Wat yoga met je doet

Op zaterdag 21 januari organiseerde Studio YORAH een Yoga Day Retreat in Groningen. Yvonne Hollander zei tegen me in de sportschool dat dat ook wel wat voor mij was, en dus gaf ik me op voor deze dag. Ik heb wel eens een paar yogalesjes in de sportschool gedaan, maar nog nooit een hele dag. Aangezien ik net als de meesten van jullie een druk leven heb, altijd een volle agenda, druk in mijn hoofd met van alles, leek het me heerlijk om een dag helemaal tot mezelf te komen met ademhaling, yogahoudingen en meditatie.

Voorbereiding

Yorah adviseerde ons om 2 tot 3 uur voor de yoga niet te eten. Yoga heeft dan minder effect en de oefeningen en houdingen zijn prettiger als je niet je buik vol hebt. Ik heb zaterdagochtend heerlijk uitgeslapen tot een uur of 10:00 en daarna een bakje Arla Skyr met noten gegeten en 1 kop groene thee.

Ook is het fijn om bij yoga warme sokken, een trui, vestje en een dekentje mee te nemen tijdens de eindontspanning en de meditatie. Wat ik verder heerlijk vond van deze dag, was dat ik mijn telefoon niet heb gezien, dat was even afkicken, daarom geen foto’s van deze Yoga Day Retreat, maar wel een vooraf Selfie. 😉 Ik oefende alvast de tree pose:

yoga

Yoga Day Retreat

Nadat we allemaal ons plekje in de zaal hadden gevonden en we op onze yogamatjes in de yoga houding zaten, begonnen we de les met ademhalingoefeningen, zonnegroet en daarna yogahoudingen voor flexibiliteit in je spieren, ruimte in je gewrichten en rust in je hoofd. Ik merkte vooral dat ik de oefeningen nog best zwaar vond en dat ik me goed moest concentreren om balans te houden tijdens bepaalde oefeningen. 

Lunch

De lunch was echt super goed geregeld! Verse sapjes, heerlijke kruidenthee, yoghurt met zelfgemaakte granola, sandwiches met ossenworst, salade en broodjes met geitenkaas en mango. Wat een heerlijk combinatie geitenkaas en mango! Hier ga ik wel eens een receptje mee maken:-) Ook had Bake My Day in Groningen voor een heerlijke traktatie gezorgd. Nadat we onze buikjes rond hadden gegeten was het tijd om verder te gaan.

Meditatie

De vrouw die meditatie gaf sprak Engels en vroeg ons om eerst te gaan zitten in een comfortabele houding met je ogen dicht. Ze vroeg hierbij om te letten op onze ademhaling. Hierna vroeg ze ons om op onze rug te gaan liggen en weer onze ogen te sluiten.

Ze sprak over verbinding maken met je binnenwereld en op een gegeven moment werd voor mij haar stem steeds vager en was ik met mijn gedachten op een boerderij waar ik vroeger als kind kwam en dit een mooie plek vond. Heel vreemd..aan het einde dacht ik..heb ik dit nou gedroomd of…? Maar ik was in elk geval helemaal rustig en mijn drukke gedachten die ik normaal allemaal heb, waren helemaal weg. Mijn lichaam was helemaal ontspannen na deze meditatie.

quote-yoga

Movements

Het laatste onderdeel was Movements. Yogadocent Marco Klein liet ons kennismaken met hoe dieren zich voortbewegen. Wij hebben gelopen als een beer, een aap en een kikker. Dit klinkt heel raar natuurlijk, maar omdat je op je handen en je voeten beweegt op verschillende manieren, ben je heel goed bezig je core te versterken.

Voordelen van yoga

Stressvermindering – doordat je je moet concentreren tijdens yogabeoefening, word je steeds beter in je aandacht bij het moment houden. Dit helpt om minder aandacht te laten gaan naar stress gerelateerde onderwerpen.

Rust in je lichaam – Als je je heel goed concentreert op wat je lichaam allemaal aan het doen is, is het effect dat je je heel kalm gaat voelen. Yoga leert je meditatietechnieken zoals het observeren van je ademhaling, hierdoor verplaats je je gedachten, wat rust in je hoofd kan creëren.

Beter geheugen – Van yoga krijg je een beter geheugen, omdat er een verbeterde toevoer van bloed naar de hersenen is.

Bloeddruk – Regelmatig yoga beoefenen zorgt voor een lagere bloeddruk, betere circulatie en meer zuurstof in je cellen.

Darmflora – Darmfuncties blijken zowel bij mannen als bij vrouwen die yoga doen, beter te werken

Energie – Van yoga krijg je niet alleen meer energie, maar deze energie is ook zeer consistent gedurende de hele dag. Als je yoga correct uitvoert, voel je je niet moe maar juist sprankelend en energiek na je workout.

Seksualiteit – Yoga verbetert je seksleven omdat je jezelf beter kunt controleren, loslaten, ontspannen en omdat je je zelfverzekerd voelt.

Gezond gewicht – Een betere conditie, een betere stofwisseling en betere circulatie in combinatie met de krachtige yoga poses dragen bij een gezond gewicht. Daarnaast helpt yoga tegen cellulitis omdat je je spieren lang en lenig maakt.

Sterke rompspieren –  Met ontwikkelde, sterke buik- en rugspieren kun je een goede houding vasthouden en wordt je sterker in zijn algeheel. De beste manier om blessures of klachten te voorkomen is een sterke core! Daarom doen veel atleten yoga als aanvulling op hun trainingsprogramma.

Ik vond het een zeer geslaagde dag en ben zeker van plan om wat vaker yoga te doen. Ik denk zeker voor mensen die een stressvol leven hebben, moeilijk kunnen ontspannen en rust weinig toelaten, yoga echt heel fijn is. Ik merk al dat sporten mij erg helpt te ontstressen, maar een lesje yoga gaat net iets verder om je zelf tot rust te laten komen, en volledig te ontspannen.

Voor meer informatie & Retreats kijk op Yorah

Lees ook: Waarom iedere fitgirl aan yoga zou moet doen

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

  • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
  • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
  • Zowel voor beginners als voor gevorderden
  • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
  • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more