Steeds vaker horen we om ons heen dat gluten slecht zijn en dat we deze beter kunnen ontwijken. Toen wij door Genius – een organisatie die zich richt op het ontwikkelen van glutenvrije producten –werden uitgenodigd voor een glutenvrije lunch waren wij dan ook wel nieuwsgierig. Wat zijn gluten nu precies? Hebben we hier nu te maken met een hype? Zijn gluten wel echt zo slecht? Vroegen wij ons sceptisch af.
Allereerst: wat zijn gluten nu eigenlijk?
Gluten zijn een groep van eiwitten die in granen voorkomen. Met name tarwe, rogge, gerst en haver bevatten deze groep van eiwitten. Ze zijn met name verantwoordelijk voor de stevige en ietwat elastische structuur van deeg. Het simpelweg weghalen van gluten uit brood kan dan ook niet: het brood zal niet rijzen.
Maar waarom zouden gluten dan slecht voor je zijn?
Gluten zijn normale eiwitten en worden dan ook gewoon verteerd via het maagdarmkanaal. Een klein deel van de bevolking kan geen gluten verteren. De intolerantie voor gluten wordt ook wel coeliakie genoemd. De mensen de gluten intolerant zijn hebben na het eten van gluten vaak een opgezwollen buik. Ook kunnen gluten ervoor zorgen dat andere voedingsstoffen minder goed opgenomen worden. Mensen die glutenintolerant zijn kunnen dan ook het beste weg blijven van glutenrijke producten, zoals tarwe.
Toch zijn er heel veel wetenschappers die beweren dat iedereen in bepaalde mate intolerant is voor gluten. Diëten als paleo en oerdieet bijvoorbeeld beargumenteren dat doordat mensen “pas” 10.000 jaar geleden graan zijn gaan eten. Als je dit tegenover de tijd zet die wij op aarde zijn (2.000.000 jaar) en daarbij bedenkt dat onze genen niet veel zijn veranderd in deze lange periode dan kun je wel nagaan dat het veelvuldig eten van deze voeding vragen is om problemen. Volgens hen zou ons maagdarmkanaal het helemaal niet zo goed verteren.
Maar nu weet ik nog niet: moet ik nu wel of geen gluten eten?
Heb je echt last van coeliakie, blijf dan vooral uit de buurt van gluten. Ben je niet intolerant? Dan moet je vooral doen waar jij je goed bij voelt. Als je nieuwsgierig bent naar het effect van gluten op je lichaam dan kun je wellicht een periode gluten vrij eten en eens ervaren wat het met je lichaam doet.
Kan je dan geen brood meer eten?
Het ‘gewone’ supermarkt brood bevat tarwe, rogge of een ander soort graan. Dit is juist wat je wilt vermijden als je gluten vrij wilt eten. Steeds vaker is er ook de keuze om glutenvrij brood te kiezen. Het brood van Genius – wat wij vanmiddag tijdens lunch hebben mogen proeven – is in verschillende smaken en vormen verkrijgbaar (bij de Albert Heijn). Eerlijk is eerlijk: het is ietsjes anders dan gewoon brood, maar de smaak is er niet minder om! Het anders zit ‘m dan misschien nog het meeste in de structuur. Het lijkt een beetje op witbrood. Heel zacht, alsof het op je tong smelt 😉
Zoals we net ook al zeiden, het simpelweg weglaten van tarwe in brood kan helaas niet. Je houdt dan enkel water over. Maar om dus met andere producten dezelfde elastische vorm te krijgen zoals brooddeeg, zijn heel wat andere producten nodig. Na drie jaar in de keuken ploeteren, verschillende recepten te proberen met allerlei verschillende ingrediënten om voor haar zoontje een lekker brood te bakken is het Vivian – de ‘mama’ van de organisatie – gelukt. De producten moeten van ver komen, wat maakt dat het brood relatief duur is ten opzichte van gewoon tarwe brood.
In de cupcakejes zitten allemaal verschillende ingrediënten die nodig zijn voor het maken van één glutenvrij brood: van zaden tot eiwitpoeder tot maïsmeel. Glutenvrij is niet zomaar een brood. Nee, het is een zeer bewerkelijk product.
Onze ervaring
Wij hebben in ieder ontzettend genoten van de lunch met het brood van Genius. We hebben geprobeerd: het zadenbrood, bruin brood, krentenbrood (met kaneel! Mmm) én de chocolademuffin. Wat wij even voor het gemak zijn vergeten maar waar je je zeker niet in moet vergissen is: glutenvrij betekent niet calorievrij, of suikervrij, of vetvrij. Het is daarom niet per definitie gezonder dan gewoon brood. Maar duidelijk is dat verandering van spijs… 😉
Ook zijn we benieuwd of jullie gluten vrij eten en waarom je dit doet. Of zou je het een keer willen proberen? Of vind je het vooral een hype waar je niet teveel over na wilt denken?
X Manon & Ana