Transformation Tuesday: Hardloopster Danya verloor 40 kilo!

Transformation Tuesday! Voor deze rubriek vragen we een fitgirl te vertellen over de transformatie die zij heeft ondergaan. Niets zo motiverend dan het verhaal van een fitgirl die keihard heeft gewerkt! Na het inspirerende verhaal van Inger, is vandaag is Danya aan het woord.

Fit journey van de hardloopster Danya

Dit ben ik. Danya. Getrouwd met Jeroen, moeder van 2, juriste, foodaholic en sinds 2016 ook hardloopster.

2009: 98 kilo

My fit journey begon in 2009. Ik ben altijd al wat forser geweest maar nooit echt dik. Tot ik op mezelf ging wonen, toen kwamen de kilo’s er gestaag bij. Ik sportte niet en snoepte veel. Toen ik nog thuis woonde verstopte ik al zakken chips en koek. Ik was erg jong toen ik in een eetstoornis belandde: ik had een haat/liefde verhouding met eten. Overeten en diëten gingen bij mij hand in hand. Eind 2009 woog ik 98 kilo, droeg ik kledingmaat 48-50 en vinden van leuke kleding werd lastiger. Ik besloot van de een op andere dag dat het tijd was om af te vallen. Ik voelde me rot, zat ik de knoop met mezelf, had geen zelfvertrouwen en voelde me gewoon niet tof. Het was 3 weken voor Sinterklaas maar de knop ging om.

Transformation Tuesday Danya

Juni 2008

Discipline mits gemotiveerd

Ik ben gedisciplineerd mits gemotiveerd. Op de lagere school werd al gezegd dat zolang er en visje voor mijn neus zou hangen, ik wel zou gaan zwemmen. Wanneer dat visje er niet zou hangen, dan zou ik moeite hebben om gemotiveerd te blijven. Ik heb deze uitspraak heel vaak gehoord maar ik merk dat het inderdaad echt op mij slaat. Sommige mensen kunnen zichzelf motiveren, maar voor mij is het hebben van een concreet doel de beste motivatie. Hoewel dit uiteraard op sportieve prestaties slaat, waren mijn cijfers op de universiteit ook vele malen hoger dan op de MAVO destijds. Het hebben van een doel werkt dus voor mij.

Transformation Tuesday

Maart 2009

De bruiloft was mijn motivatie

Ongeveer een maand na mijn beslissing om af te gaan vallen vroeg mijn vriend mij ten huwelijk. De bruiloft werd mijn motivatie. In de 1,5 jaar die volgde viel ik meer dan 40 kilo af. Ik verkleinde de porties die ik at, snoepte niet meer door de week (wel in het weekend) en ging de eerste 8 maanden 3 keer in de week naar de sportschool waardoor ik de eerste 25 kilo kwijtraakte. Na deze 8 maanden ging ik weer studeren, naast een fulltime baan, en kon ik de motivatie om te sporten niet meer vinden. Toch bleef ik afvallen. Achteraf kan ik nu zeggen dat dit kwam omdat ik niet genoeg at. Destijds leek ik er niet veel last van te hebben maar wanneer ik nu foto’s zie, dan ben ik wel mager geweest. Dit bleef zo tot ik in december 2012 zwanger raakte.

Transformation Tuesday

Oktober 2009

En toen… twee zwangerschappen!

Tijdens mijn eerste zwangerschap at ik alles wat los en vast zat. Mijn gewicht liep weer op naar 83 kilo. Ik had veel verhalen gehoord over borstvoeding en afvallen. Nou, ik heb echt alles op alles gezet om dus borstvoeding te geven maar uiteindelijk verloor ik er geen gewicht door. Of ik at natuurlijk gewoon te veel. Na de komst van onze oudste zoon heb ik minimaal gesport. Wel kocht ik uiteraard nieuwe sportschoenen en kleding, maar blijkbaar motiveerde dit mij niet genoeg om ook echt wat te gaan doen. Sneller dan verwacht kwam onze dochter. Tijdens deze zwangerschap liep mijn gewicht weer op naar 89 kilo (ik startte nu op 70 kilo). Na 9 maanden borstvoeding geven met minimaal gewichtsverlies ging de knop weer om. Ik ging sporten. Ik zat weer niet lekker in mijn vel en er moest wat veranderen.

Fit journey deel 2

Het was maart 2016 en ik sloot mij aan bij een groep meiden die wekelijks twee keer samen buiten trainden. Fijn met andere moeders die wisten hoe hectisch het er thuis aan toe ging. Wanneer ik sport merk ik dat ik ‘automatisch’ ook gezonder ga eten. Ik vind het dan toch zonde om het er na dat harde werken dan weer ‘aan te eten’. Toch was ik erg veel met eten bezig. Ik hield een tijd zelfs alles wat ik allemaal at op een dag bij in een app. Ondanks dat dit mij veel inzicht heeft gegeven over de voedingswaarden die in de producten zitten die ik eet, droeg het afwegen van alles wat ik at niet bij het niet obsessief bezig zijn met eten.

