, is het verstandig om 2 paar te hebben.

Probeer altijd genoeg verschillende schoenen uit als je voor het eerst hardloopschoenen gaat kopen. Loop er lang genoeg op, vraag gerust aan de verkoper of je er buiten even een eindje mee mag gaan lopen. Dan kies je daarna het paar wat het beste zit. Heb je je droompaar gevonden? Blijf dan lekker bij dat model. Never change a winning team! Zelf ben ik verslingerd aan neutrale schoenen van Nike, bij voorkeur met lekker veel demping. Ik heb dan ook 7 paar… Ze zijn ook allemaal zo leuk! Laatst ben ik vreemdgegaan met een barefoot schoen, wel eentje van Nike want zo ontrouw ben ik nou ook weer niet. Barefoot schoenen hebben dunnere zolen met minder demping, dit zou de natuurlijke afwikkeling van de voeten stimuleren. Ik heb ze uiteraard getest, maar was er na een paar kilometer al uit dat dit niet mijn schoenen zijn. Ik heb ze daarom maar gebombardeerd tot fitness schoenen. Sorry Nike!

Kijk ook even naar het materiaal. In de wintercollecties zitten vaak schoenen met reflecterend materiaal. Heel leuk en veilig, maar het nadeel is wel dat dit materiaal minder ademt en je dus sneller warme (zweet)voeten krijgt. Voordeel van dit materiaal is wel dat het vaak minder water doorlaat en je dus drogere voeten houdt als je in de regen gaat rennen (iets wat ik overigens echt heerlijk vind!).

hardloopschoenen_3

Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben, mochten jullie twijfelen over de aanschaf van een paar hardloopschoenen. Succes met het vinden van jouw ideale hardloopschoenen!

Tip: Bekijk deze  dames sneakers voor mooie sneakers om mee te sporten. 

 

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

  • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
  • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
  • Zowel voor beginners als voor gevorderden
  • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
  • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more