Misschien staat er wel een op je verlanglijstje voor Sinterklaas of kerst, een juicer. Ik kocht er vorig jaar een. Maar wat is nou precies het verschil tussen een juicer en een blender? En wat is nou eigenlijk gezonder? Ik leg het je uit.

Het verschil tussen een blender en (slow)juicer

Om te beginnen zijn het verschillende apparaten, die je gebruikt met een ander doel. Ze hebben beide hun voor- en nadelen. Het grootste verschil is dat in de blender het hele stuk fruit of groente gaat. Dus ook de pulp, die voornamelijk uit vezels bestaat. Ook komt er lucht bij, waardoor je met de blender een lekker luchtig sapje krijgt. Een smoothie dus. Ook behoud je de vezels die in de pulp zitten als je een blender gebruikt. Behalve de schil heb je geen afval. Het nadeel van zo’n smoothie kan zijn dat je er winderig van kunt worden, doordat er relatief veel lucht in je sapje zit. Met een (slow)juicer haal je alleen het sap uit je groenten en fruit en de pulp wordt er uit gehaald. Geen lucht en geen winderigheid dus, maar ook geen vezels.

Zoals ik hierboven al zei, bestaat de pulp vooral uit vezels. Als voedingsstoffen tegelijk met vezels worden ingenomen, neemt je lichaam deze veel langzamer op. Daardoor stijgt je suikerspiegel minder snel. Je krijgt met een smoothie dus een mindere suikerpiek dan met een sap uit de juicer.

Vezels zijn ook heel belangrijk voor je darmwerking. De darmbacteriën zetten de vezels om in bruikbare stoffen voor je lichaam.

Omdat een sapje uit de juicer geen vezels bevat, geeft dit een snelle suikerboost. Het geeft daardoor direct energie. Ook de voedingsstoffen worden snel opgenomen. Toen ik een sapdag deed gebruikte ik hiervoor de juicer. Hieronder zat ik net aan mijn diner 😉

blender of juicer

Wanneer kies ik voor de blender en wanneer voor de juicer?

Door de aanwezigheid van vezels geeft een smoothie een vol gevoel. Dus als ik een maaltijd wil vervangen of als ik honger heb, kies ik voor de blender.

Sap uit de slowjuicer vult minder, maar bevat meer water en hydrateert dus beter. Omdat het minder snel vult, kun je er meer van drinken. Dat is een heel handige manier om net even wat extra groenten en fruit binnen te krijgen! Als ik even aan mijn weerstand wil werken, kies ik voor de juicer.

Sommige soorten fruit en groenten bevatten weinig water (banaan, avocado, mango). Deze moet je daarom in de blender doen, omdat de juicer er nauwelijks sap uit zal weten te halen. Als ik een smoothie met een van deze groenten of fruit wil maken, kies ik voor de blender.

Je kunt ook beide apparaten combineren. Zo kun je bijvoorbeeld appels en peren in de juicer doen, en dit sap vervolgens in de blender mengen met banaan en bijvoorbeeld spinazie. Ik moet eerlijk toegeven dat ik dat teveel gedoe vind. Beide apparaten moeten meteen worden afgewassen en ik heb voor een glaasje sap echt geen zin om 2 van die dingen af te wassen…

Soms zien sapjes of smoothies er heerlijk uit, deze hieronder dankt zijn mooie kleurtje onder andere aan banaan en spinazie:

blender of juicer

En soms zien ze er vreselijk uit. Zoals deze hieronder, die overigens wel heel lekker was. Er zat onder andere paksoi en kokoswater in.

juicer_4

Mijn favoriete juice

Een van mijn favoriete sapjes op het moment maak ik met de blender en is supersimpel:

  • 1 glaasje bietensap (kun je met de juicer maken, maar ik gebruik puur sap van Zonnatua)
  • 1 banaan
  • Aanvullen met magere yoghurt

Rode biet geeft energie, net als banaan. Yoghurt bevat calcium en zorgt voor een lekkere smaak. En hij heeft ook nog eens een heel mooi roze kleurtje.

blender of juicer 2

Een ander lekker sapje met de juicer

  • 1 sinaasappel
  • 1 grote wortel (ik gebruikte 2 iets kleinere)
  • Een paar aardbeien
  • Een stukje gember

Gember is een heftige smaak, ik hou er van. Ik doe er meestal ongeveer 1 cm in en dan is hij echt wel pittig genoeg. Maar dit sapje gaat ook prima zonder de gember.

juicer_5

Conclusie

Er is geen gezondere of betere optie. Beide apparaten zijn anders en gebruik je op een andere manier. Het ligt er maar net aan met welk doel je een sapje maakt.

Benieuwd naar 5 smoothie fouten waar bijna iedereen zich schuldig aan maakt? Je vindt ze hier!