Weet wat je eet: kwark

Een kijkje in de koelkast van menig fitgirl én boy laat zien dat kwark onmisbaar is. Het is hoog in eiwitten, laag in vetten (magere dan). Maar wat is het eigenlijk?

Keuringsdienst van waarde

Dat je als consument beduveld wordt waar je bij staat, is waarschijnlijk niet nieuw voor je. Daarom ben ik een groot fan van programma’s zoals de Keuringsdienst van waarde. Vorige week in de uitzending ging het over een van de producten waar ik mijn buik de afgelopen jaren rond van gegeten heb: kwark. Oké, ik heb dit product intussen ingeruild voor de plantaardige sojavariant maar toch vond ik het interessant om deze uitzending van de keuringsdienst van waarde te bekijken.

Heb je de aflevering niet gezien en eet je veel kwark? Dan is deze aflevering een aanrader. Heb je daar geen zin in? Dan vat ik het hierbij kort samen. En wees gerust: het valt wel mee. Er zijn geen écht rare dingen aan de hand. Maar weet wat je eet! That is all I am saying.

kwark

Wat is kwark?

Kwark is eigenlijk een heel jonge, zachte kaas. Het is melk waaraan eerst een zuur wordt toegevoegd, en daarna stremsel. Dit stremsel zorgt ervoor dat het dikker wordt, zo heb je yoghurt. Vervolgens wordt de vocht eruit gehaald, dan pas heb je kwark. Het proces duurt drie dagen. Overigens is er ook nog een temperatuurverschil tussen het maken van een yoghurt of een kwark.

Dit is alleen niet het product wat in de supermarkt ligt. Vaak is hier maar een klein deel van daadwerkelijk kwark. Die van de Zaanse hoeve wordt in de aflevering onder de loep genomen. Hier zit 50% kwark in. Hoe wordt deze kwark dan wel gemaakt? Met een centrifuge waarbij de vocht uit melk wordt gehaald. Geen drie proces van drie dagen, maar van enkele minuten. En daarmee wordt meteen duidelijk waarom fabriikanten hiervoor kiezen. Kwark kan op deze manier ook zonder stremsel worden gemaakt. Het is daarmee een ander product, niet die jonge zachte kaas dus. Toch heet het kwark.

Ok, en nu? Nooit meer kwark?

Joh, zoals ik net al zei: er is eigenlijk niets aan de hand als je het mij vraagt. Oké, de smaak is anders, de kwaliteit van échte kwark is beter – zeker als je er mee wilt gaan bakken – en dat is goed om in je achterhoofd te houden. Maar het is niet zorgwekkend. Het laat wel weer eens zien dat we niet altijd eten wat we denken te eten. Maar de vraag is of  je eigenlijk überhaupt wist dat je jonge kaas aan het eten was.

Zuivel en het klimaat

Iets heel anders, waarom ik bijvoorbeeld niet graag kwark eet, is dat voor het produceren van kwark en andere zuivel net zoveel broeikasgassen vrijkomen dan voor het eten van vlees. Dat vond ik zelf wel een gekke realisatie. Zuivel eten heeft een grote impact op het klimaat. In dit artikel wordt in dummytaal uitgelegd hoe de vork in de steel steekt als het gaat om de relatie tussen dierlijke producten als vlees én zuivel en het klimaat. Kort samengevat komt het er op neer dat de dieren zelf, in dit geval koeien, veel uitstoot creëren. Ze laten gewoonweg veel scheten! En die scheten zijn dus niet al te best voor het klimaat. Nou goed, nu wijk ik een beetje af van kwark. Maar ik vind dus zelf wel een interessante side note 😉 Dit is waarom ik zelf heb gekozen om plantaardig te eten. Doe er vooral mee wat je wilt! Het heeft dus niets te maken met de kwaliteit van kwark 😉

kwark

Kwarkrecepten

Dus ben je fan van dit eiwitrijke goedje, gewoon lekker blijven doen. Magere kwark ís hoog in eiwitten en dat kan voor fitgirls en boys nog steeds een grote pré zijn. Ik heb daarom nog even een paar van onze recepten met kwark voor je op een rijtje gezet. Ik ben alleen nu wel benieuwd hoeveel lekkerder ze zullen zijn als de worden gemaakt met échte kwark!

Ik ben benieuwd, wist jij dit al? Vind je het fijn om te weten wat je eet? Ofwel: zou je meer van deze blogs willen lezen?

Liefs, Ana

Mocht je wel interesse hebben in meer plantaardig eten en/of minder bewerkt eten, ik bedacht voor mezelf een vegan challenge 2.0. Doe je mee?

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

  • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
  • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
  • Zowel voor beginners als voor gevorderden
  • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
  • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more