Het is een bekend probleem. Na lang uitstellen, veel twijfelen en jezelf redenen geven om het niet te doen, heb je nu dan eindelijk de knoop doorgehakt om aan een gezond, strak, sterk en fit lichaam te gaan werken. Geen excuses meer, je gaat ervoor! En in het begin is iedereen enthousiast, blij voor je en vliegen de complimentjes je om de oren. Maar dan doen er zich langzaam maar zeker steeds meer situaties voor waarin jouw omgeving lang niet meer zo motiverend is. Het begint vaak op een feestje, als je het gebak aan je neus voorbij laat gaan en water drinkt in plaats van een wijntje. Mensen vragen zich af wanneer je weer ‘normaal’ gaat doen. Hoe ga je hiermee om?
Je hebt ze vast wel eens gehoord, de volgende opmerkingen:
- “Kom op, je kunt toch wel één glaasje drinken?”
- “Van één stukje taart word je echt niet dik, hoor”
- “Joh, doe toch eens gezellig!”
- “Kijk je uit dat je er niet in doorschiet?”
- “Hoe lang blijf je nog aan de gang met dat dieet van je?”
- “Eet je nou alweer sla? Je bent toch geen konijn!”
- “Wanneer ga je nou weer normaal doen?”
Wees niet bang, je bent lang niet de enige die te kampen heeft met dit probleem. Iedereen die zijn of haar levensstijl verandert, krijgt vroeg of laat te maken met weerstand vanuit zijn of haar omgeving. Misschien stelt het je gerust om te weten dat ze dit vaak niet eens expres doen en dat het niets te maken heeft met JOU, maar juist met wat het voor HEN betekent. Wanneer je net begint is iedereen positief, maar ze denken vaak dat het maar tijdelijk is. Als ze eenmaal doorkrijgen dat jouw verandering voorgoed is, worden mensen in jouw directe omgeving bang dat dit zijn weerslag op hen zal hebben. Vind jij hen straks bijvoorbeeld nog wel interessant genoeg om mee om te gaan? Doordat jij je buiten jouw comfortzone begeeft, confronteer je hen met het feit dat zij dit niet doen. Je verplicht ze niet om ook aan een gezondere levensstijl te gaan werken, maar zo kunnen zij dat wel voelen. De kans is groot dat ze tegen jouw verandering ingaan omdat ze bang zijn om jou kwijt te raken.
Goed, nu weet je waar de weerstand vanuit jouw omgeving vandaan komt. Maar wat doe je eraan? Dergelijke opmerkingen kunnen het voor jou knap lastig maken om de gewenste resultaten te bereiken. Maar zoals eerder gezegd, velen gingen je voor en ook zij kregen op hun weg te maken met zogenaamde ‘saboteurs’. Zij hebben dit hun resultaten niet in de weg laten staan, dus dat hoef jij ook niet te doen. Hierbij enkele tips:
Tip 1: Omring jezelf met mensen die je motiveren
Praat over de dingen waar je tegenaan loopt met gelijkgestemden. Zoek het gezelschap van een trainingsbuddy of -groepje, spreek eens af met anderen die ook aan een gezondere levensstijl werken, of praat erover op forums en/of blogs. Zie dit niet als vervanging voor jouw ‘oude’ vrienden, maar als aanvulling. Het is niet nodig om het contact met de ‘saboteurs’ volledig te verbreken, daar zal niemand zich beter door gaan voelen. Maar zorg er wel voor dat je erover kunt praten met mensen die je begrijpen, die tegen dezelfde problemen aanlopen. Zo kun je elkaar motiveren om ermee om te gaan.
Tip 2: Ga niet in discussie
Probeer een ‘welles, nietes’ situatie te vermijden. Dit levert alleen maar frustraties op en werkt vaak averechts. Ga maar na: nu je weet dat jouw omgeving deze opmerkingen vaak alleen maar maakt omdat ze bang zijn dat hun relatie met jou verslechterd, is het niet moeilijk te bedenken dat dit gevoel alleen maar versterkt wordt als jij iedere keer de discussie met hen aangaat. Op die manier komt jouw nieuwe levensstijl inderdaad tussen jullie in te staan. Probeer begrip op te brengen voor hun kant van het verhaal en verzeker ze ervan dat er tussen jullie niets verandert en dat je nu nog net zoveel tijd hebt om leuke dingen met hen te doen als voorheen. Het kan even duren, maar na verloop van tijd zal jouw omgeving wennen aan jouw nieuwe lifestyle en zal de weerstand ook langzaamaan verdwijnen.
Tip 3: Blijf gefocust op de gewenste resultaten
Heb je het toch even moeilijk, bedenk je dan waarom je hier ook alweer aan begonnen bent. Herhaal jouw doelen nog een keer en bekijk wat het je tot nu toe al heeft opgeleverd. Je bent verantwoordelijk voor jouw eigen leven en de keuzes die je daarin maakt. Bedenk ook wat voor jou ‘normaal’ is en laat je niet uit het veld slaan door wat anderen over je zeggen of denken. Jij gaat die resultaten behalen en iedereen die nu sceptisch is hun ongelijk bewijzen. Uiteindelijk is het het allemaal waard.