Wat moet je na een training vooral niet doen?

Heerlijk, weer even een flinke krachttrainingssessie eruit geknald! Maar wat kun je nu beter niet doen na een training? Ik hoor jullie denken ‘een zak chips leeg eten’, dat is inderdaad geen goed idee, maar wisten jullie deze punten al?

Dit kun je beter niet doen na een training

Stretchen overslaan

Ik maak mijzelf hier vaak schuldig aan, aangezien ik bijna nooit goed stretch na een training. Stretchen is goed voor een sneller herstel van je spieren en stimuleert ook het groeiproces hiervan.

na een training

Te veel cardio

Cardio na een workout is zeker niet fout, maar kijk uit dat je dit niet te lang en te zwaar doet. Een heftige cardiosessie kan de fysiologische en hormonale mechanismen belemmeren, welke leiden tot hypertrofie. Hypertrofie is de toename in omvang of massa van de spiervezels. Dat is wat we als fitgirls willen toch? Maak je cardiosessie dus niet te lang en te zwaar na je krachttraning als je wilt dat je spiermassa toeneemt.

Wachten met eten

Na een flinke training, heeft het lichaam behoefte aan voedingsstoffen. Neem daarom na een training een eiwitshake om je lichaam van de benodigde eiwitten en aminozuren te voorzien. Dit is met name belangrijk wanneer je in spiermassa wilt aankomen. Wacht na een trainingook niet langer dan 15 à 20 minuten met eten. Je lichaam heeft voedingsstoffen nodig om de beschadigde spiercellen te herstellen. Je kunt het beste snelle koolhydraten eten zoals witte rijst, aardappelen of pasta. Snelle koolhydraten vullen het glycogeen aan, waardoor je insuline niveau wordt verhoogd.

Te weinig water drinken

Het drinken van water is altijd belangrijk, zeker tijdens je sportsessies. Het vrouwenlichaam bestaat voor bijna 50% uit water, bij mannen is dit zelfs 65%! Het zweet dat je tijdens een workout verliest, moet daarom ook weer worden aangevuld. Water regelt de temperatuur in ons lichaam en vult mineraaltekorten aan. Water is dus erg belangrijk voor een optimaal herstel. Het is goed om 1,5 liter water te drinken na je training. Dit hoeft natuurlijk niet in een keer, maar hoe sneller je ermee begint, des te eerder heb je de 1,5 liter bereikt.

De kroeg in duiken

Een avondje naar de kroeg is geen probleem, maar regelmatig naar de kroeg om daar de benodigde hoeveelheid alcohol te drinken wel. Het nuttigen van alcohol zorgt op de lange termijn voor  verstoring van het spierherstel en het immuunsysteem. Alcohol heeft een negatief effect op het opbouwen en herstellen van spiermassa. Ook heeft alcohol een negatieve invloed op je slaapkwaliteit. Terwijl rust heel belangrijk is.

na een training

Weinig slapen

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar zorg voor voldoende rust en slaap. In rust herstellen onze spieren en zenuwstelsel het beste. Weinig slaap/rust heeft daarom een negatieve werking op je sportresultaten.

Succes met de ‘after workout’!

Hebben jullie nog tips over wat je beter na een training niet kunt doen? Laat het dan weten in de inmiddels bekende comments en social media kanalen als Facebook en Instagram.

Veel liefs,
Laura

Over ‘after workout’ gesproken…Manon’s routine al gelezen?

 

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

  • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
  • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
  • Zowel voor beginners als voor gevorderden
  • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
  • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more