Weer sporten na de bevalling

Jullie hebben kunnen lezen dat ik op 14 maart trotse moeder ben geworden van onze dochter Lauren. Lauren is nu ik dit schrijf 12 weken oud en ik ben sinds kort weer voorzichtig begonnen met sporten. Wil je weten wat ik al heb gedaan en hoe dat ging? Lees dan verder!

Herstellen na de bevalling

Toen ik zwanger was, had ik mezelf voorgenomen om na de bevalling weer zo snel mogelijk te gaan trainen. Ik had de hele zwangerschap gesport en ik was ervan overtuigd dat ik snel weer fit zou zijn. Dat liep even anders! Door de complicaties na de bevalling, had ik 2 bloedtransfusies nodig. Mijn ijzergehalte was daardoor enorm laag geworden en dat maakt je heel erg moe en duizelig. Ook heb ik een week niet kunnen lopen en moest alles weer vanaf nul opbouwen.

Eten na de bevalling

De weken na de bevalling heb ik vooral goed op mijn eten gelet. Ik had weinig eetlust, dus ik moest mezelf echt dwingen om genoeg (en de juiste voedingsmiddelen) binnen te krijgen. Het had wel resultaat, want al na 3 weken was mijn ijzergehalte weer bijna normaal.

Wandelen

Pas anderhalve week na de bevalling lukte het me om met de wandelwagen een klein blokje om te gaan. Ik was na 5 minuten al moe. Het wandelen heb ik langzaam opgebouwd. Soms lukte het ook een dag niet. Vanwege de operatie en hechtingen, kon ik pas na een week of 8 weer een klein stukje fietsen, dus dat heb ik nog bijna niet gedaan. Toen ik me na een maand weer een stukje beter voelde, ben ik vooral heel veel gaan wandelen. Lauren bleek een huilbaby, ze wilde niet in de kinderwagen. Daardoor ging ik vooral in mijn eentje wandelen (als mijn vriend thuis was natuurlijk). Nog steeds wandel ik veel.

 

Hardlopen

Al toen ik een week of 6 zwanger was lukte hardlopen niet meer. Ik kreeg meteen buikpijn en ik was er te moe voor. Ik miste het zo erg! Zes weken ná de bevalling had ik een controle bij de gynaecoloog, die zei dat ik alles wel weer rustig aan mocht proberen. Dezelfde avond nog trok ik mijn hardloopschoenen aan en waagde een poging.

sporten na de bevalling

 

Dat viel tegen

Enorm tegen.  Ik had besloten te gaan wandelen en tussendoor te proberen wat kleine stukjes hard te lopen. Telkens voelde het na een paar stappen al alsof ik heel erg moest plassen. Verder dan 1 kilometer (in stukjes gehakt ook nog) kwam ik niet. Die avond en de volgende dag voelde het alsof mijn ingewanden er uit zouden vallen en verloot ik wat bloed. Mijn lichaam was er duidelijk nog niet klaar voor. Het leek me het beste om nog een hele tijd te wachten, om schade te voorkomen. Als je te vroeg begint bestaat het gevaar op verzakking en incontinentie, daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Nog steeds heb ik na een dag veel wandelen dat zware gevoel. Ik wacht dan ook nog even met hardlopen. Inmiddels heb ik 11 maanden niet kunnen hardlopen, dus ik denk dat het nog zwaar gaat worden!

Krachttraining

 

Wat wel lukte na 6 weken was krachttraining. Ik had tot en met week 37 kunnen sporten en ben in week 38 bevallen. Dus ik had maar 7 weken niet getraind. Toch was ik door de klap die mijn lichaam had gehad al mijn kracht en energie kwijt. Ik wilde het dus langzaam opbouwen en nog niet met een nieuw schema beginnen. Ik heb mijn trainingsschema wat ik tijdens de zwangerschap van Health Advies Breda kreeg daarom weer opgepakt. Dit schema bestaat uit 2 trainingsdagen, waarbij ik op dag 1 rug, biceps en achterkant benen train en op dag 2 borst, triceps en voorkant benen. Voor de buik lig ik zo nu en dan een paar minuten in de plank. Soms lukt het om 2x per week te gaan, maar soms ook niet. Met een baby moet je nou eenmaal wat beter plannen en soms ben ik zelf ook te moe.

sporten na de bevalling

 

sporten na de bevalling

 

Genieten en hulp van Healthadvies Breda

Ik vind het heerlijk om weer te trainen. Even geen baby en even terug naar mijn oude vertrouwde leventje. Zo’n bevalling en een huilbaby gaan je niet in de koude kleren zitten, ik zat niet ver van een depressie vandaan. Om dan weer even lekker mijn oude leventje in te gaan, deed me ontzettend goed. Het viel me op dat ik helemaal niet zoveel achteruit was gegaan. Ik kon bij veel oefeningen hetzelfde gewicht pakken als tijdens de zwangerschap. Nu nog mijn niveau van voor de zwangerschap terugkrijgen. Ik ga snel weer eens langs bij Health Advies Breda voor een nieuw schema.

