Met de neus op de feiten: Mijn vetpercentage opmeten

Natuurlijk willen we allemaal gezond en topfit zijn, maar de meesten van ons hebben ook specifieke doelen voor ons lichaam: De een wil een thigh gap, de ander gespierde armen of inhammen bij de heupbotten. Al sinds ik me kan herinneren heb ik altijd al een strakke buik gewild. Mijn doel is eigenlijk dat als ik op het strand zou rennen in slowmotion dat er rondom mijn buik helemaal niéts blubbert. Ik hoef geen sixpack met echte ‘blokjes’ maar ik wil zonder dat ik mijn buik aanspan mooie verticale lijnen kunnen zien.

abs-adidas-fit-fitness-Favim.com-2384779

Ik heb best wat kritiek gehad op dit doel: “Het is toch niet mooi/is te gespierd/is toch voor mannen,” maar het is niet voor niets mijn doel dus ik ga er keihard voor! Nu ik 24 weken de Bikini Body Guide (BBG) heb gevolgd (het resultaat ervan kun je hier zien), is er al veel vet rondom mijn buik verdwenen. Toch schuilen mijn abs zich helaas nog achter een laagje hardnekkig vet. Plaatselijk vet verbranden is een fabeltje dus de enige manier om toch een zichtbare strakke buik te krijgen is om je algehele vetpercentage te verlagen. De afgelopen weken heb ik niet heel goed gegeten omdat ik mezelf teveel heb beloond tijdens het schrijven van mijn scriptie. Elke dag at had ik wel chips of snoep omdat “ik het wel had verdiend” of omdat ik mezelf zielig vond dat ik zoveel moest schrijven. Ook at ik véel vaker dan voorheen instant noodles of een tosti omdat het snel klaar is. Lekker is het zeker maar totaal niet bevorderlijk voor mijn strakke-buik-doelstelling.

Meten is weten

Bij mijn sportschool liet ik vorige week mijn vetpercentage opmeten door een trainer met behulp van het apparaatje dat je hieronder kunt zien. Je houdt het apparaat recht voor je uit vast met beide handen. Het resultaat was schrikbarend voor mezelf: 28,5% vet kwam eruit! Voor de gemiddelde vrouw is tot ongeveer 30% vet hebben nog wel oké, maar ik zat dus bijna tegen de bovengrens aan.

Schermafbeelding 2015-07-02 om 21.31.20

 

Meten is actie ondernemen!

Volgens mijn broertje wordt er bij dat apparaat je vetpercentage niet nauwkeurig opgemeten want het meet slechts de weerstand tussen de linker en de rechterarm. Het vet in de benen wordt niet meegenomen in de berekening. Omdat vrouwen borsten hebben zal het vetpercentage met zo’n apparaat vaak hoger uitvallen. Ik ging op onderzoek uit naar een beter alternatief. De meest nauwkeurige meting voor het vetpercentage blijkt een 12-punts huidplooimeting te zijn. Met een huidplooimeting wordt er een samenstelling van het lichaam weergegeven met een vetpercentage, BMI, de vetmassa en vetvrije massa. Ik wilde in principe alleen mijn vetpercentage laten opmeten maar bij deze personal trainer kreeg ik meteen een totaal pakketje aangeboden genaamd “Personal Hormonal Profiling”. Ik krijg dus ook een voedingsschema aangeboden op basis van mijn hormoonprofiel. Je hormoonprofiel wordt opgesteld met behulp van de plooimetingen. De verdeling van vetopslag op je lichaam wordt namelijk bepaald door je hormonale balans. Door een bepaalde disbalans te verhelpen met behulp van een gepast voedingsschema zou je vetpercentage in theorie naar beneden gaan. Ondanks dat dit allemaal nieuwe informatie was voor mij en nogal vreemd in de oren klonk, ging ik het toch maar laten opmeten! Je kunt op de meeste sites 4, 7, of 10 plooien laten opmeten maar het kan dus zelfs op 12 punten! Hieronder zie je hoe de huidplooimeter eruit ziet.

vett

De twaalf punten waar ik werd opgemeten zijn als volgt:

 1. Kin
 2. Wang
 3. Triceps
 4. Borst
 5. Heup
 6. Rug
 7. Midzij
 8. Buik
 9. Knie
 10. Kuit
 11. Quad
 12. Hamstring

image4-2

 

image2-2

Zelfs mijn wang werd gemeten! Ik vond het hilarisch! image3-2

Mijn uitslag was als volgt:

image1.PNG

Zoals je kunt zien is mijn vetpercentage 17,9%. Ik weet nu ook dat ik een ‘androgeen type’ hormoonprofiel heb. Dit wil zeggen dat ik in verhouding iets meer testosteron heb en daardoor wordt er meer vet opgeslagen in mijn armen en mijn borst. Om echt zichtbare buikspieren te krijgen zal ik rond de 15% vet moeten zitten. Dit klinkt behoorlijk laag maar als ik het op een verantwoorde manier ga doen dan moet het goedkomen! Belangrijk is om te onthouden dat natuurlijk niet iedereen op 15% hoeft te zitten zoals ik. Mensen van Aziatische afkomst hebben over het algemeen een lager vetpercentage. Waar anderen al een strakke buik hebben bij 20-25% vet is dat bij mijn persoonlijke geval dus niet zo. Als je wil weten wat jouw ideale vetpercentage moet zijn voor jouw doelen, dan zou ik even contact opnemen met een personal trainer/diëtiste/dokter.

Om een verbetering te krijgen in mijn lichaamssamenstelling zal ik anders moeten gaan eten. Bepaalde voedingsstoffen verteren niet goed met elkaar en dus zal ik mijn koolhydraten gescheiden eten van de eiwitten en vetten. Ik ben heel benieuwd wat mijn bevindingen zijn. Ik laat het allemaal nog even op me afkomen. Ik ben in ieder geval al blij dat mijn vetpercentage toch niet ruim 28% was!

Ik zal jullie op de hoogte houden over alles! Volg me op Instagram (@chocolateisyummy_bbg) voor dagelijkse motivatie! Liefs!

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

 • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
 • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
 • Zowel voor beginners als voor gevorderden
 • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
 • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more