Op het moment dat ik dit artikel schrijf, heb ik mijn linkervoet flink overbelast waardoor ik niet kan hardlopen. Wanneer ik dat tijdelijk niet kan doen, word ik meestal chagrijnig en onrustig. Ik word een veel minder leuke versie van mezelf. Uiteindelijk is dit niet alleen voor mezelf vervelend, maar misschien nog wel erger voor de mensen om mij heen. Sorry, guys!

Een blessure is nooit fijn. Je wilt het liefst zo snel mogelijk weer sporten, maar je weet ook dat rust op zo´n moment het belangrijkste is. Ik heb een aantal helpende gedachten opgesteld om het allemaal wat draaglijker te maken. Via dit artikel ondersteun ik niet alleen de lezers van Followfitgirls, maar ook mezelf een beetje.

listentoyourbody

1. Tijd over
Wanneer je meerdere keren per week sport en het ineens niet meer kan of mag, houd je flink wat tijd over. Dat uurtje waarin je normaal lekker buiten aan het rennen bent of in de sportschool staat, kun je nu gebruiken voor andere dingen. Altijd al eens dat lekkere bananenbroodrecept willen proberen? Ga je gang! Of een extra moment om met een vriendin koffie te gaan drinken? Eindelijk! Je kunt je tijd natuurlijk ook nuttig besteden en een grote schoonmaak houden in je huis. Dan heb je tegelijk weer een soort van workout gehad. Denk er dan wel aan dat je niet alsnog je blessure gaat belasten!

2. Denk ‘out of the box’
Doordat je je gebruikelijke workout tijdelijk niet kunt doen, kun je jouw creativiteit eens flink op de proef stellen. Heb je last van je schouder of arm? Probeer dan eens, zonder deze te gebruiken, een onderdeel van je lichaam te trainen. Je kunt hierbij denken aan bepaalde buikspieroefeningen of oefeningen voor je benen. Ook is zwemmen vaak goed voor mensen met een blessure. Vooral wanneer je een knieblessure hebt, schijnt zwemmen een goede workout te zijn. In het water worden je benen namelijk veel minder zwaar belast. Een blessure kan er op deze manier voor zorgen dat je een beetje ‘out of the box’ gaat denken.

3. Supercompensatie
Een langere periode van rust kan goed uitpakken voor je lijf. Wanneer je een  tijd rust neemt, kan er supercompensatie ontstaan. Dit betekent dat je uiteindelijk een stuk fitter wordt en veel meer training aan kunt. Je kunt het ook zien als een soort uitdaging. Hoe gaat mijn lijf reageren na een langere rustperiode?
supercompensatie

4. Wees niet bang
Wanneer je een langere periode niet kunt sporten, betekent dit niet dat je je fitheid verliest. Wees niet bang om aan te komen in gewicht. Je komt echt geen kilo’s aan wanneer je niet sport. Wees ook niet bang om je spieren of conditie te verliezen. Wanneer je dit opgebouwd hebt, raak je dat niet kwijt in zo’n korte tijd. Mocht je echt maanden niet kunnen sporten, onthoud dan ook dat deze spieren juist extra snel terug zijn. Spieren die je ooit getraind hebt, zijn snel weer de oude. Je lichaam kent je trainingsarbeid.

5. Geniet!
Tot slot kan het helpen om jezelf even te laten genieten van de rust. Ook al kan het soms heel vervelend en lastig zijn, probeer bewust een genietmoment in te bouwen. Wanneer je een pas op de plaats maakt, kom je vaak tot de mooiste inzichten of ontdekkingen. Denk eens na over je dromen en je doelen. Hoe kun je deze bereiken? Wat moet je hiervoor doen? Ben je op de juiste koers of ga je deze wijzigen na het herstel van je blessure?

yourbody

Blijf goed naar je lichaam luisteren en volg de adviezen van je arts of fysiotherapeut goed op! Zij kijken met een objectieve blik. Op deze manier geef je jouw blessure de kans om goed, snel en vooral duurzaam te herstellen.

Zo, genoeg helpende gedachten voor mezelf en hopelijk ook voor jullie! Ik pak nog een kopje thee en nestel me op de bank voor een avondje Netflix.
Wat helpt jou door je blessure heen?