Tijd voor een nieuwe vegan challenge. Eerder deelde ik met jullie mijn conclusie over of ik vegan eten nou echt zo gezond vond. Mijn conclusie was dat vegan eten niet automatisch betekent dat het gezond is, zeker niet op de manier waarop ik hier invulling aan gaf.  Ik kwam er achter dat ik gezond eten soms misschien belangrijker vind dan vegan eten. Echter, ik sta nog steeds achter plantaardig eten. Ik ben er van overtuigd dat je geen vlees of zuivel nodig hebt om aan de benodigde voedingstoffen te komen. Ook denk ik dat plantaardig eten de toekomst is omdat de vlees én zuivelindustrie erg vervuilend zijn. Tijd voor een nieuwe vegan challenge.

Vegan Challenge 2.0

1 maart 2017 probeerde ik voor het eerst in mijn leven 100% plantaardig te eten. De vegan challenge was 40 dagen. die 40 dagen gingen ook echt super goed. Daarna besloot ik om het voort te zetten, maar steeds vaker maakte ik uitzonderingen. Dat vind ik nog steeds niet altijd een even groot probleem. Ik ben graag flexibel. Maar toch ben ik nog steeds voornemens om te blijven mikken op zoveel mogelijk plantaardig. Daarnaast heb ik een tweede vereiste en daarmee een nieuw doel: minder bewerkt eten te nuttigen. De vegan challenge 2.0 dus, zeg maar 😉

 

gezonde burger

Wat ga ik veranderen?

En dat is misschien nog wel de grootste uitdaging! Want dat betekent dat ik een paar dingen toch echt anders moet gaan doen, zoals:

  1. Plannen. Langer van te voren bedenken wat ik wil gaan eten zodat ik tijd heb om alles in huis te hebben en eventueel van te voren te preparen. Dan kan ik bijvoorbeeld op zondag zelf burgers maken, en deze gedurende de week eten. Hetzelfde geldt voor andere gerechten. Mijn valkuil is – net als bij de meesten – dat ik weinig tijd heb. Ik ben rond half 7, 7 uur thuis als ik nog boodschappen moet doen. Als ik nu wat beter mijn maaltijden plan dan kom ik minder in de verleiding om kant-en-klaar vegan eten te kopen. Dan bewaar ik de vegan burgers van de Albert Heijn voortaan voor de echte noodgevallen.
  2. Variatie. Andere variaties bedenken op broodbeleg. Momenteel eet ik veel bewerkte producten tijdens de lunch op werk. Dat is makkelijk, want de boodschappen worden niet door mij gehaald en ik eet wat voor handen is. Maar misschien kan ik in plaats van de vegan spreads ook een keer zelf een smeersel maken. Of misschien wat vaker groenten op brood, zoals avocado en tomaat? Variaties hierop zijn welkom!
  3. Minderen. Ik heb intussen door wat ik wel en niet ‘mag’ eten: bepaalde koekjes zit melk in = nee. Maar er zijn genoeg koekjes en chips waar dat niet in zit (bijvoorbeeld naturel chips). Maar eigenlijk wil ik dat liever ook niet eten, of in ieder geval minder. Dus een betere optie is om nootjes of fruit voor handen te hebben.

 

vegan challenge

Gezond verstand

Verder wil ik zelf dus aan het roer blijven staan als het gaat om wat ik eet, in plaats van ‘is het vegan of niet’. Dus misschien kies ik inderdaad wel soms liever voor de vegetarische salade geitenkaas als ik daarvan kan genieten en ik dat eigenlijk liever heb dan een patatje met ketchup. Ik wil zoveel mogelijk plantaardig eten omdat ik er in geloof, maar niet omdat het moet. Ik geloof namelijk nog veel meer in balans. En niks is absoluut.

Doe je mee met mijn vegan challenge?

Dit gezegd hebbende, zie ik dit toch wel echt als een nieuwe vegan challenge. Vanaf heden start ik hiermee. Doet er iemand mee? Of als je al op deze manier eet, dan heb je vast wel tips voor mij! Ik denk dat ik veel kan leren. Is de 2.0 versie nog iets te hard core voor je, dan begrijp ik dat al te goed! Probeer dan eens eerst minder vlees te eten, of minder zuivel. Of ga eens gewoon kijken waar overal iets plaataardigs in zit. Bedankt een vegan challenge die werkt voor jou.

X Ana

Geen vegan voor jou maar wel gezond(er)? Probeer eens dit lekkere healthy baksel van Lianne.