Groepslessen: Club power en steps

Al 15 jaar geef ik les op de sportschool, het laatste jaar geef ik alleen nog maar Club Power les (en zo nu en dan vervang ik een steples of bodyshape). Ik heb les gegeven tot en met 35 weken zwangerschap. Na 7 weken ging ik eens meedoen met “mijn” les. Dat ging prima. Ik hoefde niet eens veel te zakken qua gewichten. Ik heb wel 2 dagen spierpijn gehad, maar dat mocht de pret niet drukken.

Ongeveer 10 weken na de bevalling verving ik een steples. Deze lessen duren bij ons 45 minuten, dus ik dacht dat ik dat wel aan zou kunnen. En ook dat ging prima. Ik had 1 pasje in mijn choreografie waarbij gesprongen moest worden. Dat viel wel even tegen (weer een teken dat mijn lichaam nog niet helemaal is hersteld en ik het hardlopen dus nog steeds niet hoef te proberen). Maar de rest van de les ging helemaal prima. Maar wat een spierpijn heb ik gehad! Ik geef zelf al sinds juni 2017 geen steples meer, dus mijn kuiten kregen heel wat te verduren en dat heb ik geweten!

sporten na de bevalling

En hoe ga ik dan nu verder?

Ik wil voorlopig nog even uitproberen hoe alles gaat en langzaam mijn kracht en conditie weer opbouwen. Omdat we thuis nog geen ritme hebben, is het lastig om dingen te plannen. Lesgeven ga ik dan ook pas na de zomer weer oppakken en zelf trainen hoop ik 2 keer per week voor elkaar te krijgen. Ik wil hiervoor wel op korte termijn een nieuw schema. Ook een eetschema moet er weer komen. Ik merk dat ik nu weinig vooruitgang boek, omdat ik de tijd niet vind om boodschappen te doen en te koken. Alles draait toch om de baby. Moet zij eten, dan hebben wij gewoon even pech. Als je dan om 21.00 eindelijk zelf eens kunt eten, hebben we beide geen zin meer om uitgebreid te gaan koken. En in de tussentijd heb ik dan al zoveel gesnaaid dat de echte honger wel voorbij is.

Hoe ziet mijn lichaam er nu uit?

Tijdens de zwangerschap kwam ik maar liefst 20 kilo aan. Ik hield vooral veel vocht vast, wat je heel goed zag in mijn gezicht en hals. Ook mijn benen waren behoorlijk opgezwollen. 2 Weken na de bevalling was ik alweer ruim 15 kilo kwijt. Daarna ging het heel langzaam. Ik moet nu, 12 weken later, nog steeds 3 kilo kwijt om weer op het gewicht van voor de zwangerschap te komen. De verhouding vet-spieren is natuurlijk ook helemaal veranderd. Ik moet nog even flink aan de bak om mijn zwembandje kwijt te raken, of er op zijn minst een leeggelopen zwembandje van te maken. Ik merk wel dat mijn huid overal wat zachter en losser is en ik denk ook niet dat het ooit weer zo wordt als voorheen. De huid heeft toch al die maanden behoorlijk op spanning gestaan. Ik heb geen striae aan de zwangerschap overgehouden en eigenlijk valt het me reuze mee hoe erg de “schade” is.

Mijn buik voor de zwangerschap (deze foto is van april 2017, ik was toen vrij streng bezig met een voedings- en trainingsschema, in juli raakte ik zwanger):

sporten na de bevalling

De laatste foto met precies 38 weken, ik wist dat ik de volgende dag ingeleid zou worden:

sporten na de bevalling

 

Hier zie je goed hoe dik mijn gezicht ook was:

sporten na de bevalling

 

Mijn buik na 5 dagen:

sporten na de bevalling

Mijn buik nu (na 12 weken, inclusief wimperkruller in mijn had, multitasken is my middle name):

sporten na de bevalling

Sporten na de bevalling

Ik ga er weer lekker tegenaan, maar wel rustig aan natuurlijk. Hoe werkten jullie aan je fitheid na de bevalling?

Liefs, Ellen

Lees ook: 5 x gezonde snacks die ook nog super lekker zijn

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

  • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
  • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
  • Zowel voor beginners als voor gevorderden
  • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
  • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more