Waarom ik fan ben van amandelen

Ik ben dol op amandelen! Nu zijn alle noten gezond, maar de amandel is één van de meest gezonde noten. Ik neem ze vaak mee als on the go snack én bijna elke ochtend roer ik een klodder amandelpasta door mijn havermout.

Waarom zijn amandelen gezond?

 1. Veel vezels

  Amandelen bevatten veel vezels, dus als je een moeilijke stoelgang hebt, eet dan gerust regelmatig een handje amandelen.

 2. Boordevol antioxidanten

  Naast allerlei vitamines (onder andere E en C) zitten er veel antioxidanten in amandelen, die een belangrijke rol spelen bij het tegen gaan van veroudering en verschillende ziektes.

 3. Verzadigd gevoel

  Omdat er in noten veel vetten (en dus ook meer calorieën) zitten zou je niet verwachten dat ze je helpen bij het afvallen. Toch is het echt zo omdat vetten je sneller een verzadigd gevoel geven.

 4. Verlaagt je bloeddruk

  Heb je een hoge bloeddruk? Voeg dan amandelen aan je voeding toe. Een amandel bevat een hoge concentratie magnesium en dat kan helpen om je bloeddruk te verlagen.

amandelpasta gezond

 

Ongebrand, gebrand en geroosterd…?

Er bestaan ongebrande noten, gebrande noten en geroosterde noten. Maar wat is nou het meest gezond? Ongebrande noten (rauw) zijn niet bewerkt en bevatten alleen de eigen aanwezige voedingsstoffen. Gebrande noten zijn noten die zijn gefrituurd in olie. Doordat de noten op hoge temperatuur zijn gebrand, bevatten deze noten iets minder vitamines en mineralen dan de ongebrande rauwe variant.  Het is niet zo dat ze al dat vet opnemen, omdat noten al veel gezonde onverzadigde vetten bevatten, nemen ze vrijwel geen olie meer op. Gebrande noten bevatten daarom ongeveer net zoveel vet als rauwe noten. Geroosterde noten zijn met droge lucht geroosterd. Hier is geen olie aan te pas gekomen (bron: Voedingscentrum).

Tip: Rooster je eigen noten! Easy peasy. Hoe doe je dit?

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
 2. Leg de noten op een bakplaat.
 3. Zet in de oven voor ongeveer 15-20 minuten. Tussendoor husselen.

Let op dat je ze niet verbrandt! Verbrande noten zijn minder lekker en minder gezond: de gezonde onverzadigde vetten worden dan omgezet in ongezonde verzadigde vetten. Extra opletten is met paranoten en walnoten, deze verbranden al na enkele minuten.

Maat houden!

Heb je er moeite mee om maat te houden als je noten gaat eten? Zorg dat je één portie pakt, en het doosje of zakje daarna weer terug in de kast zet. Hoe weet je nou wat een goede portie is? Het makkelijkste om portiecontrole te houden is om een klein handje noten aan te houden.

Ben je ook fan van amandelen? Stay tuned, want er komt nog een lekker recept aan!

Liefs, Lianne

Een handje noten eten is één van de 7 dingen die jij kunt doen tegen het vervelende hongergevoel

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

 • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
 • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
 • Zowel voor beginners als voor gevorderden
 • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
 • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more