Het staat er inmiddels een beetje om bekend: je verlaat het huis en je komt kilo’s aan. Om mij heen zie ik het veel gebeuren en vriendinnen klagen over dat beginnende buikje dat er eerst nog niet zat. Ook ik was er een beetje huiverig voor toen ik (weliswaar voor de tweede keer) het ouderlijk huis verliet vorig zomer. De boodschappen werden thuis voor je gedaan en zo kwam je in de supermarkt ook niet in de verleiding om te vallen voor al het lekkers waar de schrappen mee vol liggen. Bovendien was koken nooit mijn ding en was ik maar wat blij met een moeder die ieder avond lekker eten op tafel toverde. Maar wat bleek? Ik raakte vooral kilo’s kwijt het afgelopen half jaar. En als ik daar nu op terugkijk, is dat eigenlijk niet zo gek.

Dag aardappelen

Die lekkere gerechten thuis bestonden vaak, zoals in de meeste Nederlandse huishoudens, uit gekookte aardappelen. Uiteraard met groenten en stukje vlees. Nu ik op mezelf woon komen de gekookte aardappelen niet meer op tafel, te veel werk en niet de moeite waard naar mijn mening. Een beetje spelt- of volkorenpasta en soba noedels (gemaakt van boekweit!) zijn nu mijn vrienden en verder vooral veel groenten.

Werkritme

Tja, deze mag niet ontbreken in dit rijtje, want ik weet zeker dat het voor een groot deel heeft bijgedragen. Door het werkritme wat ik tegenwoordig heb, eet ik drie keer per dag een (gezonde/lichte) maaltijd en ik zorg voor verantwoorde tussendoortjes als fruit, tomaatjes of een stukje extra pure chocola mocht ik nog trek krijgen. Daarnaast zijn wij groene thee verslaafd en gaat er zo 1.5 liter door op een werkdag.

Dag pan op tafel

Nog zo’n gewoonte van ’thuisthuis’; de pan op tafel zetten tijdens het eten. Met als heel logisch gevolg dat je bijna automatisch voor een tweede of derde keer opschept. Ik schep nu in de keuken mijn eten op het bord en daar laat ik het bij. Wat over is, gaat uiteraard de vriezer in want zo heb ik op een luie dag ook nog een gezonde maaltijd te pakken.

Sporten

Doordat ik toch een behoorlijk zittend beroep heb, heb ik geen zin om ’s avonds meteen op de bank neer te ploffen. Dit resulteert vaak in een rondje hardlopen en wat krachtoefeningen vanuit huis. Mijn iPhone houdt mijn aantal stappen bij en ik word stiekem best treurig als ik op 2.000 blijf hangen dus vandaar dat ik ’s avonds nog even mijn momentje bewegen pak.

Tot slot: Ook niet geheel onbelangrijk

Oké, deze mag en kan niet ontbreken in dit rijtje want op het moment dat ik het ouderlijk huis verliet, zei ik ook gedag tegen mijn o zo geliefde bijbaantje bij de bakker. En iedere dag omringd worden door verse croissants en banket was niet zo heel erg healthy en verantwoord voor iemand die nogal snel te porren is voor een lekkernij.

Wil je meer tips voor gezonde voeding? Je vindt al deze artikelen hier.