10 x voordelen van hardlopen

Dat ik een hardloopfanaat ben, is waarschijnlijk geen nieuws voor je. Ik ben absoluut geen snelle loper, maar o, wat kan ik genieten van mijn hardlooprondjes. Hardlopen heeft super veel voordelen. In dit blog noem ik de belangrijkste 10 in de hoop dat ik jou kan motiveren om ook je schoenen aan te trekken.

10 voordelen van hardlopen

1. Vrijheid

Om te sporten waar en wanneer je wilt. Hoe fijn is dat? In de ochtend, avond of zelfs als lunchpauze. Ook ben je niet van de locatie afhankelijk. Zo gaan mijn hardloopspullen altijd mee op vakantie. Zelfs in Bangkok presteerde ik het om een rondje te hardlopen. Oké, door het oude centrum lopen was verre van ideaal maar ik vond het wel heerlijk om toch even 3 km in de benen te hebben voordat mijn dag nog maar begonnen was. Wat ik toen nog niet wist is dat je beter kunt hardlopen in Lumphini Park.

voordelen van hardlopen

2. Goedkoop

Er wordt wel eens gezegd dat je alleen schoenen nodig hebt, maar alleen schoenen zou ik eerlijk gezegd niet aanraden. Een geschikte outfit is minstens zo belangrijk. Maar heb je eenmaal schoenen en fijne kleding, dan ben je klaar voor het komende anderhalve jaar. Een outfit hoeft trouwens helemaal niet duur te zijn.

3. Het beste excuus om naar buiten te gaan

Ga je niet graag naar buiten? En in de donkere maanden al helemaal niet? Dan is hardlopen júist een goed idee. Wat knap je daar van op. Wandelen vind ik persoonlijk minder lekker in de regen dan hardlopen. In de kou trainen is zelfs beter voor je ademhaling, want er zit meer zuurstof in de lucht.

4. Een uitdaging

Waar jij niet vies van bent. Toch? Altijd maar in de comfortzone blijven zitten, dezelfde sportroutine doen…tja, daar ga je geen magic vinden. Probeer een keer iets anders en schrijf je bijvoorbeeld in voor een wedstrijd bij jou in de buurt.

voordelen van hardlopen

Photo © Darryl Adelaar

5. Elke keer anders

Je kan oneindig variëren in routes maar ook in snelheid, afstand en duur. Geen training die makkelijker aan te passen is aan jouw persoonlijke behoeftes als hardlopen. Een duurloop, een interval… het kan allemaal. Je hebt er niets extra’s voor nodig.

6. Een heerlijk momentje voor jezelf

Ik vind het heerlijk om in mijn uppie te rennen. Ik begon met een buddy, maar die is inmiddels afgehaakt. Gelukkig had ik het hardloopvirus voor die tijd te pakken. Nu geniet ik echt met volle teugen. Als vriendlief vraagt of hij mee mag dan voelt het soms zelfs alsof hij in mijn space komt;-)

7. Gezond

Hardlopen = cardio = oefening voor je hart! Je hart even lekker toeren laten draaien. Wedden dat je ook nog beter gaat slapen? Bouw je trainingen wel écht even rustig op. Niet alleen je conditie, maar vooral ook de belasting van je benen moet langzaam opgebouwd worden. Gezond hardlopen = gezond verstand gebruiken. Tip: ga niet in je uppie aan de slag, maar maak gebruik van verantwoorde schema’s.

voordelen van hardlopen

Lukt het maar niet om lekker te leren lopen?
Ik heb mijn tips & tricks gebundeld in deze Running Guide!
Inclusief hardloop- én krachttrainingsschema’s!

8. Verslavend

Ik noemde het net al: het hardloopvirus. Je kan ‘m te pakken krijgen. De runners high is namelijk echt verslavend. Er wordt in je hersenen endorfine aangemaakt, ofwel lichaamseigen morfine. Daarnaast komt er ook dopamine vrij, de neurotransmitter in je beloningssysteem die je een fijn gevoel geeft.

9. Stressverlagend

Bij een duurloop vanaf 20 minuten wordt de cortisolspiegel (cortisol is het stresshormoon) in je bloed verlaagd. Ook leer je je lichaam beter om te gaan met stress. Duurlopen zijn dan weer minder goed voor je cortisolspiegel, dus houd hier rekening mee als je wilt gaan hardlopen in een stressvolle periode.

voordelen van hardlopen

10. Bye, calories!

Absoluut niet de belangrijkste reden om te beginnen met hardlopen, maar lekker is het wel: calorieën verbranden. Een snelle rekensom is: je gewicht in kg x aantal kilometers = het aantal verbrande calorieën (ongeveer).

Hardlopen + you

Nu ben ik benieuwd: heb je wel eens een poging gedaan tot hardlopen? Zo niet, waarom niet? En zo wel, hoe ging het? Wat heb je ervaren of waar loop je misschien tegen aan? Lijkt me super als ik je daarmee zou kunnen helpen! Schroom niet om een berichtje voor me achter te laten via de comments.

Liefs, Ana

Fotograaf header: David Stegenga | Fotograaf van foto waar ik met Eleni op sta: Darryl Adelaar

5 x handvat waarmee jij jezelf gaat helpen om je doelen te realiseren!

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

  • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
  • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
  • Zowel voor beginners als voor gevorderden
  • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
  • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more