Inschrijven voor een hardloopwedstrijd

Ik besloot mij in te schrijven voor de 5km van de marathon Hoorn begin juni 2016. Een thuiswedstrijd, met de start naast de deur en met veel supporters. In 32.43min kwam ik huilend over de finish. Ontlading dat ik het gehaald had en, eerlijk is eerlijk, ik was helemaal stuk. Toch had ik het loopvirus toen te pakken. De afstanden begonnen op te lopen en ik vond het echt heel leuk. Wie had ooit gedacht dat ik lol zou beleven in het sporten.

Transformation Tuesday

2016: eerste 5km

Sneller en sneller

Na de zomer sportte ik drie tot vier keer in de week. Ik ging naar een bootcamp twee keer in de week en rende zelf ook een tot twee keer in de week. Weer of geen weer, buiten sporten maakte mij blij! Om de week hebben wij een oppas en soms gingen mijn man en ik in deze tijd samen een rondje van 10km lopen. Hij was sneller dan ik en werkte als mijn haas. Ik verlegde mijn grenzen en kwam erachter dat ik meer kon dan ik zelf had gedacht. Ik werd sneller en dat gaf een kick.

80/20 regel

Mijn eetpatroon is tijdens mijn tweede fitjourney hetzelfde gebleven als daarvoor.Voor mij werkt de 80/20 aanpak waarbij ik doordeweeks gezond eet en niet snoep maar in het weekend doe waar ik zin in heb. Verder at ik gebalanceerde maaltijden met veel groenten, snackte ik voornamelijk met fruit en zelfgemaakte baksels en weigerde ik honger te leiden (dat laatste heb ik overigens nooit gedaan).

Doelen

In het jaar wat volgende liep ik de Dam tot Dam by night, rende ik een 10km wedstrijd en schreef ik mij in voor de halve marathon bij de marathon van Hoorn. Ik finishte in 1.41.37 en werd vierde. Dit had ik zelf nooit voor mogelijk gehouden! In november 2017 sloot ik mij aan bij een lokale atletiekvereniging. Ik voel me enorm op mijn plek bij de club, haal veel uit de trainingen op de baan en mijn medesporters zijn lieve en motiverende mensen die net zo gegrepen zijn door het loopvirus als dat ik ben. Maar goed, ik heb ook nog steeds doelen nodig want doelloos trainen is dus niet voor mij. Na wat nodige tussendoelen, zoals het aanscherpen van mijn tijden op de 10km (inmiddels 41.58) en op de halve marathon (inmiddels 1.37.21) heb ik nu mijn pijlen gericht op mijn allereerst hele marathon. Onder begeleiding van een loopcoach en sport diëtiste en met de support van familie, vrienden en sportmaatjes. Ik vind het nog steeds bizar dat ik dit ga doen in oktober.

 

Transformation Tuesday

Zomer 2018, Fotograaf: Ronald Vos

Dit ben ik nu: hardloopster Danya!

De afgelopen 2,5 jaar heeft er een grote verandering in mijzelf plaatsgevonden. Ik heb een berusting gevonden in wie ik ben en hoe ik in het leven sta. Eten heeft zo lang mijn leven beheerst dat het als een bevrijding voelt er op een positieve manier mee bezig te zijn. Eten niet als vijand meer te zien maar als vriend die mijn sportende lijf geeft wat het zo hard nodig heeft om goed te functioneren. Ik eet gezond maar lekker en ontneem mezelf ook niet het genot van brood met roomboter en vlokken. Er is alleen een balans nu die voor mij werkt. Ik merk ook dat ik er niet meer over na denk want het is ‘gewoon’ geworden en ik kan het ook loslaten wanneer andere mensen daar commentaar op hebben of mij willen voorzien van (ongevraagd) advies. Het mooiste commentaar kreeg ik van mijn man. Mijn gewicht laat hem koud, hij vindt mij altijd mooi. Maar hij vindt het mooiste dat ik op straat mijn hoofd nu rechtop houd en mensen aan durf te kijken, waar ik vroeger mijn hoofd liet hangen.

 

Transformation Tuesday

Zomer 2018

Mijn hoofd heeft tijd nodig gehad om de lichamelijke veranderingen te verwerken en mijn zelfvertrouwen moest groeien. Natuurlijk ben ik ook nog steeds onzeker, maar ik accepteer (of probeer te accepteren) dat ook dit bij mij hoort. Als ik mijn 2009-zelf advies zou moeten geven nu, zou ik echt zeggen dat doorzetten beloond wordt, maar dat ik mezelf tijd moet geven om uit te vinden wat voor mij werkt.

Liefs, Danya

PS Komend weekend loop ik mijn eerste marathon! Volg je mij via instagram?

____

Are you next?! Deel je fit journey met ons!

Wil jij ook met jouw verhaal andere fitgirls motiveren? Stuur ons dan een mail en wie weet ben jij de volgende Transformation Tuesday Fitgirl!

Wil jij jouw transformatie nog ondergaan? Wellicht dat één van onze vele challenges bij jou past!

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

  • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
  • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
  • Zowel voor beginners als voor gevorderden
  • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
  • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more