Agave siroop, ahorn siroop of honing?

Oké, het is een luxeprobleem maar met zoveel producten in de winkels weet je soms niet meer wat je kiezen moet. En als iedereen dan ook nog wat anders aanraadt, wordt het natuurlijk helemaal een raadsel. Dat is in ieder geval waar ik regelmatig tegenaan loop. Zo raadt de een agave siroop aan, de ander zweert bij ahorn siroop en persoon X blijft bij natuurlijke honing. Hellup! Wat kun je nou het beste gebruiken als vervanger van suiker?

Rauwe honing

Good old honing; een goed alternatief voor suiker? Ja, omdat het een natuurlijk product is (mits je de goede te pakken hebt; ruwe honing of direct van de imker) en honing bevat veel voedingsstoffen en antioxidanten. Nee, omdat het nog steeds veel fructose en calorieën bevat en bovendien invloed heeft op je bloedsuikerspiegel. Zodra je honing verhit gaan de meeste voedingsstoffen verloren en houd je dus enkel suiker over waardoor het niet zo’n goed alternatief meer is.

Ahorn siroop

Staat ook wel bekend als Mable Syrup en wordt met name veel gebruikt in Amerika. Ahorn siroop is gemaakt van de stroop van de esdoorn. Dit sap wordt afgetapt en geconcentreerd en voilà, daar heb je je ahorn siroop. Ahorn siroop is rijk aan calcium en zink en bevat veel minder calorieën dan honing. Wel bevat het veel sucrose wat invloed heeft op je bloedsuikerspiegel. Pure ahorn siroop is behoorlijk prijzig en lang niet in alle winkels te koop. Let wel op, want de goedkopere varianten worden vaak gemengd met rietsuikersiroop en zijn dus weer een stuk minder natuurlijk.

Agavesiroop

Agavesiroop is afkomstig van de agaveplant. Het is wat dunner dan honing, heel zoet van smaak en goed te gebruiken in bijvoorbeeld yoghurt en baksels. Er is veel kritiek op agavesiroop vanwege het hoge fructosepercentage (55-90%) en de bewerkingsmethode die voor agavesiroop wordt gebruikt. Het sap wordt namelijk eerst gefilterd en daarna verhit waardoor het geen andere voedingsstoffen bevat. Door de hoge fructose heeft agavesiroop een lage glycemische index (35) wat weer gunstig is voor de bloedsuikerspiegel omdat de siroop langzaam door je lichaam wordt verwerkt en er zo geen piek ontstaat. Desondanks wordt er aangeraden om agavesiroop met mate te nuttigen.

Conclusie

Zo, vrij veel informatie en grote kans dat je nu als nog denkt: Wat is nu het beste alternatief? En daar kan ik je ook niet echt één antwoord op geven, omdat ik denk dat dit erg verschilt per persoon en waar je prioriteiten liggen. Maar zo weet je in ieder geval wél wat de voor- en nadelen zijn van de suikervervangers.

Bekijk hier het recept van chia pudding.

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

  • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
  • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
  • Zowel voor beginners als voor gevorderden
  • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
  • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more