Waarom is ontspanning belangrijk?

Waarom is ontspanning belangrijk? Je hoort het waarschijnlijk vaak genoeg: neem rust. Zorg dat je voldoende ontspant. Maar waarom is ontspanning eigenlijk zó belangrijk?

Vakantieperiode is voorbij

De vakantie begint voor veel mensen op zijn einde te lopen. Voor vele ook een moment geweest om na te denken en nieuwe voornemens te maken. “Na de vakantie ga ik het anders doen”. Een goede balans vinden in werken, sporten en ontspanning is lastig. Je lijf geeft aan dat het teveel wordt. Voor velen kwam de vakantie dan ook net op tijd. De dagelijkse sleur en verantwoordelijkheden worden soms teveel en tijdens de vakantie heb je na kunnen denken over deze balans.

Waarom is ontspanning belangrijk

Als je alsmaar bezig bent, dus niet voldoende ontspant en je last hebt van stress dan maak je adrenaline aan. Het stresshormoon adrenaline is feitelijk een goed hormoon: het maakt je klaar voor actie, je lichaam maakt je klaar voor vecht/vlucht situaties. Maar als stress chronisch wordt en adrenaline ongebruikt door je lichaam blijft gieren, dan keert het zich tegen je. Je kunt te maken krijgen met lichamelijke en psychische klachten. Je voelt je bijvoorbeeld altijd moe, opgejaagd  of zelfs depressief.

Jezelf niet voorbij lopen in je werk, problemen kunnen relativeren, lachen met vrienden, meditatie, voldoende slaap: al deze dingen helpen je om in het dagelijks leven beter te kunnen functioneren. Maar ook sport en beweging helpen om je hoofd ‘leeg te maken’ en jezelf beter te voelen. Eén of twee uurtjes per week lekker intensief, fysiek bezig zijn, met een vorm van sport of beweging die bij je past, maakt een wereld van verschil.

Waarom is ontspanning belangrijk

Hoe kan sporten helpen om te ontspannen?

Lichaamsbeweging stimuleert onder meer de aanmaak van ‘natuurlijke drugs’, zoals serotine, dopamine en endorfines. Dit zijn natuurlijke stemmingsverbeteraars die er onder meer voor zorgen dat je relaxeter in het leven kunt staan, méér kunt genieten, minder stress of pijn ervaart en een fijner gevoel krijgt in je hoofd.

Vooral mensen die in het dagelijks leven veel stress ervaren – en eigenlijk ‘te druk’ zijn om te sporten, zouden juíst  een aantal keren per week de agenda moeten blokken om te sporten. Even weg van de dagelijkse sleur, even een andere omgeving en heel belangrijk: de stress letterlijk uit je lichaam trainen.

Waarom is ontspanning belangrijk

Keuzes maken & plannen

Loop kritisch door je werk & privé agenda en bekijk welke activiteiten je door de week hebt. Welke geven jou energie en welke kosten je energie ? Zorg dat je tijd voor jezelf hebt. Probeer vaker “nee” te zegge en voorkom dat je vrije tijd weer snel volgepland wordt.

Waarom is ontspanning belangrijk | Photo by EveryGirlBoss.com on Unsplash

Ontspan je fit

Ontspannen kun je leren. Je hoeft niet op de vakantie te wachten. Zoals hierboven al beschreven staat kan gebrek aan ontspanning je lichaam uitputten. Er zijn verschillende oefeningen en technieken waardoor je kunt ontspannen. Probeer je lichaam te ontspannen terwijl je diep inademt (door de neus) en uitademt (door de mond). Span elke spier in je lichaam één voor één aan en wordt zo bewust van jouw lichaam. Een les Yoga of meditatie kan hierbij helpen.

Ga op onderzoek uit wat voor jou helpt. Waar vind jij ontspanning in? Heb jij een goede balans in het leven? Oh en de laatste tip: leg je telefoon eens aan de kant 😉

Liefs, Demi

Op zoek naar meer balans? Lees ook dit artikel over mindfulness voor rust in je hoofd & lichaam

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

  • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
  • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
  • Zowel voor beginners als voor gevorderden
  • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
  • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more