Het is de eerste dag van de #HAPPYDEHERFSTDOOR challenge en de opdracht die ons vandaag te wachten staat kan wat confronterend zijn. We gaan namelijk onze slechte gewoontes in kaart brengen en gaan dan proberen om van slechte naar goede gewoontes te gaan. No worries, iedereen heeft ze. Slechte gewoontes zijn heel menselijk en ook niets om je voor te schamen. EN je slechte gewoontes zijn heel geschikt om om te toveren tot goede gewoontes.

Les 1 is wel om ze onder ogen te zien en dus ook toe te geven dat jij je hier schuldig aan maakt. Uit ervaring weet ik dat dit soms best lastig kan zijn, maar gelukkig hebben we daar de eerlijke mensen uit onze omgeving die ons heel goed kunnen wijzen op negatieve puntjes waar jij jezelf misschien nog niet eens heel bewust van bent.

Ik schakelde mijn zus in voor een beetje hulp. Aangezien we samenwonen en elkaar dus iedere dag meemaken, is zij hier wel de aangewezen persoon voor dacht ik zo. En ja hoor, daar kwam mijn slechte gewoonte binnen: nooit tevreden. Ik zou liegen als ik zeg dat deze heel rauw op mijn dak viel, want ik ben mij best wel bewust van het ‘rupsje-nooit-genoeg’ syndroom. Hoera, stap 1 voltooid!

Nooit tevreden

Allereerst ga ik kijken naar wat voor impact deze gewoonte heeft op het dagelijkse leven. Doordat ik altijd heel kritisch naar mezelf kijk en het nooit goed genoeg vind, ben ik altijd op zoek naar meer en beter. En helaas kan ik hier soms behoorlijk in doorslaan. Ik vind het moeilijk om trots op mezelf te zijn en vraag soms meer van mezelf dan goed is. Hardlopen doe ik inmiddels bijvoorbeeld bijna iedere dag, omdat ik anders niet tevreden ben. En als ik loop moet het ook nog steeds verder en harder.

Nu ik hierover schrijf vraag ik me weer af wat hier eigenlijk slecht aan is. Ik daag mezelf gewoon steeds weer opnieuw uit en door mijn streberigheid heb ik inmiddels al best wat bereikt op mijn tweeëntwintigste. Tijdens mijn studie heeft het me veel goede dingen gebracht; ik ronde deze binnen vier jaar af en scoorde hoge cijfers. Als ik ergens mijn zinnen op zet, ga ik er voor en als het eenmaal is gelukt stel ik mezelf opnieuw een hoger doel.

Tuurlijk kleven er nadelen aan en zou ik graag eens echt tevreden willen kijken naar wat ik doe. Het zou me meer rust geven en het is goed voor je zelfvertrouwen als je jezelf ook eens een schouderklopje kunt geven.

Wat te doen

Oké, de gewoonte is behoorlijk in kaart gebracht denk ik zo. Nu over tot actie, want wat wil ik eraan gaan doen om dit te verbeteren? Ik spreek met mezelf af dat ik iedere dag iets op ga schrijven waar ik die dag trots op was.

Ook ga ik mijn doelen noteren en schrijf daarbij ook een beloning op voor wanneer ik dit heb behaald. Bijvoorbeeld 10 km hardlopen in 50 minuten. Wanneer ik dit heb bereikt mag ik van mezelf een nieuw sportitem kopen, een massage boeken of ga ik voor een etentje buiten de deur. Ik maak op deze manier van mijn slechte gewoonte een goede gewoonte doordat ik meer gefocust ben op successen en behaalde doelen.

Herkenbaar? Of heb jij een andere gewoonte ontdekt bij jezelf waar je aan gaat werken? Let me know!