Waarom voldoende slaap zo belangrijk is

Wil jij je lekker fit voelen? Ik wel! Dan is het belangrijk dat je gezond eet, regelmatig sport én goed slaapt. Dit heb je vast wel eens eerder gehoord. Maar weet je, ik wist niet dat voldoende slaap zo’n belangrijke rol in een healthy lifestyle speelt. Wist jij dat?

Hoeveel uur slaap heb je nodig?

Hoe ouder je wordt, hoe minder slaap je nodig hebt. Als kind had je zo’n 16 uur slaap per dag nodig en voor een volwassene is zo’n 7 à 8 uur genoeg. Zelf heb ik echt wel rond de 8 uur slaap nodig, want ik merk het gelijk als ik een nacht slecht geslapen heb omdat ik me dan minder fit voel. Maar misschien heb jij aan 7 uur genoeg, het verschilt een beetje per persoon.

Waarom voldoende slaap zo belangrijk is

 • Het is goed voor je concentratievermogen, je bent productiever en je kunt beter tegen stressvolle situaties.
 • Slaap beïnvloed de manier waarop je lichaam voedsel verwerkt. Op lange termijn kun je door te weinig slaap zelfs een paar kilo aankomen.
 • Het is goed voor je humeur. Als je te weinig slaapt ben je namelijk sneller geïrriteerd en een stuk ongeduldiger. Heel herkenbaar…(sorry family & friends!)
 • Het heeft effect op je levensduur, het schijnt zelfs meer invloed dan gezond eten en bewegen te hebben.
 • Je immuunsysteem is beter bestand tegen virussen en bacteriën.
 • Het is belangrijk voor het goed functioneren van je lichaam en geest.
 • Je huid- en haarcelen vernieuwen zich in de nacht, door te weinig slaap verstoor je dit proces.
 • Het is belangrijk voor je spierherstel.

Een mooi rijtje met redenen waarom slaap zo belangrijk is, vind je ook niet? Dat ik me minder fit voel als ik te weinig slaap wist ik al, maar dat het op zoveel meer dingen effect heeft is compleet nieuw voor me. Wist jij dit?

Je slaapritme meten

Toen ik me in dit onderwerp verdiepte ontdekt ik dat er verschillende apps en activity trackers zijn die je slaapritme kunnen meten. Wauw, wat interessant! Ik ben namelijk wel heel benieuwd hoe mijn slaapritme eruitziet en of ik hierin nog iets kan verbeteren. Nu ik weet waarom goed slapen zo belangrijk is, wil ik natuurlijk wel het optimale uit mijn nachtrust halen. Daarom houd ik mijn slaapritme sinds een paar dagen op mijn iPhone XS bij. Of, en wat, ik aan mijn slaapritme kan verbeteren? Ik houd het nog te kort bij om daar al iets over te kunnen zeggen. De app op mijn iPhone stimuleert me wel om op tijd naar bed te gaan, zo pik ik nu toch al snel een half uurtje extra slaap mee. Altijd fijn, wat jij?!

Helaas verdwijnen die lachrimpels niet na 8 uur slaap, maar ik voel me wel lekker fit!

Houd jij je slaapritme ook bij met een app of activity tracker? Zo ja, dan ben ik heel benieuwd of jij er beter en/of lekkerder door slaapt. Laat je het me weten in een reactie hieronder? Ik ben super benieuwd!

Liefs, Lianne

Maar what to do als je ’s nachts met je ogen wijd open naar het plafond blijft staren? 6 tips voor een goede nachtrust!

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

 • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
 • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
 • Zowel voor beginners als voor gevorderden
 • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
 • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more