Waarom ik geen cardio doe

“Maar doe jij dan helemaal geen cardio? Hoe kan het dan dat je zo’n lichaam hebt?” Nee, ik doe geen cardio! Althans, het is maar net hoe je het bekijkt. Ik fiets namelijk wel; naar m’n werk, naar de stad, naar vriendinnen etc. En als ik bij m’n ouders ben ga ik ook wel eens een eind wandelen (noem het suf, maar ik vind het heerlijk in de natuur). Ik zie dit echter niet als een work out, maar meer als een manier om mezelf te verplaatsen of om lekker te ontspannen. Echte cardio-trainingen zoals hardlopen, touwtje springen of een half uur op de crosstrainer staan bijvoorbeeld doe ik niet. Waarom niet? Ik vind het súper saai en het is niet nodig! En waarom zou ik het doen als ik het niet leuk vind en het ook niet eens nodig is? Precies, NIET dus! 🙂

Cardio trainingen worden vaak gezien als hét middel om af te vallen. Ontelbare rondjes rennen door het bos, uren op de loopband en de crosstrainer staan in de sportschool. Je ziet het veel mensen doen om ook dat mooie, slanke lichaam te krijgen. Maar is dat allemaal wel nodig om een slank figuur te krijgen? Nee! En daarom doe ik het dus ook niet. Ik vind het saai en hou het ook nooit langere tijd vol. En ik zag ook nooit echt verschil aan m’n lichaam. Voordat ik begon met krachttraining heb ik wel eens een tijd geprobeerd om hard te lopen. Ik kan namelijk best goed hardlopen en ren zo 8 kilometer aan een stuk door, geen probleem! Mijn conditie is namelijk altijd wel redelijk goed geweest en als het moet ren ik op karakter een hardloop wedstrijd uit. Maar leuk vind ik het nog steeds niet. En sinds ik ben gestart met krachttraining doe ik dit ook eigenlijk nooit meer.

Zoals ik jullie al vaker heb verteld is de meest efficiënte manier van vet verbranden simpelweg minder eten dan eruit gaat. Een negatieve energiebalans creëren dus. Zorgen dat er minder energie in gaat (aan voeding) dan dat eruit gaat (door beweging). Om de calorieën van dat pak koekjes of die zak chips die je net op hebt zitten vreten op de bank er weer af te rennen mag je nog wel een paar rondjes rennen. Daarom kies ik er liever voor om bewust te kiezen hoeveel en wat ik eet, dan dat ik de hele dag rondjes moet rennen in het bos (wat ik ook nog eens niet leuk vindt) om al die calorieën weer te verbranden. Eet ik dan nooit een koekje of chips? Oh, jawel hoor! Ik hou er dan gewoon rekening mee bij de rest van m’n maaltijden of compenseer de volgende dag. Balans is het toverwoord 😉

Cardio vs. Krachttraining

Ik wil graag een mooi gevormd lichaam, waarbij er mooie lijnen zichtbaar zijn. Dit bereik ik door krachttraining te doen en met zware gewichten te trainen. Ik probeer telkens een progressieve overload te creëren, wat betekent dat ik iedere keer dat ik train net iets zwaarder train, dan wel in gewicht, dan wel in aantal herhalingen. Op deze manier worden mijn spieren steeds weer geprikkeld. Met cardio kun je ook progressieve overload creëren, maar op lange termijn is dit veel moeilijker. Op een gegeven moment kun je gewoon niet harder en je kunt ook niet altijd maar langer trainen (je kunt moeilijk écht de hele dag rondjes gaan rennen in het park). Daarom is krachttraining de ideale manier om je lichaam te shapen en te zorgen voor mooie contouren en lijnen.

Sinds ik ben begonnen zie ik echt lichamelijke veranderingen in mijn lichaam. Ik heb niet meer zulke spillebenen en -armen. M’n bovenbenen zijn nu juist gespierder en m’n billen zijn ronder en boller. M’n houding is beter, ik sta rechter op doordat ik m’n rug en schouders goed heb getraind en ook mijn armen zijn niet meer zo dun. Ik heb een hele slanke bouw, maar door de krachttraining lijkt het optisch of ik ook meer rondingen en vormen heb (waar ik zo jaloers op ben bij m’n zusje Chantal). Door krachttraining heb ik ook wat meer die mooie, smalle taille gecreëerd doordat m’n billen boller zijn en m’n bovenlichaam breder lijkt. * Even nog een keer wat meer ingezoomd deze foto hoor, omdat ik het nu pas besef en er best trots op ben.*

Cardio vs. Krachttraining Benen

Cardio is dus niet per definitie nodig om een mooi slank, maar gespierd lichaam te creëren. Door een calorietekort verbrand je vet en kun je zorgen dat je spieren zichtbaar worden. Door krachttraining te doen shape je je lichaam en zorg je voor de vormen en lijnen in je lichaam. Dat neemt echter niet weg dat je met cardio ook gewoon calorieën verbrand en het je dus zeker kan helpen op weg naar je doel. Dus vind jij het leuk om te hardlopen, een half uur op de crosstrainer te staan of wat voor vorm van cardio dan ook? Blijf dit dan vooral doen. Het gaat erom dat jij je goed voelt en het leuk vindt wat je doet. Wil je afvallen en vet verbranden dan is alleen cardio doen echter niet de meest efficiënte manier. Zorg dat je hiernaast ook een negatieve energiebalans creëert en dus minder eet dan je verbruikt. Cardio kan echter wel een mooie aanvulling zijn op het creëren van een negatieve energiebalans.

Ik blijf gewoon lekker op de inname van mijn voeding letten en lift nog een paar gewichten in de gym. Dan rennen jullie maar een rondje extra hard voor mij als je daar zin in hebt 😉

See you next week!

Liefs Denise

Lees ook mijn vorige blog: Hoe krijg je een strakke buik en meld je aan voor onze Bikini Callenge!

BESTELHIER

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

  • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
  • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
  • Zowel voor beginners als voor gevorderden
  • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
  • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more